Csak én vagyok a hibás vagy a balesetben résztvevő másik sofőr is?
Pár nappal korábban egy közlekedési balesetben vettem részt.Személyi sérülés nem történt.Sajnos nagyon nehezen tudjuk megítélni a valós hibást az ügyben így kérném a segítséget.
A baleset egy egyenrangú kereszteződésben történt.Közel 40 km/h sebességgel közlekedtem az adott szakaszon.Egy nehezen belátható útrol, jobb irányból jött a másik sofőr,egyenesen akart volna tovább hajtani, amikor észrevettem az autót balra rántottam a kormányt és próbáltam fékezni de sajnos a baleset megtörtént.
Ezután értesítettem a hatóságokat.Emlékezetem alapján a másik sofőr sebessége nagyobb volt mint az enyém.Nem szeretnék kibújni a felelősség alól de nem is szeretném az egész balesetet elvinni mint 100%-os okozó.Az útszakasz ahol jöttem nehezen volt belátható (nekem jobb neki bal) így nem értem a másik sofőr által megválasztott sebességet amikor behajtott az útkereszteződésbe.Amin én hajtottam az egy kétsávos út volt az övé csak egy.Tudom hogy minden amit a sofőr vétett azt én nekem is sikerült.(Nem körültekintően behajtani a kereszteződésbe,nem megfelelő sebességet megválasztva).Ilyenkor lehet valmit nézni hogy tényleg nem csak én vagyok a hibás vagy csak rosszul itélem meg a dolgokat és csak az én hibám a baleset?
Válaszokat előre is köszönöm!
A baleset bekövetkeztéért - az elmondásod alapján - kizárólag te vagy a felelős.
Az adott kereszteződésben elsőbbséget kell adnod. Nem kifogás az, hoyg nem vagy nehezen belátható, hiszen ebben az esetben olyan sebességgel kell a kereszteződést megközelítened, hogy meg tudj róla győződni, kell-e elsőbbséget biztosítanod a jobbról érkező számára.
Hogy ő milyen sebességgel érkezik, az számodra teljesen mindegy, a baleset szempontjából is lényegtelen - kivéve, ha olyan jelentősen túllépi a megengedett sebességhatárt, hogy azzal már megtévesztheti a többieket. Ez mondjuk 150km/h körüli tempónál elfogadható lenne, de nyilván nincs szó ilyenről.
Nem megfelelően választottad meg a sebességedet, nem adtál elsőbbséget. Te vagy a felelős.
És ilyen esetben a legrosszabb megoldás az, hogy elkezdesz kibúvót keresni... Inkább azon gondolkozz el, hogy hol hibáztál, hogyan tudod a jövőben elkerülni a hasonló baleseteket.
Gondolj csak bele, a hirtelen balra rántott kormány akár további, súlyosabb következményekkel is járhatott volna, de akár maga az ütközés is.
Nem értem miért mondod, hogy neki kellett volna jobban megválasztani a sebességét. Te magad írod, hogy nehezen belátható jobb kezes utcához érkeztél 40-el! Neked kellett volna lassítani, meggyőződni a biztonságos tovább haladásról.
Gondolom a kétsávos út nyújtotta csalóka felsőbbrendűségi érzet miatt történt a baleset, de a hibás csak te vagy.
hogy ki mennyivel közelítette a kereszteződést, teljesen mindegy...nekimentél egy jobbról érkezőnek..ő lehet, hogy jó belátta a jobb oldali útszakaszt, minek nézzen balra..
Sajnos tiéd a felelősség...ugyanis itt csak te mondtad el a szitut, érdekelne a másik fél is..majd a vizsgálóban kiderül.
Amit fizetsz: bírság, kárkifizetés, bánatpénz..
Nézd, ha a rálátás ennyire korlátozott, akkor az a 40-es tempó brutál sok. Dinamikusan vezetek, de nem hinném, hogy bármilyen jobbkezesbe bele mernék menni 40-nel, minimum a balról érkező fittipaldik miatt visszaveszek a tempóból.
Szóval ha nem közel álló helyzetből indultál neki, teljesen felesleges elkezdeni feszegetni a másik sebességét. Ha pedig igen, megálltál és így sem láttad, akkor ott legalább 90-100-as nagyságrendű tempóval kellett jönnie egy űrhajónak.
A KRESZ-ben találsz olyant, hogy miképpen kell eljárnod szabálytalanul közlekedő esetében? Mondjuk, az hogy nálad gyorsabb volt, még nem szabálytalan önmagában.
