Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha a jelzőlámpa mellett van...

Ha a jelzőlámpa mellett van egy kiegészítő nyíl ami jobbra mutat akkor ez hogy működik?

Figyelt kérdés
Tegyük fel egy jelzőlámpánál allsz,jobbra akarsz kanyarodni. A lámpa zöldre vált,de a zöld nyíl nem jelenik meg. Ilyenkor lehet indulni? Elindultam ebben a szituációban és a mellette lévő átjárón a gyalogosoknak is pont zöld volt,annyira összezavart.. akkor itt most kinek volt elsőbbsége?
2023. jún. 5. 15:27
 1/9 anonim ***** válasza:
3%
Na, add vissza a jogsit gyorsan, ha még azt sem tudod, hogy arra mehetsz, amerre a nyíl mutatja. Ha jobbra nincs zöld, akkor nem mehetsz jobbra. Ennél logikusabb és egyértelműbb aligha lehetne.
2023. jún. 5. 15:29
 2/9 anonim ***** válasza:
89%

Telezöldnél bármerre mehetsz, de ha kanyarodsz, akkor lehet elsőbbségadási kötelezettséged.

Nyilas zöldnél csak az adott irányokba mehetsz, és (általában) nem kell elsőbbséget adnod.

Érdemes lenne felkeresned egy oktatót és venni pár órát.

2023. jún. 5. 15:36
 3/9 anonim ***** válasza:
69%

Akkor nézd meg a Méta-Ipacsfa u. kereszteződést, ami az Űllői út felé megy.

2 sáv, ebből az egyik balra kanyarodó. Azaz van útburkolati jel.

Zöldre vált a lámpa (csak zöld, semmi nyíl) és én balra megyek.

Majd akkor! ha elfogy a szembejövő forgalom, mert nekik is akkor zöld szemből, amikor nekem!

Ezt hívják telezöldnek.

Ha nem tiltja a kanyarodást előtte tábla, arra mégy, amerre akarsz, de mint a példa mutatja meg kell adnod az elsőbbséget a többi közlekedőnek.

Ha gyalogos megy keresztbe, mert ennél a lámpaállásnál neki is zöld (de ezt ritkán látni) akkor neki.

2023. jún. 5. 15:54
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Uh.

Telizöldnél balra, jobbra vagy egyenesen haladhatsz tovább , ha más közlekedési jelzés ezt nem tiltja. És az egyébként érvényes elsőbbségadási szabályok szerint kell eljarnod.

2023. jún. 5. 15:54
 5/9 A kérdező kommentje:

Első: én adjam vissza a jogsit?:D

Csak összezavart hogy a gyalogosoknak is zöld volt,kisvárosi vezetéshez vagyok szokva ahol nemigen van jelzőlámpa és a kreszt már régen csináltam.. köszönöm az értelmes válaszokat

2023. jún. 5. 16:36
 6/9 anonim ***** válasza:
48%

#3 Oké, csak ezzel az a gond, hogy ebben a relatív rossz helyzetben sem értem, hogy mi lenne a probléma, elvégre ha neked zöld van, akkor elindulsz, ha van szembeforgalom, akkor az elsőbbségadás szabályai világosan alkalmazhatóak, megvárod míg elmennek, aztán kanyarodsz. Nem értem a problémát/nehézséget. De ezt leírtad te is, tehát érted. Ha érted, akkor miért hozod fel ezt példának, mintha itt valami probléma lenne?

#5 Hát mert ki, én? Nem én vagyok az, aki meglepődött rajta, hogy jobbra kanyarodásnál elsőbbséget kell adni a járókelőknek. Az olyan lámpás kereszteződéseknél, ahol jobbra kanyarodásnál zebrát keresztezel, ott 10-ből 9-szer így van megoldva. De nem is fontos a lámpás kereszteződés, mert MINDEN jobbra kanyarodásnál elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, akkor is, ha se lámpa, se zebra, se semmi. Innentől pedig minden más csak félrebeszélés.

Elnézést, ha kissé agresszívra sikerült a hangnem, de őszintén... szarok én a lepontozásra, a KRESZ legeslegalapvetőbb szabályairól beszélünk könyörgöm. Ilyeneken lovagolni és "meglepődni" elég csúnya dolog. Ezt még a jogsi nélküli gyalogos is tudja, szó szerint. Te meg elvileg megtanultad a KRESZ-t, levizsgáztál belőle, levezettél minimum 30 órát oktató mellett, tettél egy sikeres forgalmi vizsgát, meg talán azóta is vezettél már valamennyit és még most sem világos? Az vesse rám az első követ, aki szerint ez normális és elfogadható.

