Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mentőnek vagy bármilyen...

Mentőnek vagy bármilyen megkülönböztető jelzést használó járműnek hogyan kell elsőbbséget adni lakott területen kívüli főúton, ha én 90-el megyek, ő pedig egy betorkolló útról hajtana ki a főúta?

Figyelt kérdés
Reggel történt az eset, én a főúton haladtam lakott területen kívül 90-es tempóval, és jött egy mentő egy betorkolló útról kifelé. Szerencsére időben észrevettem, igaz nagyobb fékezéssel tudtam megállni. Intett egyet, megköszönte hogy megálltam, de valójában mi a helyes módszer ilyenkor. Mert ugye annak van elsőbbsége aki a főúton közlekedik, de a mentőnek is elsőbbsége van mert megkülönböztető jelzést használ. Viszont hirtelen én sem nyomhatok satuféket a főút közepén, hogy kiengedjem a mentőt. A sziréna pedig nem volt hallható tavolról, hogy felkészüljek az esetre. Már a betorkolló úthoz közel hallottam a szirénát, de akkor még nem tudtam pontosan honnan jön a hang, csak egész közel érve vettem észre a villogó mentőt a fák mögül. Mi a helyes magatartás ebben a helyzetben? Gondolom a mentő sem vághat be elsőbbség adás nélkül a kereszteződésbe főútvonalon, vagy úgy hogy ne gyöződjön meg arról, hogy észlelte őt a többi közlekedő.
2022. dec. 1. 11:51
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
8%

Fu gyerekek nem kell gyorsítani, ha jön a mentő. De komolyan. Egészségügyi dolgozó vagyok,vannak mentős barátaim. Ha gyorsítasz általában az szokott történni, hogy utól ér a lehető legbeláthatatlanabb kanyarban, és ott megint agyalhatsz, hova állj félre.

Kérdező: a szirénát hamarabb meg kell hallanod, mint látnod a mentőt. Ha már hallod, akkor ott ahol vagy szépen elkezdesz jobbra kisorolni, de lehetőleg ne a legbeláthatatlanabb szakaszon (azt nagyon nem szeretik ha valaki ott áll meg előttük).

"Már a betorkolló úthoz közel hallottam a szirénát, de akkor még nem tudtam pontosan honnan jön a hang, csak egész közel érve vettem észre a villogó mentőt"

Itt volt a hiba. Ha már hallottad, miért is nem álltál meg /lassítottál minimális sebességre? Pont mert nem tudhatod honnan jön a hang. Bárhonnan jöhet, ezért fogod magad és ha meghallottad, hogy valahol sziréna szól, abban a pillanatban kotródsz ki szélre. És esetleg valami bajod lesz belőle ha állsz 5 másodpercet az út szélén? Mert a mentő pár mp alatt elhúz mellőled. Tényleg nem értem, hogy mertél 90km/h-val menni úgy, hogy már hallottad a szirénát?

2022. dec. 2. 08:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!