Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kinek van elsobbsege? (google...

Kinek van elsobbsege? (google map link)

Figyelt kérdés

[link] ,20.8085025,3a,48.4y,345.3h,82.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUaGBM2J7jhHsl6cXXrXyJA!2e0!7i16384!8i8192

En a kulso savban haladtam elore.

A bal oldali ivrol fordult be egy busz, szinte fej fej mellett haladtunk de talan en kicsit elorebb voltam, es ramdudalt. A dudalas oka egyertelmuen az volt hogy o fordulaskor egybol az "en" savomba azaz a kulsobe akart bekanyarodni mert elorebb van buszmegallo. Ugyanakkor kint van nekem az elsobbseg adas tabla, neki viszont zarovonal... tehat?

2022. ápr. 7. 17:10
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Itt egy kep ha a link rossz lenne:

[link]

2022. ápr. 7. 17:12
 2/12 A kérdező kommentje:

Felul nezetbol

[link]

2022. ápr. 7. 17:17
 3/12 anonim ***** válasza:
78%
bal oldalinak. Neked ott a macisajt.
2022. ápr. 7. 17:17
 4/12 anonim ***** válasza:
59%
Ott az elsőbbségadás kötelező tábla, azért.
2022. ápr. 7. 17:18
 5/12 anonim ***** válasza:
34%

[link]

Első körben én az elsőbbségadás kötelező táblát nem tudom értelmezni, mégis mire vonatkozik, de a záróvonal miatt szerintem mindenképp neked.

2022. ápr. 7. 17:21
 6/12 anonim ***** válasza:
60%
#3 tehát a macisajt miatt a bal oldalinak sávváltáskor elsőbbsége van, dacára a záróvonalnak (amit felfesthettek volna balról szaggatottal)? És meddig tart az elsőbbség?
2022. ápr. 7. 17:24
 7/12 anonim ***** válasza:
79%
A bal sávból mindenképpen csak a zebra után válthatnak, mert a záróvonal és a gyalogátkelőhely között nincs elég tér, a zebrán meg tilos. Nehezen tudom értelmezni én is az ilyen helyeket, pedig sok van. És hosszabb záróvonallal is.
2022. ápr. 7. 17:38
 8/12 anonim ***** válasza:
67%
#5,6 A záróvonal után természetesen....
2022. ápr. 7. 17:41
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Jobb oldali sávból a baloldaliba szeretnénk sorolni akkor a baloldali sávban haladóknak van elsőbbsége. Akik a baloldaliból a jobboldaliba sorolnak, részükre elsőbbséget kell adni. Záróvonalon nem megyünk át, gyalogátkelőhelyen szintén. A gyalogátkelőhely után már 100%, hogy érvényét veszti a tábla.

12. § Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák

(1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:

a)

44„Elsőbbségadás kötelező”; a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben

elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton – illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az

útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal

jelzett úton érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpárközlekedésre utaló jelzés van, abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés

céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbséget kell adni.

A jelzések rendszerezése történhet egy másik szempont alapján is, nevezetesen, hogy hol kezdődik és hol végződik egy tábla hatálya.

Tudni érdemes, hogy a legtöbb esetben a közúti jelzőtáblán látható információ közvetlenül a tábla körüli területre értendő. Természetesen a táblák kihelyezésének technikája miatt pár méteres eltérés lehetséges, de az értelmezés szempontjából ennek nincs jelentősége.

Például egy STOP tábla elhelyezhető a kereszteződés előtt akár 10-20 méterre is, de értelemszerűen a jelzés hatálya csak az adott kereszteződésre fog vonatkozni.

2022. ápr. 7. 18:02
 10/12 anonim ***** válasza:
15%

Emberek, értelmezzük a látottakat:

1. A busz és az autós külön sávokba érkezik.

2. A busz csak sávváltás után mehet a külső sávba.

3. Sávváltáskor ugyebár azé az elsőbbség , aki az adott sávban halad.

A macisajtnak olyankor van jelentősége , amikor a záróvonal nem látszik , pl havazás, vízzel borítottság miatt. Olyankor nyilván a buszé az elsőbbség.

2022. ápr. 8. 06:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!