Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha a kerepesi úti tahóhoz...

Ha a kerepesi úti tahóhoz hasonló odaugrik az autómhoz, akkor nincs önvédelem addig amíg meg nem üt?

Figyelt kérdés

Egy magát szakértőnek valló talán közlekedés jogász nyilatkozta ezt valamelyik stábnak, és nem értem.

Gondolom mindenkinek megvan az ominózus "verekedős" videó szombatról, a végén ha nem felejtem el linkelem ha esetleg valaki nem ismerné.

Engem sokkal inkább ez háborított fel, hogy nekem csak ott kell ülnöm a kocsiba, és végighallgatni hogy elküld az anyámba, vagy, hogy mikor vág szájba, és majd aztán lefújhatom pl. gázsprével, vagy csak akkor lőhetem arcon a viselési engedéllyel tartott gázpisztolyommal, esetleg ha erősebbnek vélem magam, csak az ő ütése után üthetek vissza?

Szóval nem értem a Volskwagense miért nem önvédelemből cselekedett?!

Fenyegető, támadó magatartással, büntető fékeztek előtte, majd az arcába álltak, hogy így agyon verlek úgy agyon verlek?

Hallottam, hogy mi volt az állítólagos előzmény.

Szerintem mindenki hibázott már, most nem az a kérdés, hogy mekkorát, meg mit csinált a Volkswagenes, biztos volt már olyan eset amikor utánam is jöhettek volna ugyan így, de egy vészvillogózással, vagy intéssel letudtuk, meg anyázott a másik a saját autójában.

Fordítva már én is voltam így, anyáztam de nem szállok ki.

Ez a baromarcú meg azt nyilatkozza, hogy csak egy elnézést várt volna, és visszaül?

Nem azért, de bármekkorát hibázok, ha nekem így jön oda biztos, hogy nem fogok elnézést kérni. (anyázik, veréssel fenyeget, feltépi az ajtómat, és kérjek elnézést? A cipőjét is lenyaljam utána?)

Igen, volt, hogy egy motorost nem vettem észre, ráhúztam a kormányt majd gyorsan vissza.

Az első lámpánál jött is oda, mielőtt bármit szólt volna, mondtam, hogy elnézést, ne haragudj nem láttalak.

Nem ezzel van a baj, elnézést kérni nem szégyen, de ha úgy jönnek oda ahogy azt fent vázoltam akkor szó se lehet róla.

2022. febr. 1. 21:26
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
44%
#18 Pontosan így van. Te is elküldheted az anyjába, rányithatod a saját ajtaját de míg meg nem üt nem üthetsz vissza következmény nélkül.
2022. febr. 2. 06:22
 22/33 anonim ***** válasza:
58%
jellemző az oldal okostojás hülyegyerekeire, hogy egy ügyvéd iroda belinkelt passzusait értékelik 25%-ra.....
2022. febr. 2. 07:46
 23/33 anonim ***** válasza:
48%
22-es, egyetértek veled. És ebben már benne van az én zöld pacsim is. :-(((
2022. febr. 2. 07:49
 24/33 anonim ***** válasza:
31%
22! Vagy el sem olvastak, vagy nem tetszik nekik, mert az alapján itt a „megtámadott” nem hivatkozhat jogos védelemre.
2022. febr. 2. 09:10
 25/33 anonim ***** válasza:
Ez nem verekedés volt, hanem inkább egy erőteljes dulakodás. Nem sok értelme van az ilyesminek, mert nem tudod kibe kötsz bele. Ránézésre nem feltétlenül lehet megmondani, hogy a másik mennyire erős. Ráadásul ha véletlenül küzdősportoló, akkor valszeg úgy is kikapsz. Erre jó példa a Debreceni ékszer rablás. Ketten voltak, de mivel a csávókám anno kick box versenyző volt így nem tudták földre vinni, persze kapott így is, másképp szétverték volna. Így legalább elkapták a 2hülyét😂
2022. febr. 2. 12:54
 26/33 anonim ***** válasza:
50%

Itt sokan tudják rosszul. A jogos védelemnek egyáltalán nem feltétele a támadás megkezdése, az a régi Btk-ban volt. Most ha már úgy néz ki, hogy a tahó ütni is fog, akkor nyugodtan pofán lehet vágni, főleg ha van tanú vagy felvétel.

Btk.:

"22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket KÖZVETLENÜL FENYEGETŐ jogtalan támadás elhárításához szükséges."

Persze, itt vékony a határvonal, hogy közvetlenül fenyegetőnek tekinthető-e egy támadás, szóval nem árt egy tanú vagy felvétel.

De ha bizonyítható az, ami történt, akkor megáll a jogos védelem.

2022. febr. 3. 17:13
 27/33 anonim ***** válasza:
0%

26-os tehát (abszolúte feltételes módban, egyáltalán nem tervezek ilyesmit) ha valakivel kicsit hevesebb szóváltásba kezdek akár kezdeményezőként, megverem, feljelentem és azt mondom hogy ő kezdte mert fenyegetett hogy megver és csak önvédelem volt akkor nekem adnak igazat? :D

Tehát gyakorlatilag annak lesz igaza aki előbb megy be a rendőrségre? :D

2022. febr. 3. 18:04
 28/33 anonim ***** válasza:
50%

Annak lesz igaza, aki bizonyítani tudja, hogy nem ő támadt rá a másikra.

Pl. ha ülsz a kocsidban, és a másik megy oda ordítozni, aztán te megvered, akkor elég nehéz lesz neki bizonyítani, hogy nem ő volt a támadó. Ha úgy ítéled meg, hogy rád fog támadni, és akkor már nem fogsz tudni megfelelőképpen védekezni, ezzel az indokkal teljesen megalapozottan hívatkozhatsz jogos védelemre.

Természetesen, ha mondjuk te egy nagy darab sportoló vagy, és kicsi, köpcös idősebb ember megy oda ordítozni, akkor nem fogják neked elismerni, hogy azt hitted, megöl, ha nem te ütsz előbb. De ha nincs szó ilyesmiről, akkor neked nem lehet bajod a dologból. Legrosszabb esetben ott van a Btk. 22. § (3), és arra hivatkozol, hogy ijedségből lépted túl a jogos védelem határát. Ezt csak szemtanú vagy felvétel tudja megcáfolni, ha láthatóan nem voltál ijedt, hanem te ugyanúgy benne voltál a buliban.

2022. febr. 4. 12:42
 29/33 anonim ***** válasza:
48%
Aki odamegy ordítozni az gondolom benne akar lenni a buliban másképp nem menne oda.
2022. febr. 4. 12:52
 30/33 anonim ***** válasza:

"Annyival okosabb lettem, hogyha nagyon sérül az önérzetem akkor gond nélkül kiugorhatok az autóból elküldeni a g**ibe a másikat, gyakorlatilag jogi következmények nélkül :)"

Ha egy anyazast, meg szobeli agressziot nem tudsz elviselni, mert a siras kerulget, akkor valami lelki serult, gyenge idegzetu vagy!

Meg el sem tudod kepzelni azt, hogy a mogotted levo autoban hanyszor kuldtek el anyukadba, mert nem hallod.

Vagy teged az is sert?

2022. febr. 5. 07:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!