Kinek van elsőbbsége az alábbi szituációban?
Az utolsó négy sor nélkül a hsz-od megérne egy hatalmas zöldet, a vége viszont legalábbis nem egyértelmű, de lehet, hogy téves. (Szerintem erről van szó.)
Ha nem kanyarodó főútvonalról van szó, és nincs is kitéve az „Útkereszteződés alárendelt úttal” tábla, csak EAK táblák vannak a két elsőbbséggel rendelkező iránnyal szemből érkezőknek, akkor természetesen kell irányt jelezni, ha arra kanyarodunk el, amerre elsőbbségünk van, mert semmi nem utal arra, hogy nem térünk át másik útra.
De ha kint van, hogy „Útkereszteződés alárendelt úttal”, akkor bizony a védett úton (fizikailag kanyarodva, a KRESZ szempontjából egyenesen haladva) nem kell irányjelzőt használni. Mivel a KRESZ 29. § (1) leírja, hogy mi számít irányváltoztatásnak, amikor irányjelzést kell használni. És itt egyik említett eset sem áll fenn, tehát nem hagyjuk el az általunk használt utat, és nem térünk le másik (alárendelt) útra. Csak éppen kanyarodik az utunk, és úgy tekintendő, mint egy bármilyen kanyar a mátrai szerpentinen. Attól függetlenül, hogy a kanyarban épp becsatlakozik egy-két másik út.
Erre bizonyíték a KRESZ 16. § (1) u) :
"„Útkereszteződés alárendelt úttal” (89. ábra)
(...)
A jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla mutathatja az útkereszteződés alaprajzi vázlatát, vastag vonallal jelezve az elsőbbséggel rendelkező út vonalvezetését (89/b. ábra)"
Tehát, itt az utolsó tagmondat meghatározza, hogy a kanyarodó irány esetén nem térünk le az általunk használt útról, azaz, nincs okunk irányt jelezni.
11. Nem tudom, mi a bajod az utolsó négy sorommal.
Az, mint írtam nem a főútvonalra vonatkozik, de szükségesnek gondoltam kitérni rá.
Ez itt kanyarodó főútvonal. Ha jobbra kanyarodok, azaz maradok a főútvonalon, nem kell jobbra indexelnem. Ha egyenesen mennék tovább (fizikailag), akkor balra kell indexelnem, mert abban az irányban hagyom el a főútvonalat.
Ez itt nem főútvonal:
Na most itt ugyanúgy kell jelezni irányváltoztatást, mint egyenrangú helyeken.
Ha jobbról érkezem, jobbra kanyarodom, itt kell indexelni. Ha egyenesen megyek, akkor nem kell.
Nincs semmi tévedés, legfeljebb a megfogalmazásom nem volt teljesen egyértelmű.
11. Hivatkozhatok a Kresz professzorra?
Ezt írja (betűhíven másoltam):
„Több hozzászóló megjegyzését átböngészve szeretném felhívni a figyelmet a következőkre:
A kanyarodó főútvonal az az eset, amikor az út vonalvezetése a kereszteződésben úgymond megtörik, és nem az általában megszokott módon egyenesen, hanem jobbra vagy balra folytatódik tovább. De ettől még főútvonalról van szó a kereszteződés előtt és után is - hiszen a főútvonal a főútvonal vége jelzésénél ér véget -, éppen ezért említi meg a KRESZ is, hogy nem történik irányváltoztatás a fizikai értelemben vett kanyarodás közben sem.
Ugyanakkor az "Útkereszteződés alárendelt úttal" tábla viszont csak az adott kereszteződésben írja le elsőbbségadás szempontjából a forgalmi rendet. Még az is előfordulhat hogy az előző vagy következő kereszteződében akár jobbkéz-szabály van, vagy az innen érkezőnek kell tábla alapján elsőbbséget adni.
Tehát nem egy útvonalat jelez a tábla, hanem kizárólag a kereszteződés elsőbbségi viszonyára hívja fel a figyelmet. (Ezért sincs benne a KRESZ péládlózó felsorolásában, ahol a kanyarodó főútvonal és a kanyarodó szilárd burkolatú út is megtalálható.)
Azaz ebben az esetben jobbra vagy balra kanyarodva - még akkor is ha elsőbbséget élvezünk a betorkollókkal szemben -, irányt változtatunk, tehát jelezni kell.”
"Minél több infot gyűjt össze, annál okosabb lesz, mindegy miért kérdezi, ha nem tudja, kérdezzen!"
Egy szóval sem mondtam hogy ne kérdezzen.
15
"Hivatkozhatok a Kresz professzorra?"
Na, hát ezt nem kellett volna. Van pár ilyen mániája, ami a KRESZ szabályaival cáfolható. (Ami elég szomorú egy hivatalos bírósági szakértő esetében...)
Olvasd el a linkeden Gazso 2018.12.04.-én kelt hsz-át. Ő is leírja ugyanezt, amiket én.
"Ami az irányváltást és irányjelzést illeti, a kérdés az, hogy az útkereszteződés a KRESZ alkalmazásában milyen utak kereszteződése: két egyenes úté, vagy egy kanyarodó úté és betorkolló utaké. A 16. § (1) bekezdés (u) egyértelműen az utóbbi választ adja a kérdésre: "A jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla mutathatja az útkereszteződés alaprajzi vázlatát, vastag vonallal jelezve az elsőbbséggel rendelkező út vonalvezetését"! Tehát a KRESZ alkalmazásában van egy kanyarodó utunk, meg vannak betorkolló utak. Innentől a kereszteződésben az és csak az nem vált irányt, aki követi az elsőbbséggel rendelkező út vonalvezetését."
És a Kreszprofesszor erre már nem tudott mit válaszolni. (De azért nem volt benne annyi gerinc, hogy ezt be is ismerje.)
"A kanyarodás szabálya vagy pedig a STOP tábla a mérvadó?"
Mindenféle külön csűrés csavarás nélkül és egyértelműen kifejezve:
Az elsőbbségadás kötelező tábla felől érkező elsőbbséget ad a védett útvonalon érkezőknek.
Kanyarodási szabály csak egyenrangú úton érkező, egymás útját keresztező járművek esetében áll fenn, mint például: Védett úton érkezők jobbra illetve balra kanyarodva ugyanarra a mellékútra kívánnak kanyarodni.
A két szabály nem egyenrangú! Első az elsőbbségadás, ha nem lehet alkalmazni, akkor van kanyarodási!
"A kanyarodás szabálya vagy pedig a STOP tábla a mérvadó?"
A KRESZ hierarchiája ( szabályok "erősorrendje"):
- Rendőr jelzése
- Forgalomirányító fényjelző készülékek jelei
- Közlekedési táblák
- útburkolati jelek
- egyéb szabályok.
Érdekes: az első hozzászólásban az erősorrend csak 12%-ot és, itt meg 100-at...
Nem mintha túlzottan érdekelne, csak feltűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!