Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Autópályán nappali menetfény...

Autópályán nappali menetfény vagy a tompitott fényszóró használata kötelező?

Figyelt kérdés

Egy Facebook csoportban néhány ember ezen veszekszik tegnaptól, hogy az autópályán tilos nappali menetfénnyel közlekedni és a tompitott fényszóró használata a kötelező.

Ez tényleg igaz??

Úgy tudom hogy jó látási viszonyok közt a nappali menetfény elegendő bárhol.

Eddig mindig nappali menetfénnyel közlekedtem az autópályán. Volt pár rendőri ellenőrzésem, de sosem tették szóvá.

2022. aug. 4. 11:26
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
95%
Jól tudod.
2022. aug. 4. 11:42
 2/12 anonim ***** válasza:
85%
faszbuka a logikus gondolkodás keltetője
2022. aug. 4. 11:57
 3/12 anonim ***** válasza:
90%

Mindent határozottan jól tudók, sok helyen vannak. Igaz, jogszabályi hivatkozással nem tudják alátámasztani. Ők, csak tudják, és kész.

A KRESZ [1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól] egyetlen helyen tartalmazza a nappali menetjelző lámpát:

„44. § (8) Lakott területen kívüli úton a forgalomban részt vevő gépkocsit nappali menetjelző lámpával vagy tompított fényszóróval, mezőgazdasági vontatót és tompított fényszóróval felszerelt lassú járművet - tompított fényszóróval - nappal és jó látási viszonyok között is ki kell világítani.”

Ennyi. Nincs megkülönböztetve az autópálya.

Itt is sokszor láthatod, hogy határozottan állítanak olyanokat, amik sose voltak úgy a jogszabályokban, öt-hat ilyen egymást támogató válasz is érkezik, 100% hasznosságúaknak értékelve, aztán amikor valaki bemutatja a vonatkozó hatályos jogszabályi részt, idézve, képen és az elérhetőségét is megadva, akkor ő kap 0%-os értékelést, esetleg kicsit jobbat.

2022. aug. 4. 11:59
 4/12 anonim ***** válasza:
90%
Érdekes lenne, mert épp autópályán nincs sok jelentősége (tiszta időben), hogy elöl mi világít: egy erősebb világítás, vagy egy gyengébb menetfény. Ugye ennek országúton előzéskor van jelentősége a távolság felmérése miatt. Itt ilyenről nincs szó.
2022. aug. 4. 12:18
 5/12 anonim ***** válasza:
91%

Autópályán nem tiltott a nappali menetfény, csak rossz látási viszonyok mellett kell a tompított.

A nappali menetfényt nem véletlenül találták ki a svédek, de érdekes módon az amerikai autóipar beelőzött, 2012 óta miden új autót(kamiont, buszt is)ezzel szerelnek. Az eredeti jóváhagyás fehér fényre szól, de ma már látni más színt is(nem is látszik rendesen)

2022. aug. 4. 12:23
 6/12 anonim ***** válasza:
87%

autópályára nincs külön szabály, ami a világítást illeti

ennek ellenére én a nappali menetfényt csak nagyon jó időben ajánlom, mert hátrafelé nem világítasz

2022. aug. 4. 12:33
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Lakott területen kívül a tompított kötelező, ami (nappal és jó látási viszonyok között) helyettesíthető nappali menetjelzővel.

Az autópályára nincs külön szabály, de egyébként a magyar autópályák 100%-a lakott területen kívül van (kresz szerint)

2022. aug. 4. 14:25
 8/12 A kérdező kommentje:

7: Lakott területen belül csak egyedül Magyarországon nem kötelező a tompitott fény használata nem?

A többi országokban lakott területen is előirt.

Bár úgy tudom hogy Ausztriában és Németországban nem kötelező a tompitott bekapcsolása lakott területen kivül és belül.

2022. aug. 4. 19:00
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából így van, igen. Sok helyen mindenhol kötelező, valahol egyáltalán nem. Ugyanilyen szabályozással, mint a magyar, még nem találkoztam. Ez nem jelenti, hogy nincsen.

2022. aug. 4. 19:10
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

#8 igen ebben az országban van ez a rossz szabályozás és ezt én nem is engedném meg ugyanis erre a lámpa használatra annyira rá vannak pörögve hogy hihetetlen: tehát te fényes nappal így nyáron kapcsolj városon kívül valamit viszont városon belül még este 6-7-8 óra körül sem kapcsolnak semmit sőt reggel némelyik még le is kapcsolja. Nem véletlenül a szegények játékszere ez. Ebben az országban állandóra kellene kapcsoltatni a fegyelmezetlenség miatt.

Nekem nincs nappalim és jó látási viszonyok között soha nem is kapcsoltam be semmit sehol. Rossz látási viszonyok között vagy sötétedéskor netán reggel pedig állandóra kapcsolom és kész.

Az éghajlati viszonyunk végett a logikus a horvát lenne miszerint ősztől tavaszig állandóra mindenhol a tompított, tavasztól őszig pedig csak akkor kötelező ha indokolt.

Nyugat és Dél Európában a mai napig nem kell nappal jó látási viszonyok között világítani mert ott ezt mindig tudták kezelni nem úgy mint ebben az országban.

Az északi országok továbbá számos Balkán ország állandóra kéri a világítást mindenhol.

Tehát a mi szabályunkat nem véletlenül nem alkalmazzák Európában rajtunk kívül még egy két országban mert tudják hogy teljesen haszontalan.

2022. aug. 4. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!