Ebben az esetben ha nem a kijelölt gyalogátkelőn megyünk át, ha észreveszi a rendőr, megbüntethet?
Rendőr által észlelt szabálysértés esetén az „akkor megbüntetnek” nem mindig vehető biztosra.
A KRESZ vonatkozó rendelkezése az 1976. január 1-i hatálybalépése óta változatlan szöveggel ezt tartalmazza:
„21. § (5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.”
Gondolom, megítélés kérdése, hogy mennyire van közelben a gyalogosátkelőhely, és ha közelben lévőnek tekintett, akkor az is, hogy érdemes-e foglalkozni a másutt történő átkeléssel. És ha a rendőr egyértelműen szabálysértésnek minősíti, akkor is kérdés, hogy alkalmaz-e bírságolást.
Engem büntetett már meg rendőr gyalogosként, mert nem a zebrán mentem át, pedig volt a közelben (szerinte, szerintem messze volt, de erre azt mondta, ha gondolom, lemérhetjük, hogy van-e 50 m, ezek szerint náluk ez a közel definíciója).
Szóval az, hogy úgysem büntet meg, nem biztos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!