Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Az eladó szerint ez vezethető...

Az eladó szerint ez vezethető B kategóriával, ez hogyan lehetséges, ha az autó teljes össztömege több, mint 3500kg?

Figyelt kérdés
A jogszabály világosan kimondja, hogy 3500kg teljes össztömeg feletti gépjárművet, csak C kategóriával lehet vezetni.
2023. okt. 13. 13:40
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
94%
Olvastam már párszor a KRESZ-t, igaz, az utóbbi pár évben nem könyvként, hanem képernyőn. Azért jutott eszembe, amit írtam. Csodálkozom, hogy neked, aki nálam kétségkívül jobban ismeri a jogszabályt, nem jut eszébe a megoldás, pedig az első oldalon van.
2023. okt. 13. 14:54
 22/60 anonim ***** válasza:
95%

„3/25 A kérdező kommentje:

A kérdésemet kérem vizsgálja meg a közlekedési minisztérium!”

A humorba soha nincs semmi vicces, de szédületes nagy poén.

2023. okt. 13. 15:42
 23/60 anonim ***** válasza:
95%

Mert ez a szabály.

"(3b) * Legalább két éve érvényes „B” kategóriájú vezetői engedéllyel – amely nem kezdő vezetői engedély – a 2. mellékletben a „B” kategória meghatározásától eltérően, belföldön a 3500 kg-ot meghaladó, de 4250 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű, pótkocsi nélküli, alternatív üzemanyaggal működő jármű is vezethető, feltéve, hogy

a) a 3500 kg feletti tömeg a meghajtó rendszernek az ugyanolyan méretű, külső gyújtású vagy kompressziós gyújtású hagyományos belső égésű motorral ellátott jármű meghajtórendszeréhez viszonyított többlettömegének eredménye, valamint

b) a teherbíró kapacitás ugyanezen nem alternatív üzemanyagú járműhöz viszonyítva nem nagyobb."

[link]

2023. okt. 13. 15:51
 24/60 A kérdező kommentje:

Magyarán szólva egy tollvonással felül lett írva a szabály, csak azért, hogy eladható legyen az autó.

Tehát ha én egy belső égésű gépjárművet akarok vezetni, ami 4250kg, azt nem tehetem meg csak C-vel. De egy elektromosat,ami ugyanilyen súlyú, azt igen.

Hát hol van itt az igazság???

A kresz és a jogosítványok, kategóriák szabályozása a közelekedők biztonsága érdekében lettek kiatlálva.

Erre most bárki ráülhet egy közel 5 tonnás autóra, sima B-vel.

Vicc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2023. okt. 13. 15:57
 25/60 anonim ***** válasza:
96%

Tehát belföldön, nem kezdő B jogsival vezethető.

Vedd be a frontin adagodat.

2023. okt. 13. 15:58
 26/60 A kérdező kommentje:

És akkor mi van a tachográffal????????

Egy B kategóriásnak nincs digit kártyája! :DD

Ki sem adják! :DDDDDDDDD

Akkor az ott dísznek van?

Nem tudom kik hozták ezeket a szabályokat, de itt nagyon sok probléma van.

2023. okt. 13. 15:59
 27/60 A kérdező kommentje:
Szégyen ez az ország, itt mindent lehet akinek pénze van.
2023. okt. 13. 16:03
 28/60 anonim ***** válasza:
93%

Akkor szimplán nem kell.

Ugyanez a helyzet, ha B kategóriás járművel vontatsz és 3500 kg felett van a szerelvény. (BE kat.)

2023. okt. 13. 16:06
 29/60 A kérdező kommentje:
Az úgy tiszta persze.
2023. okt. 13. 16:07
 30/60 anonim ***** válasza:
91%

Ezt vezetheted B kategóriával.

Helyben az egyik cég ugyanilyen autóra keresett nemrég sofőrt. Elvárások: B kategóriás jogosítvány és 2 év járművezetői tapasztalat.

2023. okt. 13. 16:08
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!