Mi történik, ha kereszteződésben zöld lámpánál egy autós nekimegy egy megkülönböztető jelzést használó rendőrbe?
Láttam egy videót, ami Amerikában készült, ahol ez volt a helyzet. A kommentek között vita volt, hogy ilyenkor az autóst, mennyire veszik elő.
Nem is ez érdekel, hanem ennek egy magyar verziója, ugyanis az USÁban más szabályok vannak.
Vegyük, hogy egy rendőr/mentő/tűzoltó villogva siet át egy kereszteződésen, ahol piros lenne éppen neki (rendőr esetén például üldöz valakit, mert ott lassítani sincs lehetősége). Ugye tudjuk, hogy ezeknek a járműveknek, ha villog a fénye, akkor elsőbbsége van a pirosnál is.
Azonban mi van, ha valaki már lendületből - sebességet betartva - megy át a zöldön, nem hallja, vagy nem látja, hogy honnan jön a rendőr, nem tud már eléggé lefékezni, és így összeütköznek?
Ez esetben a rendhagyó, váratlan szituációt figyelembe veszik, és enyhített büntetést kap az illető, vagy egyenesen arra mennek, hogy a rendőrnek nem adott elsőbbséget, és szokásos módon járnak el? Biztosító ilyenkor mit lép?
Köszönöm a válaszokat.
Pár dolog:
A szirénát meg lehet hallani természetesen (ezzel a kérdésben buteságot is írtam), de mi van, ha hallja, de nem látja a rendőrt, és azt hiszi mögötte jön, ezért megy előre. Velem is volt már, hogy hallottam a szirénát mögülem, és magas furgonok voltak ott, ezért nem láttam, és mégis szemből jött. Sűrű városi környezetben összevissza verődik a hang, és az ember fejébe nincs radar ültetve, hogy minden esetben pontosan tudja, hogy honnan jön a hang. Persze, én nem mennék be ilyenkor a kereszteződésbe, de lehet más megtenné.
Mentőnél szoktam látni, hogy a kereszteződések előtt lelassítanak, de én olyan szituációra gondoltam, ahol pl. a rendőr üldöz valakit. Ez esetben nem szerencsés megállni, vagy lassítani, mert lehagyhatja őt a menekülő. Mondjuk közben bele gondoltam, és ilyenkor az emberek láthatják, hogy egy civil autó beront a piroson át, de nem tudhatják, hogy ez egy folyamatban lévő üldözés, vagy csak egy hétköznapi "versenyző".
Egyébként be akartam linkelni a videót, de nem találtam, eltűnt valahol a Reddit bugyraiban.
A videón egy amerikai rendőr, egy másik autót kerget, aki teljes tempóval szakít fékezés nélkül, az autókat kerülgetve az utakon. Ott történik, hogy piroson megy át a rendőr (valószínűleg, nem akarja, hogy lerázzák), és közben elé gurul egy autó, amivel csattan. Sajnos magyarázat nem volt a videóban, de kommentek között voltak, akik elmondásuk szerint olvastak a történetről.
Itt megindult egy kommentcsata, ahol az egyik oldal szerint az autóst veszik elő, mert nem adott utat a rendőrnek, és egyesek szerint azt is a nyakába varrhatják, hogyha miatta menekült el a bűnöző. Másik oldal szerint, ilyenkor a rendőrség téríti a kárt, ha igazolódik, hogy olyan hirtelen történt az eset, hogy a sofőr nem tudott pánikhelyzetben reagálni. Nekem mindkettő oldal furán hangzik, de ez nem is lényeg.
A kérdésemben lévő szitu valóban csak fikció, és remélem, hogy sosem történik meg, de kíváncsi vagyok, hogy ilyen esetekre van-e bármilyen jogszabály.
Most iteltek el egy mentost, aki szirenazva haladt at a keresztezodesen es egy motoros belehajtott es meghalt.
#12 Akkor ez válasz a kérdésemre (illetve írta is valaki előzőleg). Valószínűleg rendőrrel is ez lenne a helyzet.
Köszönöm a válaszokat!
5. 7. 8. 9. okostojások.
Egy konkrét példát hoztam, amikor a szakértök állapították meg, hogy közvetlen kollégám (nem ismerüs haverja faterjának a szomszédjánek sógora) NEM hibázott, és nem ítélték el.
De biztos a a szakértök meg a bírók a hülyék, nem az egységsugarú gyakoris. Mint 12 által linkelt esetben is ugye.
Ebböl is látszik, hogy az ilyen agyatlan kommenthuszárok még a monitor mögött a pókot sem látták, nemhogy közlekedésben részt venni.
"de mindegy, gondolom nem volt középiskolában fizikaórád."
Te meg nem jártál középiskolába, de erröl nem te tehetsz.
"Amugy ha kozlekedsz, arra kell koncentralni es nem a zenedre a hangszorobol vagy a kezedben a telefonra."
Kinek mi. A veled egyívású taknyok a bunkofont nyomkodják. A normálisak lehet hogy épp az útinfót hallagtják. Tudod, vannak országok, ahol hírekkot, meg útinfónál még hangosabb is lesz a rádió, van ilyen funkciója. Ez nem t0rvénytelen, mint a cseréptelefon.
"Es nincs az a nagyvarosi zaj, ahol ne hallanad a szirenat,"
Nyilvánvalóan de, van. Ha nem lenne, akkor mindenkit elítélnének. Az eddigi kommentek alapján tény, hogy nem így van.
"Komolyan mondom, iskolába járjatok, ne ide írkáljatok."
Egy jó tanács olyantól, aki tanult a hibájából.
"Csak ugye boszorkányok nincsenek,"
Ettöl még létezett a boszorkányégetés, és a tanulatlan réteg még most is elhinné, hogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!