Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tegyük tisztába a dolgokat!...

Tegyük tisztába a dolgokat! Városban óra szerint 50-el haladva tötymörgésnek számít? (bécsi úti gyalogosgázolás)

Figyelt kérdés

A kérdést ez a baleset ihlette (gyalogos piroson ment át, de kérdéses az autó sebessége):

https://www.youtube.com/watch?v=BnyzCuwoOM0&t=40s

Nos a kommentekből is idéznék egy részletet:

[link]

Itt azt írja a kretén, hogy a túl lassan haladás balesetveszélyes. Ezt még el is fogadom részben, de csak akkor, ha 50-es táblánál óra szerint max 30-al megy FULL FÉNYES NAPPAL EGYENES, KEVÉSBÉ FORGALMAS SZAKASZON.

De este én ösztönösen is inkább ÓRA SZERINT 45-50-el megyek (tudom, hogy GPS szerint 64-nél mérnek be tehát legtöbben 65-70-el mennek városban), de ha elővesznek ilyen balesetben, a fékutat nézik és akkor qrvára nem fog számítani a tűréshatár, hanem azt nézik, hogy mennyivel lépte túl az 50-et (és gondolom az óra lesz a mérvadó nem a gps).

Kérdésem:

* Ilyen esti, veszélyes szakaszon (bárki kiléphet pl itt is a részeg), ha én ÓRA SZERINT 50-el megyek (nyilván 50-es tábla), akkor én tötymörgőnek számítok? Vagy ilyen gázolásnál milyen ÓRA SZERINTI sebességnél vonhatnak felelősségre?

* A gyalogost gázoló autóst milyen esetben fogják vétkeznek kihozni?

2022. ápr. 9. 19:40
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
0%
A videó alapján itt erősen hibás volt a sofőr, nem csak a sebesség miatt
2022. ápr. 9. 20:52
 12/13 anonim ***** válasza:
87%

Amúgy megnézve a felvételt, szerintem nem ment 50-el. De ezt a helyszínelők eldöntik.

A lényeg, hogy nem a tötymörgés van szó, hanem egy szerencsétlen balfaszról, aki átmegy pirosan.

Ennyi erővel tötymörögheszt minden egyes kereszteződésnél.

Figyelj mindig előre, függetlenül attól, mit csinálnak előtted-mögötted az autósok. Ha kell, fékezz intenzíven.

Nem egyszer fordul elő velem, hogy lámpa nélküli gyalogátkelőhelynél én vagyok a 4. autós, aki végre megáll. És ezt látom már 4 autóval előre.

2022. ápr. 9. 21:01
 13/13 anonim ***** válasza:
75%

1. A kutyát nem érdekli, hogy mit mutat a kocsid órája. A KRESZ a valós sebességet határozza meg. A kocsi órája mutathat bármennyit, ha kiszereled, az se érdekel senkit, a műszakin se ellenőrzik. Ha elromlott, és 20-at mutat, mikor valójában 80-nal mész, akkor ugyanúgy sggberúgnak miatta, mintha jól működő órával mennél 80-nal. (Nekem már volt ilyen hibám, céges kocsinál, hogy sokkal kevesebbet mutatott.) Ha jól működik az óra, az csak neked egy segítség, hogy be tudd tartani az előírt sebességhatárokat. Ehhez persze tudnod kell (és illik), hogy mennyit csal a valósághoz képest. A megengedett legnagyobb felszerelhető gumiméretnél pontos, ennél kisebb guminál felfelé csal.

2. Ahol megengedett az 50-nel való haladás, ott zavaró, idegesítő, ha valaki csak 42-45-tel megy, és láthatóan nincs rá oka. (Pl. az Astrámat az első tulajdonos a legolcsóbb - tehát legkisebb - kerekekkel vette, és én se cseréltem nagyobbra megvásárlás után, így majdnem 10%-ot csal. Tehát többet kell mutatnia az órának, ha 50-nel akarok menni.)

3. Viszont a megengedettnél lassabban hajtani szabad, abban az esetben, ha erre bármi oka van az embernek - azon kívül, hogy egy barom. Pl. ha a rossz látási viszonyok miatt mész lassabban, vagy akár azért, mert kezdőként ennyit tartasz biztonságosnak, akkor az megengedett, és ha nem is leszel népszerű miatta, jogilag nem tiltott. Az összes többi embernek hozzád KELL alkalmazkodnia, függetlenül attól, hogy mennyire lesznek idegesek miattad.

4. Zöld lámpánál egyenesen haladva nem kell gyalogosra számítani a zebrán, tehát ha gázolás történik, akkor csak az esetleges gyorshajtás miatt vonhatnak felelősségre. Ha valós 50-nel mész ott, ahol nem tilos, akkor kizárt, hogy büntessenek.

2022. ápr. 16. 12:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!