A zéró toleranciában az lehetséges, hogy valakinek érett gyümölcs miatt ugrik a jogsija?
26 éve egy utánképzésen mondták, hogy ivás nélkül is Lehet némi alkohol a vérben, pl. érettebb gyümölcs emésztése után, ezért Volt a régi rendszerben pár tized tolerancia.
Manapság akkor pár érettebb körte vagy szilva miatt ugorhat a jogsi Magyarországon?
Nem volt régen sem.
És néhány érettebb gyümölcstől ( nem egy vödör rothadó cefrétől!)olyan minimális, csak laboratóriumi körülmények között kimutatható mennyiség lenne a véredben, amit a közúti ellenőrzésnél használt szondák képtelenek kimutatni.
Alkohol lehet a véredben, ha pl. este eszel gyümölcsöt lefekvés előtt. Ez olyan mennyiség, amit a kézi fújó nem tud kimutatni, de még a rendőrautóban hordott hitelesített sem.
Egy ismerősöm, aki ilyen téren dolgozik azt állítja, hogy 1 korsó sört sem tudnak még kimutatni. Ezt azért nem tesztelném élesben.
Hallottam már olyan esetről, hogy joghurt, gyümölcs fogyasztása után másnap reggel mutatott pillanatnyi minimális értéket a légalkohol szonda.
Ezek annyira minimális értékek, hogy a következő pillanatban semmit nem mutat. Hiába van zéró tolerancia, nem minden esetben járnak el a rendőrök. Van olyan minimális érték, ahol orvosszakértői szempontból nem támasztható alá a véralkohol szintje, annyira minimális. Ilyenkor csak saját nyilatkozat alapján járnak el, pl ha bevallod ittál 2 korty sört. Egyébként ezt is azonnal megszüntetik más okokból...
Igazából kétlem, hogy gyümölcstől lenne ilyen. Én Dianás cukorral próbáltam. Elfogyasztása után kb 15 másodperccel akkora értéket mutat, mintha részeg lennék. 1 perc után semmit nem jelez a légalkoholmérő szonda.
Előzőhöz kiegészítem:
“ 17. Eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában, abban az esetben, ha egyik mérési eredmény sem haladja meg a 0,05 mg/l légalkohol értéket, azok további intézkedések alapja kizárólag akkor lehetnek, amennyiben egyéb bizonyíték - így különösen az intézkedés alá vont nyilatkozata vagy tanúvallomás - áll rendelkezésre”
Ez sokat változott. Gyakorlatilag 10 éve majdnem részegnek kellett lenned, hogy bűncselekményi érték legyen. Akkoriban 0,50 mg/l légalkoholk. felett volt bűncselekmény. Ez nem kevés.
Ezt levitték kb a felére, meg az egész megváltozott.
Ez a 0,05 nagyon kevés. Valóban csak akkor járnak el, ha bevallod. Egyébként ha bevallod, annak ellenére is legtöbb esetben megszüntetik az eljárást mert csak a saját magadra tett terhelő vallomás van, ami nem kötelezhető.
Egyébkén legalább 0,10 mg/ l értékig (légalkohol). semmit nem fog kimutatni az orvosszakértői vizsgálat. De ennél nagyobb esetben sem, mert mire elvisznek orvoshoz és leveszik a véredet ki is tisztul.
Ha neten rákeresel “ az ittassá g ellenőrzés ORFK utasítás”- ra akkor leadja a google az összeset, hogy hogyan változott. Ott megfigyelhető, hogy korábban az a 0,05 érték 0,10 volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!