Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » KRESZ szerint ez szabályos?

KRESZ szerint ez szabályos?

Figyelt kérdés

Üdv!

Adott egy többsávos körforgalom (lámpa nélküli).

Ahonnan én haladok (legfelső sáv), onnan ki lehet menni a 2. és 3. kijáraton. Eddig stimmel, táblák is egyértelműek.

No de, ha én a 3. kijáraton akarok kimenni, akkor válthatok kifelé 1 sávot a körforgalmon belül, hogy később, kiérve belőle, ne kelljen?

Mivel a 2. és 3. kijáraton is kimehetek, ezért nekem jobbról elvileg nem jöhet senki.

Eddig párszor már majdnem belém durrantak, akik a 3. kijáraton akartak kimenni a középső sávból (ahonnan egyértelműen csak a 2-on mehetnének). És ilyenkor még ők dudálnak, mert ilyenkor ugye én váltok sávot, ezzel eléjük kerülök, de miért ne tehetném? Ha ők tábla szerint mennének, nem keresztezhetnénk egymás útját. Ha nem csak sávot váltok, hanem ki is megyek, akkor is keresztezzük egymás útját. A mozdulat is ugyanaz, arrafelé haladok, amerre szabályosan kimehetnék, de előtte balra kanyarodok, a legkülső sávba, ahonnan elhagyom a legközelebbi kijáraton a körforgót.

Itt inkább az a kérdés, hogy ha nem jöhet senki jobbról, akkor válthatok kifelé sávot? (Sem a jelenlegi, sem a jövőbeli sávomba nem jöhet senki jobbról.)

#KRESZ #kihajtás #sávváltás #turbó körforgalom
2022. jan. 26. 18:05
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Látom, nincs egyetértés. :)

Igazából ha kimegyek, vagy sávot váltok, az eredmény ugyanaz, annyi a különbség, hogy kicsit máshol éri majd a kocsimat a kocc.

Azért abban egyetérthetnénk, hogy nem fogok mindig úgy közlekedni, hogy hátha lesz egy hülye... Ilyen erővel a zöldnél se merjek elindulni, hátha éppen valaki átcsapat a piroson?

De akkor az lesz a megoldás, hogy ha kijön a rendőr, akkor szépen azt mondom, hogy ki akartam menni, nem pedig azt, hogy sávot akartam váltani. Miért tekertem balra? El akartam kerülni a koccot... Fedélzeti kamerával eleve nem kellene sokat magyarázkodnom.

2022. jan. 27. 19:54
 12/15 anonim ***** válasza:
Hát mondjuk egy nyíl egyenes úton kisebb az esélye a koccanásnak, mint egy ívben, ráadásul manőverezés közben (aki először lát turbó körforgalmat, az nem azzal lesz elfoglalva, hogy te sávot akarsz váltani, örül, ha tudja merre áll arccal). De ha neked semmi sem számít (baleset elkerülésének mellőzése, hamis tanúzás), csak az, hogy a körforgalomban válthass sávot, akkor nincs miről beszélni...
2022. jan. 28. 08:34
 13/15 A kérdező kommentje:

örül, ha tudja merre áll arccal

Igen, erről van szó, ha kimegyek és nem sávot váltok, őt vagy ugyanúgy érinti, vagy ugyanúgy nem. Ha más balf_sz, akkor meg is érdemli, hogy megkúrassam a jarddal. Neki szabad nem tudni használni a turbót (jogsival a kezében), nekem nem szabad ezért füllentenem? Nanemár...

2022. jan. 30. 09:20
 14/15 anonim ***** válasza:
Nem éri meg neked egy baleset, ezért kell figyelni.
2022. jan. 30. 11:39
 15/15 A kérdező kommentje:

Ez nyilván igaz, én sem arra hajtok, amikor ezt a műveletet csinálom, azért résen vagyok. Elkerülöm, ha lehet (pl. ha kamion van mellettem, maradok, azok sofőrjei rendszeresen elcseszik).

De ha megtörténik, így járt a vétkes.

2022. jan. 30. 11:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!