Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Most én tudom rosszul a KRESZ-t?

Most én tudom rosszul a KRESZ-t?

Figyelt kérdés
Hazafelé jövet ketten kanyarodtak rám balról úgy, hogy kereszteződésen mentem át. Ha nem veszem észre őket elütnek. Tudtommal a kresz szerint ha egy autó bekanyarodik egy kereszteződésben kötelessége az azon az úton áthaladó gyalogosok részére elsőbbséget adni, amire rákanyarodik. De így, hogy ezt 2x játszották el velem ma már nem vagyok benne biztos...

2023. szept. 4. 15:48
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
64%

Nekem a másik kedvencem a "ha megadják" mellett amikor azzal érvelnek, hogy "csak akkor léphetsz le, ha megbizonyosodtál".

Ebben az a szép, hogy az ilyen esetek többsége akkor történik, amikor én már jócskán az úttesten/zebrán haladok. Ergó a lelépés pillanatában megbizonyosodtam róla, hogy veszélytelen a helyzet, de közben a közeledő autós mégis veszélyessé tette az addig veszélytelen helyzetet.

Jelen esetben például mi a teendő?

Gyalogosként én vagyok köteles a hátam mögött lévő, túlsó sávban kanyarodni szándékozó gépjármű mozgását időben előre kitalálni?

Köteles vagyok megállni, és megvárni, hogy az autós odaérjen, indexeljen, bekanyarodjon? Vagy feltételezhetem azt, hogy az oda érkező autós ismeri a KRESZ-t, hiszen jogosítvánnyal rendelkezik?

Mi a helyes lépés?

Bezzeg fordítva autósként senki nem várja el, hogy főúton haladva megálljak minden kereszteződésben, hátha kijön elém valaki. Vagy ha kiengedem akkor meg az lesz a baj, hogy mi az, hogy lemondok az elsőbbségemről, feleslegesen csalogatom, stb.

Röhej.

2023. szept. 4. 19:43
 12/43 anonim ***** válasza:
63%

"A hátad mögül jön"

Ez amúgy miért érv?

Komolyan kérdezem. Ha valaki a hátad mögül jön és te nem látod, akkor ő sem lát téged, pedig előtte vagy? Eszem megáll.

"ráadásul nézi a szembeforgalmat"

Mi az, hogy nézi a szembe forgalmat? Akkor mi van? Az mióta jogosítja fel, hogy az adott esetben hátulról, oldalról érkező forgalmat és betartsa a KRESZ többi szabályát?

"esetleg fenntartja a mögötte lévőket"

Mi az, hogy "feltartja"? Akkor mi van? Mi történik? Van valami szabály, hogy tilos FORGALMI OKBÓL feltartani a forgalmat? Tudtommal nincs. Viszont olyan szabály sincs, hogy a türelmetlen autósok kedvéért veszélyeztetheted a többi közlekedőt.

"és mindenki arra vár, hogy te átslattyogj, mert igen, elsőbbséged van"

Hát b_szd arcom magad komolyan mondom :D

Mi az, hogy mindenki arra vár, hogy "átslattyogj"? Nem arra várnak, hogy "átslattyogj" hanem törvényi kötelezettségüknek tesznek eleget azzal, hogy engednek élni az ELSŐBBSÉG adta jogoddal.

EMBER!!! ELSŐBBSÉG!!! Ezen mit kell magyarázni? Ha elsőbbséged van akkor hagy ne kelljen már elnézést kérned érte, hogy élsz vele.

De nézzük fordítva: Neked mint gyalogos KÖTELESSÉGED lemondani az ELSŐBBSÉGI helyzetedről, és köteles vagy megvárni, hogy a másik fél "átslattyogjon" előtted autóval? Miért ér az autós ideje többet, mint a nem autósé?

Nem is értem az ilyeneket.

