Mobil trafipax ( amivel járörautóból mérnek ) figyeli a biztonsági öv használatot is?
Be szoktam kötni magam de most elfelejtettem. Az meg hogy van ilyen kérdés, változik a trafipaxok tudása, főleg szoftveresen. Lehet egy évvel ezelőtt még nem büntettek most pedig már igen. A hivatalos álláspont szerint a rendőrség azt mondja büntethetnek.Ezért kérdeztem tapasztalatot, hogy kapott e mostanában valaki ilyenért esetleg csekket.
Köszönöm a válaszokat!
A VÉDA project kertében beszerzett eszközök közül a mobil eszközök ugyanolyan szabályszegések ellenőrzésére alkalmasak, mint a fix telepítésűek. A mobil egységek sebességmérés vonatkozásában nagyobb hatótávúak: néhány tíz méterrel szemben – ha a terepviszonyok lehetővé teszik – 600 m-es távolságból is képesek mérni. (Ezek lézeresek, míg a fix telepítésűek radarosak.)
Megállapított szabályféleségekről csak az alkalmazás első hónapjáról találtam adatokat; azóta csak olyanokat, hogy, például, 2018. I. félévében csaknem 9 milliárd Ft bírságot szabtak ki a VÉDA eszközei alapján.
A 2016. május 30-án megjelent cikk szerint, az első hónapban
• 28 999 bírságot szabtak ki sebességtúllépésért, ez a bírságolások 99,274%-a.
• 116 bírságot szabtak ki biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, ez a bírságolások 0,397%-a.
• 68 bírságot szabtak ki autópálya leállósávjának használata miatt, ez a bírságolások 0,233%-a.
• 27 bírságot szabtak ki piroson áthajtásért, ez a bírságolások 0,092%-a.
• 1 bírságot szabtak ki vasúti átjáró tilos jelzésén történt áthajtásért, ez a bírságolások 0,003%-a.
A cikk: [link]
Napi átlagban gyorshajtásért 966,63; biztonsági öv miatt 3,87; autópálya leállósáv miatt 2,27; piroson áthatásért 0,90; vasúti átjáró miatt 0,03 bírságot szabtak ki.
Ilyen arányok mellett, nem csoda az a tapasztalat, hogy csak sebességmérők, és miattuk csak sebességtúllépésért kapható bírság.
Tény, hogy a bírságolások hatalmas hányada gyorshajtás miatt történt, de utána – igaz, hatalmas lemaradásban - a biztonsági öv miatti bírságolások következtek; napi átlagban csaknem 4 esetben.
Az más kérdés, hogy biztonsági öv miatt milyen arányú lehetett a bírságmegfizetés. Nem tartozik az objektív felelősség körébe, így adott esetekben teljes mértékben elkerülhető a bírságmegfizetés. Ugyanis, ha az üzembentartó azt állítja, hogy nem ő vezetett, és él a Szabálysértési Törvény 60. §-a szerint biztosított jogával, miszerint megtagadhatja a tanúvallomást, ha magát vagy hozzátartozóját szabálysértéssel vádolná; így nem nevez meg senkit; akkor senki sem fizet. (Objektív felelősség körébe tartozó szabálysértésnél csak jogszabályban meghatározott esetekben mentheti ki magát, viszont akkor azt bírságolják, akire jogszerűen áthárította a felelősséget.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!