Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A zéró toleranciában az...

A zéró toleranciában az lehetséges, hogy valakinek érett gyümölcs miatt ugrik a jogsija?

Figyelt kérdés

26 éve egy utánképzésen mondták, hogy ivás nélkül is Lehet némi alkohol a vérben, pl. érettebb gyümölcs emésztése után, ezért Volt a régi rendszerben pár tized tolerancia.

Manapság akkor pár érettebb körte vagy szilva miatt ugorhat a jogsi Magyarországon?

2020. júl. 7. 19:03
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
23%

Így van, a "zéró tolerancia" valójában nem 0,00-át jelent, számolnak egy kis mérési hibával és néhány kósza alkoholmolekulával. Az emberi szervezet az alkoholt viszonylag egyenletesen bontja le egy szintig, de az utolsó tízezrelékek nagyon lassan, exponenciálisan tűnnek el végleg a vérből. Ugyan nem a tudomány kategóriában vagyunk, de talán érdekes lehet, hogy amíg az alkoholt lebontó enzimek könnyen találnak maguknak alkoholmolekulát, addig hatékonyan dolgoznak, de ahogy egyre kevesebb alkohol marad, az enzimek is egyre nehezebben találkoznak velük, így lelassul a lebontásuk.

Emiatt ha névlegesen nincs is tolerancia a rendszerben, a tényleges jogszabályban azért van. Máskülönben egy kellően érzékeny szonda a két napja megivott sörből hátramaradt néhány molekulára is bejelezne, azt meg senki nem akarja.

2020. júl. 7. 22:38
 12/19 anonim ***** válasza:
0%

A másik az, hogy a befolyásolt állapotot figyelik/ték. Régen jó trükk volt, hogy ha elkaptak a rendőrök ittasan, azt mondta mindenki, hogy a megállítás előtt 10 perccel ivott meg fél liter töményet.

Az orvosszakértő meg kimondta, hogy nagyon nagy arányú a vérben az alkohol stb stb, de mivel 1 perccel a vezetés előtt ittad így nem volt befolyásolt állapot.

2020. júl. 7. 22:48
 13/19 anonim ***** válasza:
10%

“10 perccel ivott meg fél liter töményet.

” az 1 perc bocsi

Azért is tartalmaz az orfk utasítás olyat, ha kell az üveget keresni és lefoglalni kell.

2020. júl. 7. 22:49
 14/19 anonim ***** válasza:
0%

"Akkor még talán 3 tizedet mondtak toleranciának, és gyümölccsel meg természetes véralkoholtartalommal indokolták, azt mondták kb 1 pohár sörnek felel meg átlagos Alkatú embernél."

Akkor vagy ők beszéltek marhaságot, vagy te emlékszel rosszul.

És tegyük tisztába a dolgot: a záró tolerancia nem azt jelenti hogy semennyi alkohol sem lehet a véredben vezetéskor. Ez régen is így volt. Ennek bevezetése azt jelentette, hogy régen a szabálysértési értékig - 0.008 - nem vették el a jogsit. A bevezetése óta a legkisebb értéknél is automatikusan ugrik a jogsi.

" Régen jó trükk volt, hogy ha elkaptak a rendőrök ittasan, azt mondta mindenki, hogy a megállítás előtt 10 perccel ivott meg fél liter töményet.

Az orvosszakértő meg kimondta, hogy nagyon nagy arányú a vérben az alkohol stb stb, de mivel 1 perccel a vezetés előtt ittad így nem volt befolyásolt állapot."

Ez még mesének is gyenge.

A közel 20 év alatt több mint 100 ittas vezetés miatti eljárásban vettem részt, intézkedő rendőrként.

Az orvosszakértő nem állapít meg ilyesmit bemondásra. Ittas vezetés esetén kétszeri mintavétel van ( régebben automatikusan vérvétel, aztán bejött a Seres Ethylometer, ami vérvételt kiválthatta, ha az eljárás alá vont hajlandó volt azt megfújni, és képes is volt rá), a két mintavétel között minimum 1 óra eltéréssel.

A szekértő pedig a két mintából állapítja meg - figyelemmel az eljárás alá vont életkorára, testsúlyára, egyéb változókra - hogy az alkohol le- vagy felszálló ágban van-e ( vagyis még csak akkor szívódik fel, vagy már elkezdett kiürülni, és azt is, hogy visszaszámolva a tettenérés időpontjában mennyi volt a tényleges váralkohol szint.

2020. júl. 8. 08:54
 15/19 anonim ***** válasza:
0%
14. Igaz amit írsz, csak olvass el néhány jogesetet. Régen csak egy vér és vizelet vétel volt. Kb 15 perc különbséggel. Akkoriban igen sokan eljátszották és sajnos sikeresen is. Mire elvitték vérvételre, eltelt egy óra is. Az utólagosan megtett nyilatkozata alapján mondta azt a szakértő, hogy történhetett így is. Persze, hogy van a vizeletben is kimutatható alkohol, hiszen 1 óra múlva értek oda a rendőrök vele az orvoshoz. A szakértő meg a fogyasztás időpontját nem tudja megmondani, csak azt, hogy felfele vagy lefele “szálló” Ágban van Vettem részt képzeld én is és sajnos láttam ilyet is.
2020. júl. 8. 09:45
 16/19 anonim ***** válasza:
24%

14!!!!

Tessék a konkrét példa!

Ma már ezt nem játszhatja el senki!!!!

20 éve te tuti nem voltál ebben!!

Még az ügyvéd is “hirdeti” így lehet megúszni.

“ Az ittasság büntetőjogi fogalma egy új konstrukció. Korábbi büntetőjogi szabályozásunkban alkoholos befolyásoltság szerepelt, ami jogi értelmezésében jelentősen különbözik az ittasság fogalmától, attól sokkal megengedőbb megfogalmazás volt. Egy egyszerű példával érzékeltetve, ha vezetést közvetlenül megelőzően megittunk egy üveg vodkát, akkor a felszívódás pillanatáig nem voltunk alkoholos befolyásoltság alatt, ugyanakkor józannak sem mondhattuk magunkat

tekintettel az elfogyasztott alkohol mértékére.... “

[link]

2020. júl. 8. 09:52
 17/19 anonim ***** válasza:
42%

"20 éve te tuti nem voltál ebben!!"

'94 -'13 között szolgáltam rendőrként. Volt olyan nap amikor 3 ittas vezetőt állítottam elé és vittem vérvételre. Rengeteget jártam bíróságra tanúként az általam előállított ittas vezetők ügyibe.

De te nyilván jobban tudod. Köszönöm hogy tanulhattam tőled!

2020. júl. 8. 09:58
 18/19 anonim ***** válasza:
0%

Ennyi. Nyilvàn intézkedő rendőrkènt nem láttad ezeket.

Sőt, még sikeresen indítottunk eljárást azon rendőrökkel szemben, jogellenes fogvatartás miatt, akik nem is voltak tisztában az ittasság ellenőrzésről szóló ORFK utasítással. Indokolatlan az 1 órán túli vérvétel (30-45) perc között legyen stb. Van ahol 3 mintát vettek feleslegesen. Az utolsó mintavételért a személyi szabadság korlátozása indokolatlan, arról nem is beszélve, hogy majdnem egy sanyargatásba is bele lehet esni.

2020. júl. 8. 10:14
 19/19 anonim ***** válasza:
49%
2020. júl. 9. 11:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!