Autós vs. elektromos rolleres ütközés, ki a hibás?
Körforgalomból körölnézés nélkül kijövő autós vs. zebrára körülnézés nélkül ráhajtó elektromos rollerrel közlekedő nő. Szerencsére itt nem történt nagyobb baj, így nem tudom lett-e ügy a dologból.
De jogi szempontból itt ki a felelős?
1. a gyalogos átkelőt kellő körültekintéssel kell megközlíteni.
2. az autós gyalogosra számít, nem rolleresre. Elemtromos rollerrel közlekedő NEM gyalogos és így a GYALOG átkelőn sincs elsőbbsége.
Mi a véleményetek?
Talán 12 éves lehettem, mikor átbicikliztem egy zebrán, pont a helyi rendőrkapitányság előtt. Egy kiforduló rendőr rám szólt. Némi beszélgetés után a történet oda lyukadt ki, hogy a zebrán nem azért kell leszállni, mert biciklivel nem lehet átmenni, hanem mert csak gyalog lehet. Ami nem gyalog, az nem szabályos.
Ezt azért írom, mert a YT kommentek között van aki azt írja, hogy a roller KRESZ szerint nem számít járműnek. De ez tök mindegy. A KRESZ-ben nem az van írva, hogy járműről le kell szállni, hanem az, hogy csak gyalogosan szabad áthaladni. A roller akár jármű, akár nem az, akkor is le kell szállni.
Innentől nincs kérdés. Az autósnak nem felelőssége meggyőződni arról, hogy 2 háztömbbel arrébb van-e rolleres, aki ilyen rövid idő alatt odaér-e majd a zebrához és leszállás, körültekintés nélkül kivágódik az úttestre. Ez egyszerűen nem elvárható és nem is kivitelezhető.
ma 12:12
ez teljesen igaz, bár itt a videón látható, hogy a rolleres nem igazán megy gyorsan, észlelhető lett volna. csak mondom, szerintem kitakarta az A-oszlop pont. ettől függetlenül szabálytalan ahogy áthalad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!