Ha zebránál állsz, és át szeretnél menni a túloldalra, és nincs jelzőlámpa, az érkező járművek általában megállnak vagy nem?
Általában megállnak mert határozottan élek az elsőbbségemmel, elütni meg nem akarnak.
Gy.k.: nyilván csak féktávon kívül csinálom ezt.
Szinte mindig, mindenhol meg szoktak állni. Határozott léptekkel megyek a zebra felé. Ha azt látom, hogy ennek ellenére sem szeretne megállni (nálam maximum 100-ból 1-szer fordul elő), akkor a járda legszélén természetesen megállok, de nagyon ritka alkalom.
Néhány éve például a Maglódi úton kívántam átkelni (széles út), viszonylag sok autó is jött, a zebra felé tartva viszont láttam, hogy egy bőven féktávolságon kívüli autó nem igazán szeretne megállni, szóval tettem még egy lépést és az út legszélén álltam meg, így rögtön meggondolta magát a delikvens, és még így sem kellett nagyot fékeznie.
Vidéken (Békés megye) például azt tapasztaltam hogy a többség nagyon bátortalan a gyalogátkelőnél, többszáz méterrel arrébb levő autót is megvár, hogy az elengedje, miközben 5x át tudna érni előtte. Aki így cselekszik, valószínűleg sokkal nagyobb arányban (>1%) tapasztalja meg, hogy nem engedik át, hiszen nem látszik a valós átkelési szándék (nem védem az elsőbbségadásra kötelezettet, hiszen ilyen helyzetben is át kell engedni, én is mindig át szoktam), illetve biztos vagyok benne, hogy sok sofőrt zavar a tény, hogy már réges-régen átkelhetett volna teljes biztonságban, de inkább megvárta az autót, ezzel feleslegesen feltartva azt.
Az esetek többségében megállnak, pedig (és ezt továbbra is fontosnak tartom elmondani, mert nagyon sokan nincsenek ezzel tisztában, és rosszul is oktatják) a gyalogátkelőhely mellett álló gyalogosnak nincs elsőbbsége, nem KELL megállni az autóval a zebra előtt, és átengedni a gyalogost.
Az autós dolga, hogy olyan sebességgel közelítse meg a gyalogátkelőhelyet, hogy az arra esetlegesen lelépő gyalogosnak elsőbbséget tudjon adni.
A gyalogos dolga, hogy a gyalogátkelőhöz érve felmérje, képes-e a biztonságos áthaladásra, hogy önmagát és a környezetét ne veszélyeztesse, és megfelelő tempót felvéve, a forgalom indokolatlan akadályoztatása nélkül átkeljen.
Tehát mindkét félnek megvan a maga felelőssége, nincs olyan, hogy az autósnak mindenképp meg kell állnia, mert a gyalogosnak akkor is elsőbbsége van, ha kiugrik az autó elé.
Ma már egyre többen megállnak.
Elmesélem egy ezzel kapcsolatos élményemet az 1990-es években Svájcban. Akkor nálunk még nem nagyon volt szokás megállni autóval a zebra előtt, ha át akart menni valaki. Svájcban pedig csak tétován lődörögtem a zebra közelében és már megálltak. Volt, amikor azért mentem át, mert már megálltak, különben nem is akartam volna átmenni. Érdekes tapasztalat volt az akkori Magyarországi viszonyokhoz képest. Azóta sokat javult ez nálunk is és már elég sokan megállnak.
a gyalogosnak csak akkor jár az előbbség a zebrán ha átkell
Tehát ha ott álsza járdán de nem indulsz el és vársz arra az udvarias emberre aki megáll és integet, szinte könyörög neked hogy átmenj a zebrán akkor bizony lehet hogy ott fogsz állni pár percig.
De ha ugy csínálod ahogy kell(ene)
Féktávon kivűl közeledő jármű esetén is ovatosan de magabiztosan lelépsz a zebrára, és azért persze közben figyeled hogy az autós észre vett-e(mert tény hogy soka paraszt aki képes elsodorni).
Ha féktávon kívűl elindulsz a zebrán, meg fogják adni az elsőbbséget.
De ha "könyörögni kell neked hogy elindulj akkor kevesen fognak átengedni.
Én is nem egyszer volt hogy megálltím mert láttam hogy szerencsétlen ott áll a zebra előtt, és szó szerint imára kulcsolt kézzel könyörögve mutattam neki hogy indulj már el bazdmeg...
Na ehez nem minden autosnak, és nem mindig van kedve
Tehát határozottan de ésszel le kell lépnia zebrára és át fognak ennnyi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!