Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jó a magyar zéró tolerancia...

Jó a magyar zéró tolerancia az alkohollal szemben vagy enyhíteni kellene?

Figyelt kérdés
2022. febr. 25. 17:15
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
95%

Nem egy pohár bortól lesz több baleset, nem is ezt mondta senki. A baleset attól lesz, hogy valakinél az alkohol negatívan hat a vezetéshez szükséges szellemi és fizikai képességekre, ám ennek ellenére járművet próbál meg vezetni.

Ha csak egy pohár bort nézünk és eltekintünk attól, mekkora az a pohár: nem mindegy, hogy 7%-os csigerről vagy 14%-os jóféle száraz fehérborról van szó. Nem mindegy, hogy a pohár bort egy 50 vagy egy 130 kilós ember issza-e meg. Nem mindegy, hogy mint írtad, előtte rendesen eszik-e és lassú az alkohol felszívódása vagy éhgyomorra lecsapja, aztán egyből a fejébe száll. Nem mindegy, hogy egy kipihent szervezet kapja-e meg az alkoholmennyiséget vagy mondjuk apa a 12 órás éjszakás műszak után otthon még betonozott a 40 fokos melegben, mert most van rá ideje és este 6 körül, nagyjából 25-26 óra ébrenlét, ki tudja hány kávé vagy energiaital után dobta be azt a pofa bort. Nem mindegy, hogy egészséges szervezet dolgozza-e fel az alkoholt vagy "fáj a hátam, beveszek rá egy Panadolt, amúgy meg taknyolok, de nem komoly, egy NeoCitrannal átvészelem a napot" állapotra sikerül még ráinni.

Mindegyik esetben egy pohár borról beszélünk, mégis nagyon más lesz a végeredmény. Sok szubjektív elemtől függ a végeredmény, amit a járművezetőnek magában kell megfelelően értékelnie. Lehet, hogy ugyanaz az ember az egyik szombat esti baráti vacsora után egy pohár bortól még teljes biztonsággal tud vezetni, a következő héten meg nem, mert mondjuk mint fent írtam, fáradtabb, egy kicsit beteg vagy bármi más történt vele. Pedig mindkét esetben belefér a törvény által meghatározott véralkoholszintbe.

Ehhez felnőtt emberek kellenek, akik képesek felmérni a képességeiket. Ez sajnos itt, Magyarországon az alkohollal kapcsolatban nincs meg. Amúgy sem erősségünk a képességeink felmérése, mert ha így lenne, nem lett volna annak idején annyi hitelben fuldokló háztartás, de ha az alkoholfogyasztás kerül szóba, a magyar ember igen hamar Supermanné válik, mer' ő meg se érzi. Ilyen közegben veszélyes még az alacsony határérték is. A 0-t érti a paraszt, azzal nincs gond.

2022. febr. 25. 20:55
 12/30 anonim ***** válasza:
90%
Amúgy reggel éhgyomorra egy átlagos alkatú emberke aki nem igen iszik letolt egy pohár normálisabb bort, az simán kihathat szerintem a reakcióidejére negatívan
2022. febr. 25. 20:58
 13/30 anonim ***** válasza:
43%
Aki szigorítani akarja az mégis hogy gondolta amúgy?
2022. febr. 25. 22:02
 14/30 anonim ***** válasza:
70%

"Ausztriában megvacsorazunk egy étteremben, vagy az ismerősöknél, nyugodtan ihatok a vacsorához egy pohár bort, és utána hazavezetek.

Ez ott legális.

Ettől nem lesz több baleset."

"Igen, normális országban nem kell taxival étterembe menni mert, hogy megiszol egy pohár bort vagy egy sört a vacsora után..."

Igen, és ez egy más hagyományokkal, szokásokkal, kultúrával rendelkező országnál működik is. Nem jelenti azt, hogy nálunk is működne.

Sajnos a magyar társadalom jelnetős része az ilyen türelmi zónákat úgy értelmezi, hogy az a határérték. Menj ki egy magyar autópályára. Benne van a köztudatban (egyébként nem teljesen helyesen), hogy 143 alatt nem büntetnek. Rengeteg autós erre van beállva. Ha +50 lenne a türelmi zóna, akkor meg 180-nal menne a fél ország az autópályákon.

De kíváncsi vagyok a ti álláspontotokra is: Szerintetek mennyi legyen az a határérték, amíg még lehessen vezetni? Konkrét számra vagyok kíváncsi lég- vagy véralkohol százalékban/ezrelékben, mert az "egy sört a vacsora után" jogilag nem értelmezhető megfogalmazás.

2022. febr. 25. 22:15
 15/30 anonim ***** válasza:
87%
#13: Nem én írtam a szigorítást, de gondolom úgy értették hogy a büntetési tételt emelnék kis mennyiségnél is.
2022. febr. 25. 22:16
 16/30 anonim ***** válasza:
19%
Enyhíteni kellene!💁‍♂️
2022. febr. 26. 16:19
 17/30 anonim ***** válasza:
100%
16: Persze, hogy még többet vedelj!
2022. febr. 26. 17:27
 18/30 anonim ***** válasza:
26%
Én így is 180al megyek autópályán. Ott a waze, ha kamerát jelez lelassítok gyorsan. Utána újra padlógáz. Természetesen ezt akkor csinálom, ha nincs előttem mögöttem vagy mellettem más túl közel. Azt gondolom nincs ezzel semmi baj. Ha én mást nem veszélyeztetek, azt csinálok, amit akarok. Szabályok törvények azért vannak, hogy egymásnak ne okozzunk kárt. Ha én 180al ki akarok hajtani az árokba, senkinek semmi köze hozzá.
2022. márc. 1. 12:14
 19/30 anonim ***** válasza:
59%
#18: Én csak azt kívánom, hogyha önszántadból árokba hajtasz (nem mintha autópályán lenne árok, de Te tudod), akkor a helyszínen dögölj is meg, hogy ne az én adómból kelljen évekig kómában életben tartani, etetni, fürdetni... Ha már közöm nincs hozzá, ugye.
2022. márc. 1. 12:30
 20/30 anonim ***** válasza:
0%
Kit érdekel az adód te bohóc?
2022. márc. 1. 12:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!