Be szoktátok kötni a biztonsági övet?
Mint már írták is, a sofőr szempontjából nagyon nem mindegy, hogy az utasa beköti-e magát.
Ha mondjuk benéz valamit, és nem ad meg egy elsőbbséget, karambolozik, akkor a másik autó kárát fizeti a KGFB, a saját autóban meg lesz mondjuk 200 E kár. Ennyi az összes hátrány. De még ha 1 M, az is csak egy dolog.
Viszont ha a mellette ülő családtagja kifejeli a szélvédőt, meghal, akkor - a lelkifurdaláson kívül - a Btk. 235.§ alapján 1-5 év börtönt kap a sofőr. Ez a nem mindegy.
Egy volt osztálytársam kb. 100-zal kisodródott egy kanyarban, és a felesége meghalt. A gyerekei félárvák lettek, és ezzel élnek, hogy az apjuk megölte az anyjukat.
“ Azzal ha nem kötöm be maagm(főleg ha egydűl én ülök a kocsiban) senkit nem veszélyeztetek, max magamat.”
A világ legostobább mentalitása.
Nem is fogom sorolni hosszan, megpróbálom a legrövidebb, legegyszerűbb példát.
Be vagy kötve. Kiss Pista benéz egy jobb kezes kereszteződést, össze ütköztök. Nyílik a légzsák, be vagy kötve, semmilyen sérülésed nem lesz. Elismeri, hibázott. Kitöltitek a kék sárgát, aztán intéződik minden, vége a sztorinak.
Ugyan ez a sztori, csak nem vagy bekötve. Nagy valószínűséggel ebben az esetben a légzsák eltörli valamidet, ha nem nyílik a légzsák akkor a kormány vagy amit megfejelsz okoz sérülést.
Innentől kezdve kötelező rendőrt hívni, ellene pedig büntető eljárás indul.
Máris más életére is hatással vagy, mivel az egyiknél egy teljesen semmi biztosito eljárásról beszélünk, amég a másik esetben büntető eljárásról. Innentől szerintem nincs okunk semmiről vitázni.
Nem kell törődj azzal, egy ilyen esetnél, hogy a másiknak milyen traumát okozol, mert kit érdekel. De kibasz*l vele, mivel halálod, sérülésed eseten rohadtul mindegy ki a hibás, járhat bíróságra.
De pontosan tudom a választ. Ezt is lesz*rod. Aki 2023-ban nem köti a biztonsági övet, azt lehetetlen bármilyen példával, érvvel meggyőzni, állítani fogja ahhoz senkinek semmi köze.
Bár ugye a köz utat használja amely egyértelműen bizonyos szabályok betartását kötelezik, de egy ilyen embernek teljesen felesleges magyarázni.
#21: Ha ennyi jött le, akkor nem. Akkor azért kösd be magad, ahogy mondani szokták: "Normális csinálja magától, hülyéknek kötelező"
11:57: még kézzel beállítandó hosszúságú biztonsági övvel szocializálódtam, akkor egy mozdulat volt a feszítőcsat pozícióba húzása. Csipogásról, baleset esetén működésbe lépő övfeszítőről nem is hallottunk, talán automata övről sem.
Megfogtuk, becsatoltuk, kész. (ma már nincs ilyen: egy közel tenyérnyi széles csat volt az övön, annak alsó részében egy kis reteszelhető kampó, azt oldotta az élén levő gomb oldalirányú elhúzása)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!