Egyenrangú útkereszteződésben a jobbról érkezőnek van elsőbbsége, a továbbhaladásának irányától függetlenül.
Nincs olyan, hogy ha gyors, akkor nem, ha rossz oldalon közlekedik, ha tolatva halad nem jár neki az elsőbbség.
A sebességet emlegeted...
Ismerősnek úgy vették el a jogsiját, hogy ő ment a főúton a karambolkor. Ja, csak 90%-os sebesség túllépéssel.
A jog szerint erre nem kell számítani.
De az hogy te mentél 40-nel, a másik meg 48-cal, az lényegtelen.
Jobb kéz felől jött, elsőbbsége volt, az elsőbbség meg továbbhaladási jog.
Hasonló balesetben volt részem pár napja, én voltam akinek nem adták meg az elsőbbséget így rendőrt hívtam azért, hogy szakember beszélje meg a dolgokat és ne maradjon nyitott kérdés, nomeg a károkozó már gondolatban karosszéria boltban vette a tuning kiegészítőket az én kontómra :) Szóval nem volt kedvem a harchoz, nagy nehezen kijöttek a redőrök bár nem sok kedvük volt.
Igen, te vagy a hibás, a jobbról jövőnek nem kellett arra számítania hogy balról valaki jön.
Tudom, nehéz elfogadni a hibát, az én balesetemben is a vétkes fél a végén már ki volt borulva hogy de ő "megadta az elsőbbséget csak pont jött jobbról egy autó" "a taxis még átfért, ő sem akart lemaradni" "nem dudáltam megfelelően!!" és a végén tényleg már meg volt győződve az igazáról, ő volt a szenvedő alany az igazságtalan világban.
Sajnos nincs így.. Jobbról jött, te megadod az elsőbbséget.. Mindegy hogy piros autóval jön, vagy kékkel, vagy kerékpárral, vagy hegedűt visz a hátán, lényegtelen, elsőbbség adási kötelezettséged van, ami azt jelenti hogy nem kényszerítheted hirtelen fékezésre irányváltásra. Ha ő simán beléd rongyol fék nélkül nem hibás, mert te nem keresztezheted az útját.
Hiba akkor róható fel, ha a másik megtévesztően érkezik, tehát például lekapcsolt lámpákkal éjjel, vagy őrületes tempóval (városban 100+ és hasonló)
De neked kétszeri odapillantással kell meggyőződnöd a másik sebességéről, tehát nem úgy hogy messzinek tűnik mehetek és megyek. Azért, mert egy motorkerékpáros esetén mivel 1 lámpája van lehet csalóka, és közelebb lehet mint aminek látszik, ekkor megölöd szegényt.
Szóval ez a baleset jó példa arra hogy figyelned kell, jobban mint idáig. A kárt viseled, ez egy ilyen sport.
Egyenrangú kereszteződésbe pont úgy kell bemenni mint ahol az elsőbbségadás kötelező tábla van.
SZükség esetén akár meg is kell állni.
Te vagy a hibás 100 %-ban.
A bírói gyakorlat szerint, ha az elsőbbséggel rendelkező fél olyan mértékben megsért egy bármilyen KRESZ-szabályt (pl. gyorshajtás), hogy emiatt a másik fél nem ismerheti fel, hogy ott neki elsőbbségadási kötelezettsége keletkezik, akkor akár még a teljes felelősséget is átháríthatják arra, akinek amúgy elsőbbsége lett volna. Pl. a már említett extrém gyorshajtás is ilyen, vagy egy enyhébb gyorshajtás beláthatatlan helyen, vagy a gyalogos viselkedése miatt bekövetkezett gázolás zebrán, stb. Olvastam már részletes leírásokat ilyesmi bírósági ügyekről.
Ha történt helyszínelés, és a rendőrség megállapította a másik fél olyan mértékű gyorshajtását, ami miatt te nem vehetted észre időben, akkor próbálkozhatsz a biztosítónál. A te gyorshajtásod mindenképpen ellened szól, meg a jobbkézszabály be nem tartása, de nincs kizárva, hogy a másik fél felelősségét is megállapítják. A rendőrség által kiszabott büntetést persze ez nem csökkenti, csak a másik fél is kap gyorshajtás miatt egy csekket, de ha ez megtörténik, az alapján már a KGFB-biztosítójától tudsz igényelni némi pénzt, ha a két biztosító úgy egyezik meg, hogy mondjuk 20 %-ban a másik volt a vétkes. Az is valami lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!