Ha jön szemben a mentő akkor is lehúzódtok, ha van hely az ő sávjában, és nem megy előtte senki?
Ha szemből senki más nem jön, csak a “kéklámpás”, akkor nem. Legfeljebb elengedem a gázt és biztonságos mértékben az út jobb széle felé húzódom, de nem fékezgetek feleslegesen.
Az viszont egyértelmű, hogyha szemből más is jön, akkor én is félrehúzódom még akkor is, ha a szembejövő biztosítani tudta a kellő helyet a megkülönböztető jelzéssel haladó számára.
De ez egyéni mérlegelés kérdése. Ma például a Hungária körútra kanyarodtam ki jobbra kis ívben zöld lámpánál, balról pedig a belső sávból érkezett egy mentő. Annak ellenére, hogy simán elfértünk volna, megvártam a kikanyarodással, mert az adott helyzetben azt láttam jónak, és mert simán elképzelhető volt, hogy éppen le akar majd kanyarodni jobbra.
Nem fogok 120al elszáguldani mellette de ha nincs előtte senki akkor annyira azért nem is húzódok le.
Épp csak annyit csinálok, hogy a sávom jobb szélére húzódok de lakott területen kívül a 90et, belül pedig az 50et megtartom.
Viszont ha meghallom a szirénát már azonnal keresem, hogy hol jöhet és ha megpillantom esetleg magam mögött akkor azonnal index jobbra és a legelső legjobb opciónál félreállok.
Volt már rá példa, hogy mögöttem még kb 100-150 méterre jött de én már előre lehúzódtam egy kis öbölbe. Meg is köszönte a mentős.
Igen, így.
A jogszabály is azt mondja, meg a józan ész is, hogy a mentőnek minden lehetséges segítséget meg kell adni a haladáshoz. De ha a lassításommal egy hajszállal se jut előbbre a mentő, mert nem zavarom, akkor minek? Amikor jön egy teljesen üres, egyenes sávban?
Ha aránylag keskeny az út, vagy rossz minőségű, és úgy látom, hogy a felezővonalon szeretne jönni, akkor lehúzódom az út jobb szélére, szükség esetén még a lábamat is leveszem a gázról, és motorfékkel lassulok addig, hogy ha úgy adódik, tudjak reagálni. De ha erre nincs semmi okom, akkor csak haladok azonos sebességgel a sávom külső oldalán. Miközben figyelek, persze, hogy hátha mégis történik valami, ami indokolja a lehúzódást.
Én azért a kreszt úgy ertelmezem, hogy igenis teret-helyet kell adni a mentőnek. Nyilván nem satu-arokbavetődés, de ha nem veszélyeztetek mást akkor szemből is le kell húzódni és látnia kell a mentősnek, hogy bőven van tere mehet ahogy tud/akar!
Azt meg csak mwllékesen teszem hozzá, hogy ha lehet, miert ne bökje be Béla, a mentőápoló elsőre szépen azt a tűt (bár bökött már 8679-et korábban) amit másodszorra fog, azert mert nem bír a vagány megállni óvatosan index-kürültekintő fékezést követően. Csak hogy a mentős esetleg jobb ívet választhasson, mivel időközben Janibá beletenyerelt a fűrészbe, szóval kéne haladni, úgyhogy menne 120-szal levágva a kanyarívet...
Mindíg csak a szükségnek megfelelően kell segíteni, tehát ha elfér akkor semmit nem kell csinálni.
Hülyét lehet az ilyenektől kapni hogy jön a mentő és megáll a barom ha simán elférnek egymás mellett is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!