Kinek van elsobbsege? (google map link)
[link] ,20.8085025,3a,48.4y,345.3h,82.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUaGBM2J7jhHsl6cXXrXyJA!2e0!7i16384!8i8192
En a kulso savban haladtam elore.
A bal oldali ivrol fordult be egy busz, szinte fej fej mellett haladtunk de talan en kicsit elorebb voltam, es ramdudalt. A dudalas oka egyertelmuen az volt hogy o fordulaskor egybol az "en" savomba azaz a kulsobe akart bekanyarodni mert elorebb van buszmegallo. Ugyanakkor kint van nekem az elsobbseg adas tabla, neki viszont zarovonal... tehat?
Itt vagy mindenkinek igaza van, vagy senkinek. :)
Itt a felfestést egyszerűen elbszták.
Ugyanis egy tábla és egy útburkolati jel nem adhat egymásnak ellentmondó utasítást. A tábla szerint a balról érkezőnek van elsőbbsége, a felfestés szerint meg a jobbról érkezőnek, lévén, hogy a balról érkező sávot vált.
Két KRESZ-szabály alapvetően egyforma "erős", KIVÉVE, ha a KRESZ erősorrendet állapít meg köztük. (Pl. hogy a lámpa erősebb, mint a Stop-tábla.) Olyan szabály viszont nincs, ami szerint a tábla itt erősebb lenne, mint az útburkolati jel. Ezek nem lehetnének ellentmondóak.
Itt a helyes felfestésre két mód lenne:
1. A kanyarodó sáv vonalvezetését folytatva, mondjuk 30°-os szögben, az út jobb széléig lenne felfestve egy szaggatott vonal. Ahol eléri az út szélét, onnantól meg a két sáv közt indulna a sávokat elválasztó szaggatott vonal.
2. Az egyenesen haladó számára fel lenne festve egy, az útra merőleges, sávot lezáró vonal. (Az EAK-táblát ide kellene elhelyezni.) Utána egy kicsivel később kezdődne a sávokat elválasztó szaggatott vonal.
Ez mindkettő helyes, szabályos, és közérthető lenne. A mostani felfestés viszont egy baromság. (Legalábbis, ha feltételezzük, hogy a tábla direkt van odatéve, nem pedig tévedésből.)
Érdemes lenne az önkormányzat illetékes osztályának megereszteni egy e-mailt.
Én már egyszer jeleztem egy útfenntartónak, hogy az átépítést nem követte a táblázás változtatása. Két nap múlva visszaírtak, megköszönték az észrevételt, és ígérték, hogy mielőbb lépnek az ügyben.
A saját városomban meg egy "forgalomtól elzárt terület" felfestést javasoltam, mivel olyan helyen álltak meg rendszeresen egy zebra előtt, ahol így egy sávra szűkítették a két sávot. Itt bunkók dolgoznak, nem írtak vissza, de azért fél év múlva tényleg felfestették a csíkozást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!