Miért van az hogy minden minden autóban, kamionban stb. be kell kötni a biztonsági övet, de a buszon nem?
A buszon miért nincs/nem kell biztonsági öv?
Ugyan olyan életveszélyes mint az előző kettő.
Meg van határozva, milyen èvjárattól kötelező minden ülésre övet szerelni, de a helyi és regionális közlekedésre ez nem terjed ki, csak bizonyos kiemelt kockázatú ülőhelyek (pl oldalirányú ülések vagy olyan ülések, amelyek előtt nincs másik ülés ) esetén.
Az pedig világosan benne van a KRESZ-ben, hogy ahol van öv, azt kötelező is használni. Más kérdés, hogy nem tartatják ezt be , de ettől a szabály létezik. Én például mindig bekötöm magam, de sokszor az öv úgy be van építve az ülések közé, alá, hogy legfeljebb valami paraszt rágóját tudom onnan kihúzni , nem pedig az övet. Egyszer amúgy volt is majdnem egy csúnya utoléréses eset, amikor öv nélkül előre is csúsztam volna, szóval én már hasznát is vettem a dolognak.
Valamilyen szinten ez a kultúra része. 13 éve, amikor gimnazistaként Angliában voltam egy hétig nyelvsuliban, a magánbuszon egy pillanatra ha felállt bárki, már kiabált a sofőr, hogy leülni, övet bekötni. Nálunk tömegközlekedésen többnyire az elsőbbségi helyen van csak öv, hogy a kerekesszék valamennyire rögzítve legyen, távolságin van néha öv, de a kutyát nem érdekli, hogy bekötöd-e magad.
(Személyes véleményem, hogy felnőtt embereknél ez egyéni felelősség. Ha nem csipog az autó, engem ugyan nem érdekel, hogy a felnőtt utasom beköti-e magát, egyszer szólok, de amióta nem a vezető felelőssége, hanem az utas kapja a szabálysértést, nem érdekel. Gyerekeknél meg - főleg tömegközlekedésen a szülő/gondviselő/akire rábízták felelőssége, hogy a gyerek biztonságban legyen - tehát megértem, hogy a hatóságokat nem érdekli a buszon a biztonsági öv; igazából azt nem értem, hogy engem miért büntetnek meg, ha saját felelősségemre nem kötöm be a saját autómban az övet.)
Nem az utasokról szól a kérdés, hanem a sofőrökről.
Amúgy teljesen jogos felvetés.
A városi buszvezetés nem csupán olyan útvonalakból áll, ahol 300 méterenként megáll a busz, és megy 30-cal.
Mondjuk egy 100E vagy 200E sofőrje 60-70 km/h-val megy. Ott már igencsak célszerű lenne biztonsági övet használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!