Be szoktátok kötni a biztonsági övet?
“ A saját életem, saját döntésem. Mert olyanról még nem hallottam, hogy a be nem kötött ember súlyosbította volna az autón belül egy bekötött ember sérülését.”
Nem csak az autóban ülök életet tudod megnehezíteni ezzel, hogy nem kötöd be magad, de ha valaki nem használja, úgyse lehet semmivel sem meggyőzni.
" saját életem, saját döntésem."
És mi van akkor, ha éppen nem akarnál elpatkolni és de más "úgy dönt", hogy neked megy?
"A saját életem, saját döntésem."
Ismerősöm is ezt hangoztatta.
Azt mondtam neki, hogy miattam kösse be. Tegyük fel, hogy csinálok egy pitiáner butaságot az úton, ezt ő ki akarja védeni, de rosszul sikerül, lefejeli az A oszlopot, meghal.
Ha tényleg nem nagy baromságot műveltem, nem, vagy alig kapnék büntetést, de -és ez a lényeg- életem végéig cipelhetném, hogy miattam meghalt valaki!
Becsületére legyen mondva, a szemembe nézett, és igazat adott. Remélem azóta gyakrabban beköti magát.
Ja, nekem magától értetődő, automatikus mozdulat az öv becsatolása.
Azzal ha nem kötöm be maagm(főleg ha egydűl én ülök a kocsiban) senkit nem veszélyeztetek, max magamat.
Magam ura vagyok igy engedtessék meg hogy a saját élettemmel azt kezdjek amit akarok.
Nema biztonsági öv használatának hiánya okozza a haláleseteket a belasetekben hanem a...
gyorshajtás
ámokfútás
piálás
drogozás
#15: Soroljam? A legegyszerűbb, amit talán belátsz, a lelki trauma, amit okozol a másik félnek. Nyilván erre lehet legyinteni, mindenki más szinten dolgozza fel, ha vértócsákat, meg emberi cafatokat lát.
De ugye nem is feltétlenül halsz meg, esetleg csak súlyosabb sérüléseket szenvedsz, mint öv nélkül. Arról nem is beszélve, hogy nyilván a családod is legyint rá, hogy "hát ő hülye volt eddig is, így járt, pelenkázzuk szívesen pár évtizedig még, megélünk nélküle is"
A társadalom és az állam fizeti a ellátásod, a mentőt, hullaszállítót, a gyógykezelés, az egyéb ellátásokat, járandóságokat, rehabilitációt, esetleg életed végéig a segélyeket, rokkantnyugdíjat stb. stb. Tehát egy csomó költséget termelsz az államnak és ezzel együtt a társadalom minden tagjának. Míg az eddig beléd fektetett pénz, idő, energia nem térül meg, vagy kisebb arányban térül meg (oktatásod, diákbérleted, korábbi egészségügyi ellátásod stb.). Tehát összességében: csinálsz egy csomó plusz költséget, amit eddig beléd fektett a társadalom azt meg bukja mindenki más közösen.
És még mindig ott van, amit következetesen figyelmen kívül hagytok. Nem csak te okozhatsz balesetet. Lehetsz vétlen elszenvedője is, amikor éppen nem tervezel meghalni, vagy lebénulni. És erre mondhatod, hogy ha így lesz, akkor így jártál, de csak azért nem mondod, mert nem ültél még kerekesszékben.
"A saját életem, saját döntésem."
Már bocs, de onnantól, hogy KÖZ úton közösségben közlekedsz, nem a saját életed, nem a saját döntésed, hanem az úton közlekedő összes többi emberé.
Az esetleges balesetet okozó sofőrnek sem mindegy, hogy halált, maradandó fogyatékosságot okozó baleset okozása miatt felel, vagy simán csak kitöltitek a baleseti lapot és mentek tovább.
Gondolom maradandó sérülés vagy egy hosszabb műtét sorozat esetén pont ugyanolyan hangos lennél mint az, aki be volt kötve, hogy az ápolási költségeidet a balesetet okozó fél illetve annak biztosítója állja és fizessen kártérítést mert kiesel a munkából és rokkant maradsz.
Én amúgy eleve visszahoznám azt, hogy a sofőr IS felelősségre legyen vonva ha az utasa nem használja az övet.
Hiszen a sofőr felel az utasaiért, a biztonságos közlekedésért amiben benne van a sebesség a szabályok betartása és az is, hogy megkéred az utasaidat, hogy kössék be magukat.
Én eleve el sem indulok addig, amíg mindenki be nem csatolta az övet. Fel is szólítom őket erre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!