Ilyenkor ki a hibás? képpel
Mai szitu, hazafelé megyek,és balra kellett volna kanyarodnom, ez egy kereszteződés,(nem egyenrangú, én vagyok a főúton) aki szemből jön ő is balra kanyarodik, de a mögötte lévő jobbról előzi, én már elkezdtem a kanyarodást, és majdnem belementem...(szerencse megtudtam állni)
KRESZ:
31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel
...
(5) Elsőbbséget kell adni, ha a 28. § (2) bekezdésében foglaltakból más nem következik
...
ca) az úttesten szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű,
...
részére.
Szóval igen, te lettél volna a hibás, ha egyenesen halad a főűtvonal.
A főút egyenesen halad?
Mert akkor te vagy a hibás 100%.
Az egyenesen haladó szabályosan előzte meg/kerülte ki a balra irányjelzést adó járművet.
A kettőtök között a kanyarodási szabály dönti el az elsőbbséget.
Igen egyenes halad
Ismerem a kanyarodasi szabalyt csak furcsa volt hogy kielozott jobbrol a kocsi
Ha nem kanyarodó főútvonal, ahol te tértél le a főútról, akkor te vagy a hibás.🤷♂️
Csak ebben az esetben lettvolna elsőbbséged:
#6: Ez nem fura, hanem elég gyakori és szabályos is. Elég szomorú, ha erre nem hívták fel a figyelmed az oktatás során - de még mindig nem késő, hogy megtanuld!
Balra kanyarodni amúgy is nagy ívben kell, szóval úgy képzeld el, hogy a kereszteződés kellős közepén áll egy rendőr, akit ki kell kerülnöd. Haladj át az ő vonalán, és ott kanyarodj - ha az ellenkező irányból érkező balra kanyarodó is így tesz, akkor biztosan látni fogod, ha valaki előzi jobbról, így nem keveredsz balesetveszélyes szituációba.
#9: Nagyon szomorú, hogy úgy szereztél jogosítványt, hogy felmerül benned az elsőbbség kérdése egy hasonló szituációban... ha a KRESZ-oktatáson nem is verték beléd, a vezetési órákon mindenképpen találkoznod kellett volna hasonló szituációval!
Ne érts félre, nem téged ekézlek! A te hozzáállásod a lehető legjobb, ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan! De ez a kérdés tényleg olyasmire vonatkozik, amit tudnod kéne - és ha nem verték beléd, az nem a te szégyened... De a lényeg: tényleg ne szégyelld magad, ha bármi kérdésed van, elő vele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!