Veszélyhelyzetben elhagyható az index?
Kötelező-e használni az indexet, ha például egy kereszteződésben behajt elém egy autó, és a baleset elkerülése érdekében rántanom kell a kormányt, és "sávot váltva" kikerülni a szabálytalan autóst?
Szerintem ilyen esetben az elsődleges a baleset elkerülése, nem pedig az irányjelzés.
#10:
Féktávon belül volt a szabálytalan autós, megállni ütközés nélkül esélytelen lett volna
A KRESZ alapelve, hogy a közlekedő ne veszélyeztesse a személy- és vagyonbiztonságot. Ha egy baleset máshogyan nem kerülhető el, akkor a további rendelkezések mások veszélyeztetése nélkül megsérthetők, pl. átléphető a záróvonal.
Az említett szituáció valószínűleg nem volt balesetveszélyes (bátyád kezdőként rosszul mérte fel) és fékezéssel (nem vészfékezéssel) is kezelhető lett volna, ebben az esetben pedig valóban nem maradhat el az irányjelzés sávváltáskor. Hidd el, ha tényleg veszélyes lett volna a helyzet, az oktató belenyúl!
"Baleset elkerülése érdekében bármilyen szabályt megszeghetsz."
Azért ez így önmagában konkrétan nem igaz...
Főleg nem akkor, ha ezzel további baleseti lehetőségeket kockáztatsz.
Ha az valóban annyira vészhelyzet lett volna, akkor az oktató közbelép. Valószínűleg nem volt indokolt a kormány rángatása, vagy nem volt olyan hirtelen mozdulat, mint amire a testvéred emlékszik.
Off. Ma előttem bukott meg egy tanuló (valószínűleg). Párhuzamosan próbált parkolni 1 autónyi helyre előre. Egészen biztosan tudja amúgy, hogy oda csak tolatva tud beállni. A vizsgadrukk sok mindent ki tud hozni az emberből.
A megbukó vizsgázóknál 100-ból 100-nál mindig más a hibás. A köcsög biztos, a bevágó másik, az aszfaltból váratlanul kinőtt jelzőtábla...
Minden bizonnyal rosszul mérte fel a helyzetet, és ijedtében elkapta a kormányt, pedig lehet hogy egy erősebb lassítással elkerülte volna a koccanást. Az hogy ő mire emlékszik, az mindegy. Senki sem szeret arra emlékezni, hogy ő volt a hibás.
Én alapból nem indexelek csak ha nagyon muszáj úgyhogy nem csinálok belőle problémát.
Viszont ha ezért a semmiért buktatták meg akkor szégyellhetik magukat...
Az index elmulasztása közlekedési szabálysértés, azonnali bukó.
Engem speciel nagyon irritál, ha az előttem haladó nem jelez időben, csak fékez és kanyarodik. Így én sem tudok gázelvétellel, visszakapcsolással rákészülni. Próbálj meg leszokni erről, hogy nem jelzel.
Sávváltásnál nem olyan nagy probléma nekem sem, mert nem kell reagálnom a hirtelen sebességcsökkenésre. De vizsgán kötelező.
A kérdező esetén szerintem sem volt hirtelen vészhelyzet, hanem bőven volt ideje sávot váltani, és azt jelezni.
Idézek egy oktató ismerőst:
"nem kevés vizsgabiztos szimpátia alapján, vagy szimplán élvezetből buktat... kihasználják a hatalmukat, hogy nincs valódi jogorvoslat, és bármivel próbálkozol, neki lesz igaza, meg persze azt is hogy nálunk a vizsgát tilos felvenni videóra, míg a környező országokban kötelező."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!