Van olyan ország, ahol tényleg szinte szentként tekintenek a gyalogosokra?
Egyrészt nevelés kérdése is, de ha valakinek az nem lenne elég, a bírságolások, baleset esetén a kirótt büntetések is arra ösztönzik az embereket, hogy az erősebb vigyázzon a gyengébbre. Persze ez nem jelenti azt, hogy kis ócska kocsimmal kimehetek a kamion elé.
Személyes tapasztalatom Dél-Németországból, egész Ausztriából, Szlovéniából és Korzika szigetéről van.
Általában is sokkal kevesebb a szabálytalan, és gyalogosként mindig azt tapasztaltam, hogy nagyon előzékenyebbek olyan helyen is, ahol a jog nem kötelezi.
Pl. a németeknél két kereszteződés között a járdán megálltam, a képes felem a túloldal felé fordult. Nem a szélén álltam, hanem inkább a házakhoz közelebb.
Látom, megállnak mindkét irányból és mosolyognak felém. Nem értettem mi történik.
Helyi ismerős világosított fel: azt hitték, átmennék.
Ez egyszeri élmény volt, nem tudom, általános-e.
San Francisco környékén tapasztaltam ezt, ott nagyon túl van tolva a dolog.
Mész biciklivel a bicikliúton, jön egy kereszteződés, ahol neked kéne megállni, de az autósok nagy része lefagy, megáll, és átenged. Igazából biciklisként is nagyon zavaró.
Igen komoly büntetés jár egy puhatestű gázolásáért.
Első alkalommal Svájcban tapasztaltam meg, hogy csak közelítettem az utcasarokhoz, és megálltak az autók. Pedig nem is akartam átmenni. De ha már megálltak miattam, akkor átmentem. Utána már igyekeztem távolságot tartani a járdaszegélytől és főleg a zebrától, amikor nem akartam átmenni.
Európa tőlünk nyugatabbi részén alap, hogy ha gyalogos közelít a zebrához vagy bármi olyan helyhez, ahol elsőbbsége van, akkor a féktávolságon kívül levő autó megáll és átengedi. Ausztriában élve erre mostanában a kislányomat tanítom: Ausztriában többnyire megállnak ilyen helyzetben, míg Magyarországon vagy igen vagy nem. De már nálunk is egyre inkább tapasztalni lehet ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!