Kinek van elsobbsege? (google map link)
[link] ,20.8085025,3a,48.4y,345.3h,82.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sUaGBM2J7jhHsl6cXXrXyJA!2e0!7i16384!8i8192
En a kulso savban haladtam elore.
A bal oldali ivrol fordult be egy busz, szinte fej fej mellett haladtunk de talan en kicsit elorebb voltam, es ramdudalt. A dudalas oka egyertelmuen az volt hogy o fordulaskor egybol az "en" savomba azaz a kulsobe akart bekanyarodni mert elorebb van buszmegallo. Ugyanakkor kint van nekem az elsobbseg adas tabla, neki viszont zarovonal... tehat?
Első körben én az elsőbbségadás kötelező táblát nem tudom értelmezni, mégis mire vonatkozik, de a záróvonal miatt szerintem mindenképp neked.
Jobb oldali sávból a baloldaliba szeretnénk sorolni akkor a baloldali sávban haladóknak van elsőbbsége. Akik a baloldaliból a jobboldaliba sorolnak, részükre elsőbbséget kell adni. Záróvonalon nem megyünk át, gyalogátkelőhelyen szintén. A gyalogátkelőhely után már 100%, hogy érvényét veszti a tábla.
12. § Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák
(1) Az elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák:
a)
44„Elsőbbségadás kötelező”; a tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésben
elsőbbséget kell adni a keresztező (betorkolló) úton – illetőleg, ha a jelzőtábla alatt az
útkereszteződés alaprajzi vázlatát feltüntető kiegészítő tábla van, az ezen vastag vonallal
jelzett úton érkező jármű részére. Ha a kiegészítő táblán a kerékpárközlekedésre utaló jelzés van, abban az esetben az úttest kerékpár-közlekedés
céljára burkolati jellel kijelölt részén áthaladó kerékpáros részére elsőbbséget kell adni.
A jelzések rendszerezése történhet egy másik szempont alapján is, nevezetesen, hogy hol kezdődik és hol végződik egy tábla hatálya.
Tudni érdemes, hogy a legtöbb esetben a közúti jelzőtáblán látható információ közvetlenül a tábla körüli területre értendő. Természetesen a táblák kihelyezésének technikája miatt pár méteres eltérés lehetséges, de az értelmezés szempontjából ennek nincs jelentősége.
Például egy STOP tábla elhelyezhető a kereszteződés előtt akár 10-20 méterre is, de értelemszerűen a jelzés hatálya csak az adott kereszteződésre fog vonatkozni.
Emberek, értelmezzük a látottakat:
1. A busz és az autós külön sávokba érkezik.
2. A busz csak sávváltás után mehet a külső sávba.
3. Sávváltáskor ugyebár azé az elsőbbség , aki az adott sávban halad.
A macisajtnak olyankor van jelentősége , amikor a záróvonal nem látszik , pl havazás, vízzel borítottság miatt. Olyankor nyilván a buszé az elsőbbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!