Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ebben az esetben ha nem a...

Ebben az esetben ha nem a kijelölt gyalogátkelőn megyünk át, ha észreveszi a rendőr, megbüntethet?

Figyelt kérdés
Kertváros. Amióta megépült (30 éve) sosem volt itt zebra. Forgalom alig-alig van. Kies rész. Az új szomszéd egyszer ment át a túloldalra. Akkor kb meg kellett várnia 4 autót hogy azok elmenjenek. Meg is botlott. Kitalálta hogy zebra kell oda. Mindezt úgy, hogy egyszer ment át a túloldakra, mert alapvetően mindenhova autóval jár. Az önkormányzat úgy döntött megcsináltatja. (Szerintem csak választás előtti nyalás miatt.) Lényeg, hogy a kisbolt pont velem szemben van, nyilván simán átmentem az uttesten amin 10 mp alatt átérni. A zebrát azt olyan helyre rakták, hogy oda szerintem senki nem fog elsétálni. Errefelé esénként 2-3 óránként ha elmegy egy autó. Itt a rendőrök sem járőröznek, nyugodt városrész. Kérdésem az, ha nem a zebrán megyünk át, hanem simán átmegyünk szembe ahogy szoktuk mindig, akkor ha elkap a rendőr (amire nulla esély amúgy, mert erre nem járnak) akkor megbüntetnek?
2023. aug. 16. 19:52
 1/9 anonim ***** válasza:
88%
Nalunk meg azokat sem büntetik akik előttük mennek át úgy, hogy nincsenek zebrán és 5 méterre van a zebra tőlük. Ezen nem aggódnék.
2023. aug. 16. 20:01
 2/9 A kérdező kommentje:
Jó. Én totál felesleges pénzkidobásnak tartom ezt a zebrát. A közelben viszont van olyan szakasz, ami valóban veszélyes, forgalnas, bezzeg oda nem jut zebra. Gondolom a szomszéd még nem.járt arra gyalog 🙈
2023. aug. 16. 20:04
 3/9 anonim ***** válasza:
91%

Rendőr által észlelt szabálysértés esetén az „akkor megbüntetnek” nem mindig vehető biztosra.

A KRESZ vonatkozó rendelkezése az 1976. január 1-i hatálybalépése óta változatlan szöveggel ezt tartalmazza:

„21. § (5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,

a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),

b) egyéb helyen bárhol,

a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.”

Gondolom, megítélés kérdése, hogy mennyire van közelben a gyalogosátkelőhely, és ha közelben lévőnek tekintett, akkor az is, hogy érdemes-e foglalkozni a másutt történő átkeléssel. És ha a rendőr egyértelműen szabálysértésnek minősíti, akkor is kérdés, hogy alkalmaz-e bírságolást.

2023. aug. 16. 20:16
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2023. aug. 16. 21:09
 5/9 anonim ***** válasza:
Ha az úttest szélén nincsen záróvonal, akkor átgyalogolhatsz az úttesten, csak nem lesz elsőbbséged (kivétel ha pont egy kanyarban teszed ezt meg).
2023. aug. 17. 00:05
 6/9 anonim ***** válasza:
Nem fog megbüntetni. Ha észszerű távolságra van zebra, megbüntethetne, de nem fog. Saját szememmel láttam a múltkor, amikor a MOL egyik épületénél tüntettek a hulladékosok vagy kik, hogy ott állt 4 motoros rendőr, egy rendőrfurgon, 3 rendőrautó meg vagy 20 járőr biztosítani meg a vonulást kontrollálni, csak abban az egy kereszteződésben 10 perc alatt 12 biciklis szabálytalanságot, egyesével 30/50 ezerre büntethetőt számoltam meg, egy biciklis engem a járdán még meg is lökött a kerekével. Nem büntetnek ezek senkit, csak a gépjárművezetőket, és őket sem eleget.
2023. aug. 17. 01:51
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Amúgy szomszédodhoz hasonló ember mindig van, mi 30 éve kérünk az egyirányú utcánk végére stop táblát, meg pár éve, hogy a nap által szinte hófehérre kiszívott behajtani tilost lecseréljék, semmit. Nyugdíjas doktor úr saját nem sokkal hosszabb utcájába két hét alatt kapott 30-as táblát meg három fekvőrendőrt, 70 m-es töpszli egyirányú utca, hetente 3 autó ha megfordul a háza előtt, de zavarták. Ez az átkosból maradt meg, hogy csak az számít, kit ismersz az önkormányzatban meg a pártban.
2023. aug. 17. 01:53
 8/9 Barnabas333 ***** válasza:
Megbünteti nem fog, de ha elüt egy autó, te leszel a hibás, mert nincs elsőbséged. Sajnos tapasztalat, mert kiugrott elém egy bolond bácsi egyszer.
2023. aug. 17. 09:28
 9/9 anonim ***** válasza:

Engem büntetett már meg rendőr gyalogosként, mert nem a zebrán mentem át, pedig volt a közelben (szerinte, szerintem messze volt, de erre azt mondta, ha gondolom, lemérhetjük, hogy van-e 50 m, ezek szerint náluk ez a közel definíciója).

Szóval az, hogy úgysem büntet meg, nem biztos.

2023. aug. 19. 05:21

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!