Aztán meg van itt napi 20 kérdés, ami azt taglalja, hogy a gyerek megbukott vizsgán és jaj a magyar vizsgák annyira indokolatlanul szigorúak... hát ja, látom milyen szigorú, ha így is lehet jogsit kapni.

2023. jún. 5. 17:08
 7/9 anonim ***** válasza:
67%

Ha jobbra kanyarodsz le főútról, lesz gyalogos, ha balra, akkor nem, pl. nálunk. Ha keresztezed a főutat, akkor meg figyelj gyalogosra, ill. az egyenesen haladó autókra. Úgy általában. Ha egyéb tábla van, persze figyelj arra.

Ha pl. teli piros, nyilas zöld, akkor mész, amerre a nyíl mutat, kivéve, ha másik irány a cél. Akkor várod a telezöldet. Aztán mehetsz.

2023. jún. 6. 17:53
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

#5 Erősen ajánlott a kresz ujbóli áttanulása, ha ez a szitu összezavart.

Telizöldnél minden irányba mehetsz, amit az utburkolati jelek, táblák, egyéb megenged. Cserébe, ha kanyarodsz jobbra/balra, és zebra van, a gyalogosnak is zöld lesz a lámpája. Ekkor a lámpán túlmész, bekanyarodsz, de a zebra ELŐTT megállsz, mert elsőbbséget kell adnod a gyalogosoknak, biciklistáknak. (Ne feledd, amikor már rákanyarodtál a másik útra, abban az irányban piros a lámpa, így egyértelmű a keresztirányú zebrán a gyalogosok zöldje!) Amikor a gyalogosok elfogytak a zebráról, áthajthatsz, mindegy, mögötted milyen a lámpa.

Ilyenkor, ha nem te vagy qz első a lámpádnál, csak akkor indulj be a kereszteződésbe, amikor biztosan látod, hogy az előtted hajtók el tudják hagyni a kereszteződést! Tehát ha mondjuk ha második, harmadik vagy a lámpánál, es az előtted levők balra kanyarodnak, akkor ne idulj be utánul telizöldnél, mert jellemzően már ők is sárga/piros alatt fogják tudni csak elhagyni a kereszteződést! Várd meg a kövi zöldet inkább, minthogy harmadikként, keresztben állva találjon a keresztező forgalom indulása...

"Nyilas" zöldnél (irányított jelzés) csak neked zöld a lámpa a nyíl által mutatott irányba! Sem a keresztező autoknak, sem gyalogosoknak nem zöld. Cserébe ez sokkal rövidebb szokott lenni, mint a telizöld, és csak arra mehetsz, amerre a nyíl mutat!

Például,ha van egy telilámpás teljes lápasor (piros-sárga-zöld), és a zöld mellett egy jobbra nyilaszöldet mutató lámpa, de te egyenesen akarsz menni, es CSAK a nyilaszöld világít, akkor NEM indulsz el, mert ennél a jelzésnél nem mehetsz egyenesen. Állsz nyugiban, és megvárod a telizöldet. Általában a kiegészítő nyilaszöld ilyenkor bekapcsol, majd pár mp után vált a teli lámpa is, és a nyilas kikapcsol.

Ez a téma elég sokmindent felölel, a teljesség igénye nélkül próbáltam a legfontosabbakat leírni - remélem, erthetően. Ezt nagyon nézd át a jogszabályban, kreszkönyvben, vagy akár 1-2 órát oktató mellett is, ha ezek az infók már elhalványodtak, és bonyolultabb helyre akarsz autózni.

2023. jún. 11. 21:16
 9/9 anonim ***** válasza:

Ha már ez a kérdés itt felmerült, én is kérdeznék, mert az egyenes nyílnál jobbra kanyarodásra várva irányjelzőztem, és egy tanulókocsi oktatója dudált rám. Amikor megkérdeztem mi a baj, azt mondta, hogy az egyenes nyíl ellenére jobbra is kanyarodhatok. Én nem hittem el neki, és megvártam a telezöldet. Otthon bújtam a netet, de úgy vélem hogy én lehettem a helyes, bár az oktató határozottan az ellenkezőjét állította.

Ez a helyszín, de nem telezőld volt, hanem egyenes kiegészítő.

[link] ,20.6914224,3a,39.2y,135.89h,88.15t/data=!3m7!1e1!3m5!1sCjOdFM0OMIWtdrAA0gs1kA!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D1.8473661036010611%26panoid%3DCjOdFM0OMIWtdrAA0gs1kA%26yaw%3D135.89010599176393!7i16384!8i8192?coh=205410&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkyNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Mint ez:

[link]

szept. 29. 00:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!