Ki lett volna a hibás?
Szitu:
2 irányú főútvonal, irányonkènt 1-1sáv.Nincs kereszteződès, záróvonal. Èn a jobb oldali sávban haladok, megengedett sebessèggel. Előttem lèvő autós (volt távolság köztünk, valahol 100-150m) na most balra indexel, áthajt a szembe sávba, megáll.Ekkor lehetett olyan 100-150m köztünk. Majd mikor odaèrek, (balra index mèg kint van) gázd ad, ès jobbra kormányozva visszatèr a menet irány szerinti jobb oldalra, ès majdnem telibe kap oldalról. Itt èn lettem volna a hibás, mert jobról èrkeztem, vagy ő a sávváltás miatt... Nem tudom eldönteni, segítsetek...
Ui: a szőke nő azt mondta megfordulni akart y ba.....
Mivel balra indexelt, te szabályosan kerülted ki jobbról.
Y fordulást pedig nem úgy kezdünk, hogy átmegyünk a szembe sávba balra.
Érdektelen merre indexelt.
A kérdező folyamatosan haladt a sávjában. Ez nem jobbról előzés.
Ő volt a hibás.
Megfordulni csak akkor szabad, ha nem akadályozza a forgalmat.
Legközelebb óvatosabban kerüld ki azt, aki furcsa manővereket csinál előtted. Én ilyenkor néha meg is állok, vagy rápöccintek a dudára, hogy biztosan észrevegyen a nagy gépészkedés közepette.
Egyértelműen ő a hibás viszont ilyen esetben célszerű lelassítani legalább annyira, hogy ha bármi váratlant lép akkor legyen időd lereagálni.
Ezt minden balesetnél megvizsgálják, hogy mindent megtettél e a baleset elkerülése érdekében és ilyenkor a te nyakadba is akasztanak felelősséget.
8. Az mindig hasznos, de ha szabályosan haladok az úton akkor kizárólag a másik lehet a hibás, aki összevissza kóvályog. De ha csak sima előzés lett volna, akkor sem jöhet úgy vissza, hogy ütközzünk.
A balesetet el kell kerülni, és ezt is vizsgálhatják. Meg én is sérülhetek, az autóm is. Praktikusan is jobb megelőzni a bajt.
Csak az életben ezek legtöbbször váratlanul történnek. Lehet okoskodni a gépnél, mint ahogyan én is teszem, de a gyakorlatban sokszor nincs idő optimális döntést hozni, már csak azért is, mert ezer másra is figyelni kell egyszerre.
Ha folyton azt nézem, mi baj lehet, akkor főúton is lassítsak húszra minden kereszteződés előtt, hátha kijön elém?
A kérdezőnek megfeleltem, de újra: semmi dolga nem lehetett a másiknak menetirány szerinti bal oldalon. Sem egy íven forduláshoz, sem Y tolatáshoz. A többi közlekedőt zavarni sem szabad, néhány kivételtől eltekintve. A megfordulás nyilván időigényes, és rákényszerülhet az ember a feltartásra, de ha lehetőség van, akkor más módot célszerű választani.
A felöklelem a másikat semmiképpen nem menthető.
Nem jobbról előztél, és nem jobbról haladtál el mellette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!