Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Fékezés utáni elindulás hogyan?

Fékezés utáni elindulás hogyan?

Figyelt kérdés
Meglátom, hogy piros. Leveszem a lábam a gázról, finoman fékezgetek, benyomom a kuplungot, majd megállítom az autót. Üresbe rakom, majd ha sárga egyesbe. Ez idő alatt a lábam végig a féken és kuplungon van. Elindulásnál simán felengedem a féket majd fokozatosan a kuplungot is? Vagy fokozatosan a kuplungot majd a fékről leveszem a lábam?

2023. ápr. 27. 12:20
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

Keress rá neten a vizsgalapra. Van egy ilyen pontja:

- tilos jelzésnél benyomott tengelykapcsoló pedállal, sebességi fokozatba kapcsolva áll a járművel

Tehát ha üresbe teszed, de "rajtafelejted" a lábad a pedálon, az ugyanolyan hiba, mintha nem vennéd ki üresbe.

Ha észleled a piros lámpát, kuplung-fék, nyilván úgy, hogy jó helyen állj meg a lámpa vagy a másik mögött.

Megállás után üresbe rakod, leveszed a lábad a kuplungról, majd a fékről is. Ha érzékeled, hogy gurulna az autó, akkor a fékre visszalépsz, egyébként gázkészenlét.

Sárgánál kuplungra visszalép, egyes, ha zöldre vált, akkor kuplung lassan felenged, elindulsz. Ha lendületesen indulnak előtted, vagy te vagy elöl, akkor finoman mehet a gáz is, és szinte rögtön kettesbe is válthatsz, nyilván ha totojáznak, akkor ez kicsit később. :)

Ha a féken volt a lábad a lejtő miatt, akkor annyi a különbség, hogy először a féket engeded fel indulásnál (ha előre gurulnál, hiszen az segít az indulásban), vagy párhuzamosan nyomod be a kuplungot, hogy ne tudj hátragurulni, és ha az fog, utána engeded fel a féket és teszed át a gázra.

De normál esetben (nem emelkedőn) nem nyomod egyszerre a féket meg a kuplungot indulásnál, hiszen akkor nem mész sehova, utánad meg már anyázik mindenki. :)

2023. ápr. 27. 13:10
 12/26 anonim ***** válasza:
44%
Lámpánál ki kell venni üresbe, és csak a féket nyomni. Eleve tilos is folyamatosan percekig nyomni a kuplungot ha nem muszály, mert ezzel a főtengely támcsapágyát gyilkolod.
2023. ápr. 27. 13:14
 13/26 anonim ***** válasza:

Nekem is így tanította az oktató, de baromság. Ha sokáig állsz, akkor váltó üresbe és kuplung felenged.

A vizsgáig csináld úgy, ahogy az oktatód mondja.

2023. ápr. 27. 15:14
 14/26 A kérdező kommentje:
Hát pedig ma levettem a lábam a kuplungról meg a fékről és rámszól, h hol a lábam. Egyébként a mai óra jól ment. Szerencsére szépen haladtam, mondta is, h menni fog ez, csak kicsit későn érő gyümölcs vagyok.
2023. ápr. 27. 15:29
 15/26 anonim ***** válasza:
40%

Vizsga végéig pirosnál mindig üres, kuplung felenged. Majd a gyakorlatban meglátod, mikor teszed üresbe, én általában akkor teszem sebességbe, ha látom, hogy a keresztező gyalogos zöld már villog.

#3-nak meg üzenem, hogy a féket mindig nyomjuk, amikor áll az autó, kivéve, ha behúztad a kéziféket! Ez még egy óvodásnak is egyértelmű.

2023. ápr. 27. 16:10
 16/26 A kérdező kommentje:
Rendicsek. Köszönöm szépen a hasznos válaszokat :)
2023. ápr. 27. 16:31
 17/26 anonim ***** válasza:
15, Egy óvódásnak lehet, de akinek úgy tanítja az oktatója, hogy engedje fel, ha az autó nem mozdul, annak nem. Nyilván nem magamtól találtam ki, hogy így kell (ahogy a kérdező sem magától talpal folyamatosan a kuplungon, hanem az oktatója tanítja így, még ha szarul is).
2023. ápr. 27. 16:32
 18/26 anonim ***** válasza:
#17 De most az oktatónak hiszel, vagy a logikának? Ott van egy autó üresben/benyomott kuplunggal. Ha nem nyomod a féket, akkor vajon mi történik? akármerre lejt pár fokot az út, gurul. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki beléd rohan, belelök az előtted állóba, vagy ha a sor elején vagy, a keresztirányú forgalomba. SOHA nem állunk meg úgy, hogy nem rögzítjük a járművet. Én motorra is úgy ülök fel, hogy felszállás közben húzom az első féket, és ahogy felültem rá, a jobb lábam a hátsó fékre érkezik. Üresből 1-esbe úgy teszem, hogy behúzom az első féket, mert mi van, ha akkor szakad el a kuplungbovden...
2023. ápr. 27. 16:54
 19/26 anonim ***** válasza:

18, De pontosan arról beszéltünk az elmúlt két oldal során, hogy NEM tartod benyomva a kuplungot, hanem felengeded, ugyanis vizsgán ezért hibapont jár vagy rosszabb esetben instant bukás.

És azt is leírtam egyébként - és így is tanulom - hogy abban az esetben természetesen, ha lejt az út, akkor nyilvánvalóan tartani kell a féket. Úgyhogy nemlétező dologba kötöttél bele. Ettől nem tűnsz okosabbnak.

2023. ápr. 27. 17:31
 20/26 anonim ***** válasza:
0%
#19 Ebbe kötöttem bele: "a féken is csak akkor, ha üresben megindulna az autó (enyhe lejtő)" ez baromság. Féken MINDIG. Kuplungot be sem nyomod, ha nincs benyomva a fék, kivéve, ha be van húzva a kézifék. Nem érzed te azt az enyhe lejtőt, meg egy kavicsot úton is meggurul simán az Alföldön is.f
2023. ápr. 27. 17:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!