Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Miért vannak egyesek kiakadva...

Miért vannak egyesek kiakadva attól, hogy az új szabályzat szerint a mentősök csak 30 km/h-val léphetik túl az adott útszakaszra előírt maximum sebességet?

Figyelt kérdés
Ez miért nem elég? Miért nem elég, ha egy mentőautó 50 helyett 80-nal megy lakott területen? Az jobb, biztonságosabb lenne, ha 100-zal száguldozna? Dehogy lenne az. Valahol meg kell húzni a határt, mert attól, hogy felkapcsolják a megkülönböztető fényeket egy autón, még nem kéne ki tudja mennyivel száguldozni. Ha higgadtan végig gondolja az ember, akkor rájöhet, hogy bőven elég 50 helyett 80-nal menni (úgyis lesz ebből 85-90 is), 90 helyett 120-szal, stb. Az én személyautóm is megérzné, ha 90 helyett 120-szal mennék, nem még egy magasabb, borulékonyabb autó, meg még mások is közlekednek. Szóval nincs ebben az új szabályban semmi rossz.

2023. nov. 1. 17:56
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:

Elsőbbségadás kötelező.

2023. nov. 2. 08:53
 22/38 anonim ***** válasza:
100%

Azért vannak kiakadva, mert nem tudják, hogy eddig sem mentek sokkal gyorsabban. Egy mentős ismerős mondta, hogy a köznép által nem feltétlenül ismert szabály, de pl. ha piroson hajtanak át, 40-nel hajthatnak be a kereszteződésbe, és természetesen meggyőződnek arról, hogy megkapják az elsőbbséget olyan esetben, amikor a megkülönböztető jelzés nélkül nem lenne nekik, sőt, még akkor is meggyőződnek róla, ha amúgy is elsőbbségük lenne, ahogy azt mindenkinek tennie kellene egyébként.

Autópályán sem láttam még mentőt 160-170-nél gyorsabban menni, hogy őszinte legyek, amilyen bambák és felkészületlenek az emberek, ha akarnának sem tudnának 200-zal végigszáguldani.

2023. nov. 2. 09:03
 23/38 anonim ***** válasza:
(Kicsit ügyetlenül használtam a "szabály" szót, inkább belső irányelv.)
2023. nov. 2. 09:03
 24/38 bazaltkaroly ***** válasza:
100%

#22 Ehhez annyit hozzáfűznék, hogy élőben is látom ezt a példát. Mifelén van egy kereszteződés, - amit pont látok az ablakból -, ahol gyakran jár a mentő. Pont egy épület takarja ki az egyik irányt, és a mentő itt mindig megállt, mert ha onnan jön egy autó a megengedett ötvennel, és a mentő pont akkor bukkan elő, akkor satufék nélkül nem tud megállni, és csúszós út esetén csattanás is lesz.

Az az igazság, hogy ettől többel amúgy sem mentek a mentők, mert a nappali csúcsforgalomban, amúgy sem tud túl sokkal menni, és ahogy elnéztem, sok ember nincs tisztában azzal sem, hogy mit kell csinálni, ha feléjük tart egy mentőautó. Sajnos a jelenlegi forgalmi viszonyok miatt, szükséges ez a korlátozás, de szerintem még ez a sebesség is elég, ahhoz, hogy odaérjenek időben. Esetleg, ha lakott területen kívül megy, akkor meg amúgy is nagyobb a sebességhatár. Szerintem nem ezen a korlátozáson múlik a dolog, viszont a bambák miatti további baleseteket meg lehet így előzni.

2023. nov. 2. 09:17
 25/38 anonim ***** válasza:
100%
Irányelvként szerintem elfogadható, ha amúgy nem szankcionálják a túllépést az olyan szituációkban ahol valamiért irreálisan alacsony a sebességkorlátozás. (Gyanítom sokan találkoztunk már ilyennel.) A legtöbb helyzetben bőven elegendő a + 30 egy magas furgonnal, nem is szokták lényegesen jobban túllépni. De egy tapasztalt, helyismerettel rendelkező sofőr azért tudja hogy mennyivel lépheti túl jelentős kockázat nélkül. Másfelől ez egyfajta terhet is levesz a sofőrök válláról, nem érzik úgy hogy bele lennének hajszolva az ésszerűtlen kockázatvállalásba. De azt azért remélem nem várják el tőlük, hogy folyamatosan a kilométerórán tartsák a szemüket.
2023. nov. 2. 20:22
 26/38 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
Egyébként az is igaz, nem hiszem, hogy a rendőr megállítja a mentőt, mert túl gyorsan ment. Legfeljebb kap egy ejnyebejnyét az állomáson, de kétlem, hogy bármi következménye lenne.
2023. nov. 3. 08:44
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

Mentős vagyok.

Azért tartom feleslegesnek ezt a szabályozást mert amikor nem közvetlen életveszélyről van szó akkor eddig is úgy mentünk, hogy maximum 30-al lépjük át a megengedettet. Sokszor még annyival sem pedig szól a sziréna és általában tiszta is az út.

Amikor 30-nál többel kellett átlépni akkor annak nyomós oka volt. Még szeptember elején volt egy olyan esetünk amikor annyira kritikus volt a beteg állapota, hogy hátul 3-an is tornáztunk felette miközben a sofőr lakott területen belül amikor tudott rálépett a 110-re is.

Akkor nagyon kellett a sebesség ami végül kifizetődött hiszen megmentettük a betegünket :) Nem sokon múlt.

2023. nov. 6. 02:44
 28/38 A kérdező kommentje:
Én azt gondolom, hogy elég nagy felelőtlenség lakott területen belül 110-zel száguldani, még akkor is, ha éppenséggel van erre lehetőség. Lehet, hogy egyszer vagy kétszer kiadja, nem sérül meg senki, de harmadjára meg letaroltok egy autót, mert hirtelen a mentő elé hajt, amiben aztán meghal 2 ember, és akkor 1 élet mentése közben meghal másik 2. Plusz gazdasági totálkár lesz a mentőautó, és örülhettek, ha ti túlélitek. Valahol határt kell szabni ezeknek a dolgoknak, mert akkor lehetne menni 200-zal is, aztán olyan lenne az autó, mint egy kilőtt ágyúgolyó, amit majd megállít valami vagy valaki, mert akkor végképp nem lesz semmire idő reagálni.
2023. nov. 6. 09:10
 29/38 anonim ***** válasza:
93%
#28 Mert biztos jobban tudod, mint az a mentős (aki valószínűleg ezerszer jobban vezet technikailag, mint te, és ezerszer figyelmesebben közlekedik, mint te), aki EGYSZER csinált ilyet.
2023. nov. 6. 10:19
 30/38 A kérdező kommentje:
A tudomány mondja, hogy minél nagyobb a sebesség, annál kisebb a reakcióidő, meg a többi, ezáltal nagyobb a baleset kockázata. Ezt nem lehet cáfolni, mert tény.
2023. nov. 6. 11:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!