Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kerékpáros átmehet gyalogossal...

Kerékpáros átmehet gyalogossal együtt?

Figyelt kérdés

Gyalogos zebra, mellette kerékpáros átvezetéssel. A kerékpárosoknak ki van téve a macisajt.

A helyzet a következő: A gyalogosoknak megállnak az autók, hogy átengedjék őket.

Kérdés, hogy ennek így mi értelme van?

Ilyenkor nekem is át kéne mennem a gyalogosokkal együtt?

Csakmert én először vártam, hogy letakarítódjon az útszakasz, de az autóban csak néztek hülyén, hogy miért nem megyek át. Volt aki dudált is. Máskor átmentem a gyalogosokkal együtt, de szerintem ez így szabálytalan, hiszen ebben a formában nem adom meg az elsőbbéget az autóknak.

Volt olyan is, hogy nem volt gyalogos, de mégis megálltak nekem, pedig nekik elsőbbségük van velem szemben.

Mellesleg sokszor van, hogy ott a b.ott nagy zebra, de a gyalogosok csakazértis a kerékpáros átvezetésen gyalogolnak, ami ott van a zebra mellett... Na ilyenkor mi van? Álljak neki kerülgetni őket a zebrán vagy hogy menjek át, ha velük együtt megyek ilyenkor?

2024. jan. 10. 12:40
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

#9: mi az, hogy kerékpáros zebra? Már csak azért mert a KRESZ-ben nincs ilyen :D A piros színű felfestésre gondolsz? Az sem minden esetben jelent egyértelmű elsőbbséget a kerékpárosnak. A sárga szaggatott felfestés pedig még annyira sem, az csak egy haladási útvonalat jelöl.

Kérdező: az első alapelv, hogy ha valami nem egyértelmű, vagy nincs szabályozva, akkor úgy közlekedj, hogy a lehető legkevesebb esélyt adj a balesetre.

A te esetedben az tűnne a legszabályosabbnak, ha megvárod, amíg a gyalogosok átmennek, az autós elhalad (mert figyelmes, okos, tud gondolkodni, és látja, hogy milyen táblád van), majd mész te. Ezzel szemben a leglogikusabb az, ha a gyalogosokkal együtt lassan áthaladsz, mivel az autós elsőbbséget ad a gyalogosoknak. Ettől függetlenül semmi értelme nincs az ilyen táblának, legfeljebb csak figyelemfelketés a kerékpárosoknak, hogy gyalogátkelőhelyen nincs elsőbbségük a kerékpáron ülve. De ha már gyalogos tempóban tekernél tovább, akár le is szállhatsz, és át is tolhatod, és egyből elsőbbséged lesz.

Azt állítod, hogy 2x2 sávos az útszakasz...na most nem tudom ez hogy néz ki ott, de nálunk a 2x2 sáv nem egyben átkelőhely, hanem 2 sávon zebra, majd szünet, majd megint 2 sávon zebra. Vagyis a gyalogosnak csak a teljes út feléig van elsőbbsége, onnantól megszűnik, és a következő szakaszon kezdődik elölről. Ugyanez igaz a kerékpárosra is. Ebben az esetben, ha a második szakaszon balesetet okozol amiatt, amit te is említettél, az a te hibád lesz, mert nem adtad meg az elsőbbséget az autósnak.

Az már más téma, hogy amúgy az autósok többségének fingja sincs, mikor van elsőbbsége a kerékpárosnak, és mikor kell neki elsőbbséget adni.

2024. jan. 10. 14:10
 12/22 anonim ***** válasza:
62%

Heló, 11.! Olvass figyelmesebben.

Én ezt írtam: „mert nincs kerékpáros zebra”. NINCS! Pont azért írom, mert sok bringás meg van győződve róla, hogy az a felfestés ugyanúgy elsőbbséget biztosít számára, mint a fehér csíkozás a gyalogosnak.

2024. jan. 10. 14:13
 13/22 anonim ***** válasza:

Ha megy a gyalogos, menjél te is. Az autós számít sok mindenre, városban véletlenül se a zebrán mennek át egyesek, arra is.

