Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most én tudom rosszul a KRESZ-t?

Most én tudom rosszul a KRESZ-t?

Figyelt kérdés
Hazafelé jövet ketten kanyarodtak rám balról úgy, hogy kereszteződésen mentem át. Ha nem veszem észre őket elütnek. Tudtommal a kresz szerint ha egy autó bekanyarodik egy kereszteződésben kötelessége az azon az úton áthaladó gyalogosok részére elsőbbséget adni, amire rákanyarodik. De így, hogy ezt 2x játszották el velem ma már nem vagyok benne biztos...

2023. szept. 4. 15:48
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
58%
(A 8-as, 9-es válaszok íróinak következetességéről: a 2-es válasz lassan 20 óra elteltével 7 db hasznos értékelést kapott, semmi mást.)
2023. szept. 5. 11:28
 22/43 anonim ***** válasza:
69%

Nem írtam, hogy lemondok az elsőbbségről. Az veszélyes. Legutóbb már majdnem kikiabáltam az ablakon, hogy jobbkézszabály, menj már. Fenntartotta a forgalmat. De ha én mentem volna ki balról, tuti egymásnak megyünk. Kellene vmi jel, hogy elsőbbséged van, menj már. A dudán kívül.

Egyébként kapott választ a kérdező, hogy igaza van.

2023. szept. 5. 12:35
 23/43 anonim ***** válasza:
78%
22. Miért baj, ha fenntartja a forgalmat?
2023. szept. 5. 12:38
 24/43 anonim ***** válasza:
66%

Azért ha ebből egy nap alatt kétszer történik valakivel éles helyzet, az gyanús, nem? A legtöbb emberrel egy év alatt se fordul elő kétszer.

Nyilván nem zárom ki, hogy a kérdező a legfigyelmesebb ember, és pont összefutott két hülyével. De mivel az égvilágon semmit nem tudunk a körülményekről, így az se zárható ki, hogy a kérdezővel van valami gond. Pl. takarásból és futva lépett le. Vagy a mozgásából így tűnt, lemond az elsőbbségéről, aztán mégse. Vagy a járdán haladva egyszer csak irányt váltott, és lelépett a kanyarodó autók elé.

Ugye, a KRESZ-ben ez is szerepel:

"A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti." Azt tudjuk a kérdésből, hogy a kanyarodó autósok mit csináltak, de azt nem, hogy a kérdező mit csinált. Jól vagy rosszul.

Szóval, hogy lehülyézzük akár a kérdezőt, akár a kanyarodó autósokat, ahhoz ismerni kellene a konkrét helyzeteket.

2023. szept. 5. 19:05
 25/43 bazaltkaroly ***** válasza:
89%

#9 Ezt nem szabálynak kell értelmezni, ez inkább egy tanács, arra, hogy minden esetben figyelj oda a saját épségedre. Nem azt jelenti, hogyha nem adják meg az elsőbbséget, akkor joga van arra menni, hanem azt, hogy figyelj oda, mert hiába van elsőbbséged, ha kilapítanak, akkor már nem sokra mész vele. Nem szó szerint kell értelmezi ezt az állítást.

#11 Ez egy létező szabály a KRESZben, de sokan félreértelmezik. Valóban oda kell figyelni, hogy szabad-e az áthaladás, de nem azt jeleni, hogy megölhetnek azért, mert nem néztél szét.

Ez annyit jelent, hogy ne ugorj ki az egy méterre lévő autó elé, a bokor mögül, mert ha már ott jár, akkor mindegy mennyivel halad, nem fog tudni megállni. Illetve, ne kiszámíthatatlanul lépj le a zebrára. Többször láttam már, hogy a járdán sétáló gyalogos egyszer csak hirtelen elfordul és rálép a zebrára Senki nem lát át a bokrokon, és senki nem tud gondolatot olvasni. Illetve ne a telefont nyomogatva, fülessel a fülben lépj le, mert ha jön egy mentő, akkor ott már neked kell elsőbbséget adnod. Azonban ha zebrán elütnek, akkor az esetek nagy részében az autóst vonják felelősségre, tehát ez a szabály is a saját egészséged védelmében jött létre, mert - mint az előző példánál -, hiába volt elsőbbséged, ha kihűlve visznek el.

2023. szept. 6. 09:30
 26/43 anonim ***** válasza:
0%
#21 És ha velem hét ember egyetért, akkor biztos igazam volt? :)
2023. szept. 6. 09:40
 27/43 anonim ***** válasza:
12%
A KRESZ egyik logikátlan előírása a sok közül. Olyan eseményhez köt egy szabályt, aminek nincsen látható jele. Se az autósnak, se a gyalogosnak nincs táblája, nincs felfestése, nincs semmije, mégis előírást vezet be rá a KRESZ. Ugyanez igaz az egyenrangú keresztőzédesekre is. Az is emiatt logikátlan, mert kvázi a semmihez rendel hozzá egy elvárt viselkedést. Amikor a KRESZ született, akkor még talán volt értelme ennek, de manapság már kivétel nélkül mindent ki lehet táblázni vagy festeni (ahogyan azt pl. az angolok meg is teszik). Egyszerűen felül kéne vizsgálni ezeket a szabályokat és vagy megszüntetni őket vagy az eseteket lefedni bármilyen közúti jelzéssel, hogy megtarthatóak legyenek.
2023. szept. 6. 15:45
 28/43 anonim ***** válasza:
60%
27. Bah. A következő lépés legyen a szöveges tábla? Osztákoknál is van ilyen, usákoknál meg egész sok.
2023. szept. 6. 15:49
 29/43 anonim ***** válasza:
0%
Statisztikailag ki lehet mutatni, hogy ami nincsen jelezve, azt nehezebb realizálni. De köszi a lepontozást, vicces volt látni a beküldés utáni oldalfrissítéskor, hogy másodpercek alatt 0%-ra ugrott a válaszom. Ennyi idő alatt elolvasni sem lehet a kommentet, csak mondom.
2023. szept. 6. 15:54
 30/43 anonim ***** válasza:
78%
Én úgy gondolom a semmit a legkönnyebb betartani. Ehhez közeli a szabályismeret. Nem kell figyelni semmit. A paragrafust nem takarja el másik jármű, nem borul rá lombkorona, nem koptatja el semmi.
2023. szept. 6. 16:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!