2023. szept. 4. 19:52
 13/43 anonim ***** válasza:
17%
Túlliheged. Én gyalogosként nem megyek ki a kereszteződésnél, ha forgalmas akkor pláne nem, ha elsőbbségem van KRESZ szerint akkor sem, mert ez kamikaze produkció. Elmegyek a zebráig és kész. De te menjél csak ki, elég nagy eséllyel nem lesz egyszerű átmenni. Ha meg vmi Isten háta mögötti faluban vagy, akkor megy értelmetlen is a kérdés, átmehetsz becsukott szemmel is.
2023. szept. 4. 20:19
 14/43 anonim ***** válasza:
72%
Jól tudod a KRESZ-t. De KRESZ ide vagy oda, ha elüt egy szabálytalan autós, az sajnos neked fáj jobban. Autósként is napi szinten rengeteg másik szabálytalan autós f.szságaival kell megküzdenünk, és olykor saját magunk is hibázunk. Ezért jó úgy közlekedni, hogy nemcsak vakon követjük a bizalmi elvet, hanem defenzíven vezetünk. Gyalogosként is defenzíven érdemes közlekedni, akkor kisebb eséllyel ér baleset.
2023. szept. 4. 22:21
 15/43 anonim ***** válasza:
88%
#14 Minden szavaddal egyetértek. Sajnos. De azért gyalogosként defenzíven el kell jönnie egy pontnak, hogy "állj, és ne tovább". Az elég durva, ha a kérdező egy nap alatt kétszer futott bele ebbe. Ahogy az is durva, hogy Budapesten én többet nézek hátra, mint előre A JÁRDÁN, mert valaki A JÁRDÁN akar elütni rendszeresen. Mikor mondjuk azt, hogy oké, KRESZ ide-oda, defenzív vagyok, de ez azért már sok?
2023. szept. 4. 22:31
 16/43 anonim ***** válasza:
63%

Látom, sokaknál kiverte a biztosítékot, amit írtam. Gyalogosként pl. én nem várom el, hogy megálljon miattam csomó autó, pláne busz.

Közlekedem biciklivel, gyalog, autóval. Pontosan tudom, hogy mikor van elsőbbségem, de van hozzá józan eszem is és 2 gyerekem. Úgy tanítottam, hogy a zebrán menjen át, ne a reggeli csúcsban a zebra nélküli kereszteződésnél. És arról is győződjön meg, hogy elengedik. Az autós rákészül a kanyarodásra, gyalogos meg épp odaér a kereszteződésbe, hát inkább megállok gyalogosként ismerve a sofőröket. És b.sszus igen, a gyalogos nézzen körül. Még ha zöld a lámpa, akkor is nézzen a háta mögé, mert simán ráhajthat vmi vadbarom, mert neki is zöld.

2023. szept. 5. 06:43
 17/43 anonim ***** válasza:
78%
#18 Pedig jobb, ha elvárod. Én is elengedném a buszt, de hivatalból meg fog állni. És tudod, milyen idegesítő motorral 40 fokban talping beöltözve vitatkozni a gyalogossal, mert ő kedvességből lemondana az elsőbbségéről, én meg rá akarom venni, hogy ne mondjon le róla, nyilván elengedem, csak menjen már? Oké, gyereked tényleg más téma, nagyon helyesen neveled, de nem kell folyton udvariaskodni.
2023. szept. 5. 07:27
 18/43 anonim ***** válasza:
78%
#19: Ugyan nem nekem írtad, de én ezt alkalmi gyalogosként egyszerűen megoldom. Addig nem állok oda a zebrához, amíg el akarom engedni a buszt/autóst/motorost. Így nem is kell egyezkedni az udvariaskodáson.
2023. szept. 5. 07:53
 19/43 anonim ***** válasza:
78%
#19 Figyelj, én rengeteget gyaloglom, és amikor a zebrától két méterre a kuka mellett cigizek, és direkt nem nyomtam még el, mert látom a buszt, és ne akkor keljek már át, amikor pont arra jár, akkor is lassít és integet. Amúgy én is ilyen vagyok autósként és motorosként is, kereszteződéstől 50 méterre már figyelem, oda fogsz-e érni és el kell-e engednelek. Azért lepett meg, hogy a kérdezőnek egy nap alatt kétszer ennyire nem adtak elsőbbséget. Viszont amikor anyukám biciklizni tanított, ugyanezt az elvet követte, mint amit Te írsz, hogy mindig szétnézel kisfiam, ha elsőbbséged lenne, akkor is, mert a zeneiskolába mész, nem meghalni.
2023. szept. 5. 07:58
 20/43 anonim ***** válasza:
78%
Jól tudod a kérdező viszont ezekkel óvatosan kell bánni mert nem mindenki tudja ezt és nem is akarja tudni. Én mindig megállok hiába nekem van elsőbbségem, felveszem a szemkontaktust a sofőrrel és ha látom, hogy észrevett és lassít akkor átmegyek.
2023. szept. 5. 11:02
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!