A tábla arra van, hogyha nincs gyalogos, aki fedez, ne hajts ki az autó elé.

2024. jan. 10. 15:49
 14/22 anonim ***** válasza:
76%

Majd ha egyszer jogsit szerzel, megtanítják neked a KRESZ-t. (Persze, már most is beleolvashatsz a neten.)

Ebben a jogszabályban meg van határozva az elsőbbség fogalma:

"Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására."

Tehát nem azt jelenti, hogy ha látóhatáron belül van egy autó, akkor már nem mehetsz. Csak mint fent van írva.

Vagyis, ha a gyalogos megállt, akkor vele együtt te is átmehetsz a kerékpárral, mert nem kell miattad fékeznie az autónak.

2024. jan. 10. 17:12
 15/22 anonim ***** válasza:
77%
te valami kezdő biciklista vagy ? láthatod az autóson hogy átenged vagy nem de ha biztosra akarsz menni akkor leszálsz a paripáról és átolod
2024. jan. 10. 17:40
 16/22 Alex Fly ***** válasza:
Persze hogy átmehetsz. Az autó eleve megáll, hogy átengedje a gyalogost; felesleges neked is ott szobrozni amíg azok átmennek és elmegy a gépkocsi is...
2024. jan. 15. 11:53
 17/22 anonim ***** válasza:

Megállok bringával, direkt 1 méterrel messzebb az úttól, gyalog nincs a zebrán, nekem kint az elsőbbségadás kötelező. Az autós meg bevágja a féket mindkét oldalról. NEM kényszeríthet rá az átkelésre. Mutatom a táblát, homlokához csap és elindul.

Azért egy nagy fasság ez az egész, mert itt két eltérő elsőbbségű dolog van egymás mellett. A bringásnak el kell engednie, a gyalogosnak pedig elsőbbsége van. Az autóst meg teljesen összezavarják és fosik a rendőrtől.

Egyszerűen, azt kellene csinálni, hogy ahol zebra IS van, ott a bringásnak is elsőbbsége legyen a mellete levő felfestésen DE fessék is be pirossal és mind a két oldalán legyen sárga kockázás is.

Ahol csak bringaátvezetés van, ott is fessék be pirossal és kétoldali sárgakockával, ha a bringásnak elsőbbsége van.

AHOL NINCS a bringásnak elsőbbsége, ott viszont csak a kétoldali sárgakockázás maradjon meg, NE fessék be pirossal is.

És kötelező legyen minden kerékpárutat tisztességesen kétoldalon végig sárgavonalazni, kereszteződéseknél fellogózni, üzletek ajtaja előtt felfesteni a logót, hogy a gyalog ne azon ténferegjen, hanem a járdán.

2024. jan. 16. 01:42
 18/22 anonim ***** válasza:
Szerelj fel egy V-féket direkt nyikorgósra. Ezerszer hatásosabb mint a csengő ösztönösen fosni fognak onnan és kikezdhetetlen rendőrileg is.
2024. jan. 16. 01:43
 19/22 anonim ***** válasza:
54%
#17: az a baj, hogy (tapasztalat) nagyon sok autós azzal sincs tisztában, hogy bármennyire is toporog a gyalogos a sárga kockás vonal egyik oldalán, rohadtul nincs elsőbbsége, és nem egyszer volt már ebből baleset is, mert az egyik autós haladt, a másik meg megállt a gyalogosnak... szóval itt komplex problémák vannak, mert az autósok többsége a saját szabályait sem ismeri.
2024. jan. 16. 10:35
 20/22 anonim ***** válasza:
78%
Mondom, kényszeresen megállnak, "jófejkednek", pedig csak arról van szó, hogy nem tudják a kreszt. Egyébként nem is nagyon látják azt a 4 méter magasra felqrt lófax méretű elsőbbségadás kötelezőt, mert élivel van feléjük. Még az alakját se. Azok a nyalóka táblák is megérik a pénzüket, mi a lócitromnak kell oda feltolni? a bringás se látja.
2024. jan. 16. 17:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!