Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha beállsz a kereszteződésbe,...

Ha beállsz a kereszteződésbe, majd a keresztforgalom zöldet kap, akkor maradj ott vagy indulj meg amikor már van rá lehetőség?

Figyelt kérdés

Budapesten a sok tahó ugye szeret begurulni a kereszteződésbe, akkor is ha nem tudja azt elhagyni addig amíg a keresztirányú forgalom zöldet nem kap.

Tegyük fel, hogy csak ugyan arra mehetek mint ő.

Mikor zöldet kapok megindulok.

Ő már túlhaladt a saját lámpáján, tehát nem tudja hogy piros lenne neki, de mivel látja, hogy mondjuk balról megindultak az autók kikövetkeztetheti, hogy neki piros, nekünk zöld.

Közben megindul a sor abba az irányba amerre ő is megy.

De én betudnék menni elé mert úgy érkezem, hogy a kocsim orra az ő kocsija elé érkezne.

Ő viszont csak megy előre, és még ekkor sem engedne be senkit balról.

Bekéne engednie mindenkit amíg újra zöldet nem kap az az irány ahonnét ő jött, vagy menjen csak ha már bent van a kereszteződésben?

Remélem érthető a kérdés, ha nem akkor teszek be egy rajzot.

Ugyan ezzel kapcsolatban: ha én beteszem elé a kocsim elejét, és ő nekem jön akkor a kresz szerint ki a hibás?

Mert ő beragadt, én meg szabályosan a zöld jelzésre indulok el, és a kresz szerint neki nem lenne ott keresnivalója sem.

Csak elméleti kérdés, ezen filóztam ma a sok tahót látva.

2022. nov. 11. 19:45
 1/7 MGéza ***** válasza:
69%
Igen. Ha már egyszer bepofátlankodott oda "most váltott pirosra(miközben sárgánál kell megállni)" alapon, akkor lehetőleg segítsd hogy minél előbb eltűzzön onnan. Na, nem azért mert jó fej vagy, hanem mert ha a nektek zöld akkor esetleg más rongyol majd bele és akkor nem csak te fogsz fékezni egy kicsit, hanem senki nem megy sehová.
2022. nov. 11. 20:37
 2/7 anonim ***** válasza:
69%
Mivel ő nem tudhatja pontosan, milyen fázis van épp, így aligha várható el, hogy tudja, épp kit kellene elengednie. Így célszerű elengedned, hacsak nincs még 2-3 sáv, akikkel veszélyes helyzetbe kerülhetne. Ettől függetlenül még egy esetleges balesetnél alaposan mérlegelnék a felelősségét a beragadónak is.
2022. nov. 12. 07:21
 3/7 Alex Fly ***** válasza:
0%
A lámpa azt jelzi, hogy behajthatsz-e a kereszteződésbe. Aki már benn van (akár beragadt), annak számára nincs jelentősége. Szóval neki mem kell kiköveztetnie, hogy milyen színű az a lámpa, ami alattár elhaladt így rá nem vonatkozik a jelzése...
2022. nov. 12. 11:13
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

#3 A zöld lámpa azt jelenti, hogy behajthatsz, amennyiben várhatóan a zöld jelzés megléte alatt el is hagyod. Hatalmas torlódásba nem hajtasz bele, pont úgy, ahogy zebrára sem állsz rá, csak hogy a fenekében legyél az előtted levőnek.

Ha meg már megtörtént a dolog, két opció van, ha te voltál az utolsó, aki behajtott a kereszteződésbe pl. egy kezdődő sárgánál, talán még van időd visszatolatni, miközben a keresztforgalom még nem indult meg - Október 23-a és Budafoki út kereszteződésénél ez rendszeres jelenség. Másik opció, hogy nagyon rászorulsz az előtted levőre, lehetőleg minél több helyet hagyva magad mögött, hogy esetleg átférjen a keresztforgalom, ha a kereszteződés nem ilyen nagy, akkor bizony majd áthajtasz, amikor tudsz, és ülsz elpirulva, tudva, hogy minden dudálást megérdemelsz.

2022. nov. 12. 20:00
 5/7 Alex Fly ***** válasza:
@4: a kérdés az volt, hogy figyelembe kell-e vennie annak a lámpának a jelzéseit, ami alatt már áthaladt... Azt, hogy el tudja-e hagyni a kereszteződést, addig kell eldöntenie, amíg be nem hajt abba. Utána már csak annyi a kötelessége, hogy azt minél hamarabb elhagyja -a mögötte levő lámpa jelzésétől függetlenül.
2022. nov. 12. 21:12
 6/7 anonim ***** válasza:
Én jártam már úgy, hogy lámpa után voltam már, de a kereszteződésbe még épp nem lógtam be. Mivel hirtelen megálltak a túloldalon, így maradtam inkább ott, és figyeltem a keresztező út meg a gyalogátkelő lámpáit támpontként, de a mögöttem jövő is villantott, hogy mikor indulhatok, amikor zöldre váltott a lámpánk. Sokkal jobb megoldás volt így, mintha beállok az előttem haladó seggébe és elállok egy sávot a keresztező úton.
2022. nov. 12. 22:06
 7/7 anonim ***** válasza:
#5 Némi közlekedési érzék után az ember felismeri az "öreg zöldet", azért lássuk be, nem úgy kell(ene) hozzáállni a közlekedéshez, hogy csak bámulom a legközelebbi rám vonatkozó jelzést, mert "csak annyi" a kötelességem. Effektíve igazad van, csak éppenséggel nem így közlekedünk. Már csak azért sem, mert ha bármi történik, a rendőr számára egyértelműen a kereszteződésben ragadó lesz a hibás, miközben ha a többi közlekedőt és más jelzéseket (akár villamos lámpáját, akár gyalogos lámpáját) figyel, talán meg tudna előzni necces helyzeteket.
2022. nov. 12. 23:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!