Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ilyenkor ki a hibás? képpel

Ilyenkor ki a hibás? képpel

Figyelt kérdés

Mai szitu, hazafelé megyek,és balra kellett volna kanyarodnom, ez egy kereszteződés,(nem egyenrangú, én vagyok a főúton) aki szemből jön ő is balra kanyarodik, de a mögötte lévő jobbról előzi, én már elkezdtem a kanyarodást, és majdnem belementem...(szerencse megtudtam állni)

[link]

2022. jún. 21. 19:57
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
94%
Te vagy a hibás. Szar helyzet, de ugyanez van akkor is, ha 2x2 sávos úton kanyarodsz balra, mindkét sávnak elsőbbséget kell adnod
2022. jún. 21. 20:01
 2/16 anonim ***** válasza:
91%
Kanyarodási szabály megvan? Vagy balra megy a főút is?
2022. jún. 21. 20:03
 3/16 anonim ***** válasza:
66%

KRESZ:

31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel

...

(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik

...

ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,

...

részére.

Szóval igen, te lettél volna a hibás, ha egyenesen halad a főűtvonal.

2022. jún. 21. 20:15
 4/16 A kérdező kommentje:
Koszonom, akkor szerencsem volt
2022. jún. 21. 20:21
 5/16 anonim ***** válasza:
85%

A főút egyenesen halad?

Mert akkor te vagy a hibás 100%.

Az egyenesen haladó szabályosan előzte meg/kerülte ki a balra irányjelzést adó járművet.

A kettőtök között a kanyarodási szabály dönti el az elsőbbséget.

2022. jún. 21. 20:21
 6/16 A kérdező kommentje:

Igen egyenes halad

Ismerem a kanyarodasi szabalyt csak furcsa volt hogy kielozott jobbrol a kocsi

2022. jún. 21. 20:22
 7/16 anonim ***** válasza:
73%

Ha nem kanyarodó főútvonal, ahol te tértél le a főútról, akkor te vagy a hibás.🤷‍♂️

Csak ebben az esetben lettvolna elsőbbséged:

[link]

2022. jún. 21. 20:22
 8/16 anonim ***** válasza:
87%

#6: Ez nem fura, hanem elég gyakori és szabályos is. Elég szomorú, ha erre nem hívták fel a figyelmed az oktatás során - de még mindig nem késő, hogy megtanuld!

Balra kanyarodni amúgy is nagy ívben kell, szóval úgy képzeld el, hogy a kereszteződés kellős közepén áll egy rendőr, akit ki kell kerülnöd. Haladj át az ő vonalán, és ott kanyarodj - ha az ellenkező irányból érkező balra kanyarodó is így tesz, akkor biztosan látni fogod, ha valaki előzi jobbról, így nem keveredsz balesetveszélyes szituációba.

2022. jún. 21. 21:00
 9/16 A kérdező kommentje:
Koszonom, friss jogsis vagyok :)
2022. jún. 21. 21:02
 10/16 anonim ***** válasza:
73%

#9: Nagyon szomorú, hogy úgy szereztél jogosítványt, hogy felmerül benned az elsőbbség kérdése egy hasonló szituációban... ha a KRESZ-oktatáson nem is verték beléd, a vezetési órákon mindenképpen találkoznod kellett volna hasonló szituációval!

Ne érts félre, nem téged ekézlek! A te hozzáállásod a lehető legjobb, ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan! De ez a kérdés tényleg olyasmire vonatkozik, amit tudnod kéne - és ha nem verték beléd, az nem a te szégyened... De a lényeg: tényleg ne szégyelld magad, ha bármi kérdésed van, elő vele!

2022. jún. 21. 21:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!