Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Biztonsági ön nemhasznánat...

Biztonsági ön nemhasznánat miatt, mennyi lehet a büntetés, lakott területen belül?

Figyelt kérdés
Papír jött róla, hogy VÉDA kamera lefotózott, nem volt bekapcsolva az övem.

2023. nov. 3. 07:05
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

10

Pedig igaza van.

A rendőrségi honlapja szerint az öv nem tartozik az objektív felelősség körébe. Tehát, az üzemben tartónak nincs hozzá köze, csak az elkövetőt (sofőrt) lehet érte büntetni. Természetesen, csak ha magára vállalja. Ugyanez van 51-65 km/h közti gyorshajtás esetén is. Ott is csak 66-tól van objektív felelősség, amikortól az üzemben tartó kapja a csekket.

[link]

(Ez ugyan nem egy frissített írás, de mivel nem vették le, valószínűleg helytálló, az összegeket kivéve.)

2023. nov. 5. 14:55
 12/22 anonim ***** válasza:

↑11 (14:55)

Hatályos jogszabályok alátámasztják, hogy ma is érvényes a tájékoztató.

1./ A közlekedési közigazgatási bírság körbe vont szabálysértéseket a 410/2007. (XII. 29.) Korm. rendelet hatályos szövege tartalmazza, ebben nem szerepel biztonsági övvel kapcsolatos szabálysértés: [link]

2./ A Szabálysértési Törvény ma hatályos szövege is tartalmazza a teljeskörű kimentés lehetőségét:

„60. § A tanúvallomást megtagadhatja az, aki

a) az eljárás alá vont személy hozzátartozója,

b) magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben”.

Mivel ez egyre ismertebb lett, és visszaéltek vele, valótlanul állítva, hogy hozzátartozó vezetett, amiatt vontak több közlekedési szabálysértést, szabálysértési mértéket közigazgatási bírságeljárás körbe. Annál nem lehet ilyen egyszerű kimentéssel élni, az objektív felelősség miatt az üzembentartó kapja a bírságot, és a Közúti közlekedési törvény megszabja, hogy milyen adatokat tartalmazó menetlevéllel vagy a szabálysértést megelőző időponttal kezdődő, eredeti teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt használatba adási igazolással mentheti ki magát az üzembentartó. Ezzel nincs teljeskörű megúszás, csak bírságáthárítás történik.

A 9-es válasz (14:27) írójának állítását a jóval korábbi 2-es kérdezői komment is cáfolja: nem bírságot kapott, hanem nyilatkozatot kérnek arról, hogy ki vezetett.

/ A 4-es válasz (09:16) bírságösszegei augusztus 31-ig voltak érvényesek, azóta az 5-ös válaszban (09:17) olvashatók az érvényesek. /

2023. nov. 7. 19:56
 13/22 A kérdező kommentje:

Még nem jött ki papír a büntetésről, igen, 10e-t írnak mindenhol, ezek után kíváncsi vagyok, mennyi lesz.

Jókisfiú módjára visszaküldtem nekik(mailban), hogy ki vezette a verdát.(én)

2023. nov. 8. 05:04
 14/22 anonim ***** válasza:

Szeptember 1-jétől 13000.

[link]

11/A. melléklet

2023. nov. 8. 06:02
 15/22 anonim ***** válasza:
36%

13

Tehát feltettek egy kérdést: Na, ki szeretne befizetni 13 E-t?

Te meg felnyújtottad a kezed: Én! Én!

Erről a vicc jut eszembe:

[link]

Neked is csak egy nyilatkozatba került volna kihúzatni magad a listáról.

2023. nov. 8. 07:20
 16/22 anonim ***** válasza:
15: akinek van gerince, vállalja a felelősséget a tetteiért. Tudom, ebben az országban ez meglepő.
2023. nov. 8. 08:00
 17/22 anonim ***** válasza:

13/ A kérdező kommentje: „Még nem jött ki papír a büntetésről, igen, 10e-t írnak mindenhol, ezek után kíváncsi vagyok, mennyi lesz.” (2023. nov. 8. 05:04)

Te nem is olvastad el a kapott válaszokat? Nem mindenhol írnak 10e-t. 5 nappal a kijelentésed előtt, az 5-ös válaszban ott van a 13000, a tegnap íródott 12-es válasz kitér arra, hogy a 10-et író 4-es válasz a 2023. szeptember 1. előtti összeg, azóta, azaz több mint két hónapja az 5-ös válaszban írt összegek az érvényesek.

De te izgulj, hogy 10e lesz, vagy 10e lesz, mert eszerint csak ezt az összeget tartalmazó írásokat olvasod el.

A megállapítandó összeg nem mérlegelés kérdése, erre a szabálysértésre kötelezően alkalmazandó bírságösszeget határoz meg jogszabály, és lakott területen a biztonsági öv használata nélküli közlekedés, ami a KRESZ 48. § (4) bekezdésének megsértése, 13000 Ft pénzbírsággal büntetendő, amit attól függően, hogy ki követi el a mulasztást, a vezetővel, illetve az utazó személy ellen is kiszabható.

2023. nov. 8. 12:45
 18/22 anonim ***** válasza:

"gondolom kened vágod, mi van, ha más adatait adod meg"

Hát te tényleg nem olvasod el a válaszokat.

Ott van idézve a 12-ben a törvény, hogy NEM kötelező magadra vallani. Azt nyilvánvalóan nem javasolta senki, hogy más adatait add meg. De ha egyszer törvény van róla, hogy a saját adataidat se kell megadni, akkor innentől csak rólad szól, hogy szeretnél-e befizetni 13 E-t.

2023. nov. 9. 08:01
 19/22 A kérdező kommentje:

Megkérdezem megint, az szentírás, amit itt laikusok írnak?

De, olvasom a válaszokat.

De mivel sok esetben magadfajta kötözködő, unatkozó akárkik irkálnak ide, tengernyi szabadidővel....gyakorlatilag kérdést se nagyon van már kedvem itt feltenni.

Lehet, ott van idézve a törvény, ellenben olvastam a levelet, amit a rendőrég küldött, idézéssel, hamís adatok megadásával, hamis tanúzással, stb.

Gondolom erre is lesz a tengernyi szabadidőd mellett min 2 oldalban válaszolni, nem mondanám, hogy érdeklődéssel várom.....de írjad csak nyugodtan.

Meg jelentsd a következő reakciómat is, hátha törli a gyk, mert valami paraszt olyan stílusban válaszolt...

2023. nov. 9. 10:23
 20/22 A kérdező kommentje:
Amúgy akkor jelentem én is az összes kötözködő, sértegető, bunkó stílusú választ...
2023. nov. 9. 10:24
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!