Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi a szerepe a nyomógombnak a...

Mi a szerepe a nyomógombnak a jelzőlámpánál?

Figyelt kérdés
Azon kívül, hogy elkezd rajta világítani egy szöveg, hogy "várjon"
2023. szept. 29. 07:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
0%
10-es: Amit én láttam,hogy nappal gombtól függetlenül vált a lámpa-ott éjjel sárgán villognak.
2023. szept. 29. 15:34
 12/19 anonim ***** válasza:
65%

Ha nem nyomod meg, akkor a gyalogos "kimarad" a jatekbol.

Magyarul csak harmadik ciklusban ad zoldet a gyalogosnak, automatikusan, azzal szemben, mintha minden ciklusban nyomnad a nyomogombot. 2 ciklus ugy megy le, mintha nem lenne ott gyalogos jelzolampa.

Zalaegerszeg, Platan sor - Gasparich utca keresztezodes peldaul.

A Platanrol ugy kanyarodok jobbra telezoldnel, hogy a gyalogosnak nincs zoldje, gondolom nem nyomott senki semmit, csak varjak a csodat.

2023. szept. 29. 20:34
 13/19 anonim ***** válasza:
22%
Ahol működik, ott egyértelmű a szerepe. Ahol nem működik, ott inkább pszichés hatása van, mert a gyalogos azt hiszi, hogy előbb fog zöldet kapni. De ilyet ritkán tesznek ki, mert semmi értelme erre pénzt áldozni, inkább arról van szó, hogy időlegesen ki van iktatva a befolyásoló működése, de bármikor visszakapcsolhatják.
2023. szept. 29. 23:16
 14/19 anonim ***** válasza:
36%

Minden közlekedési csomópontnak több lámpaprogramja van. (Vagy legalábbis a legtöbbnek.) Ezek a beállított időpontokban váltanak, valószínűleg a forgalomszámlálási adatok alapján.

Vannak olyan programok, amikben eleve nem szerepel se érzékelő, se gyalogosok nyomógombja, hanem abban az időszakban mindentől függetlenül vált a lámpa. És van, amikor bizonyos irányok, ill. gyalogos zöld ritkábban kellenek, ilyenkor csak szükség esetén kap zöldet az az irány, ha épp érkezik valaki. A program úgy van kialakítva, hogy forog a program, de ha valamilyen zöldre nincs igény, mert senki nem akar vele menni, akkor a program azt a zöldet egyszerűen átugorja, és a következő fázisra vált.

Ahol nincs kereszteződés, csak egy egyenes úton egy zebra nyomógombos lámpával, ott is ugyanez van. Viszont hiába egyszerű a helyzet, de ez a lámpa is be van kötve a zöldhullám programjába. Ezért van az, hogy még ha élesítve van is a nyomógomb az adott programban, de meg kell várni azt a gyalogoszöldnek, hogy az előző lámpától zöldhullámban érkező autók elhaladjanak, és olyankor kapnak zöldet a gyalogosok, mikor az előző lámpa amúgy se engedne autót.

2023. szept. 30. 15:26
 15/19 anonim ***** válasza:
40%
Én közúti forgalomtechnikai tervezőmérnök vagyok, nem fekete-fehér ez a történet, főleg mivel már mátrixokkal dolgozunk, de ha leírnék egy részletes magyarázatot úgy is csak 0%-a lepontozna mindenki, ahogy történt mikor közúti tervezés vagy útépítési válaszokat írtam.
2023. okt. 2. 12:11
 16/19 bazaltkaroly ***** válasza:
28%

Ezt amúgy én sem értem. Van egy utca tőlünk nem messze, ahol egyenes, egyirányú úton, van egy ilye zebra. Hetente öt gyalogos megy át rajta általában, mert nincs ott már semmi jelentős épület. Ott a gomb rajta, működik, mert világít, de annak ellenére, akkor is pirosat kapnak az autók, amikor nem nyomja meg senki. Minek akkor a gomb? Egyszerűbb lenne, ha csak akkor váltana, ha valaki megnyomja, ha meg egy lélek sincs a közelben, akkor mehetnének az autók. Minek feltartani a forgalmat, ha úgyis gombnyomásra megáll? És ez a lámpa még éjszaka is megy, tehát, ha este mész haza, akkor is fent akadsz rajta, mert gyakran ad pirosat.

Ezért megérte az adónkat rákölteni, ha úgy sem funkcionál.

2023. okt. 2. 12:56
 17/19 bazaltkaroly ***** válasza:
14%
Úgy látom elindult a lepontozás vihar, de választ nem kaptam. Nem érdekel, ha le lettem pontozva, mert lehet, hogy tényleg hülyeséget kérdeztem az előzőben, de legalább valaki fejtse már ki, mert tényleg érdekel.
2023. okt. 3. 09:28
 18/19 anonim ***** válasza:
30%

#17!

Ahogy azt a 8-as válaszomban írtam, ha meghibásodott a gomb, akkor minden periódusban ki fogja adni a szabad jelzést. Az, hogy világít a gomb, feltételezem azt jelenti, hogy világít rajta a "várjon" felirat, ami egy visszajelzés arról, hogy a program "vette a jelet", fogja adni a szabadjelzést. Lehet, hogy a gomb világítása megfelelően működik, de maga a funkció nem.

2023. okt. 3. 09:39
 19/19 bazaltkaroly ***** válasza:
28%
#18 Ezt értem, a mifelénk lévő zebránál viszont már évek óta így van. Lehetséges, hogy azóta nem javították meg? Köszönöm egyébként a választ.
2023. okt. 3. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!