Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mennyire életszerű egyedül...

Mennyire életszerű egyedül levezetni 8-10 órát viszonylag kezdő sofőrként?

Figyelt kérdés
Svédországban élek, és sok itt élő magyar társamtól látom, hogy autóval járnak haza. Most szereztem csak jogsit, és gondolkodom rajta, hogy nyáron szívesen kipróbálnám, milyen autóval hazamenni. A legjobb útvonal is úgy nézne ki, hogy le kell vezetnem 7-8 órát a kompig, majd a kompon alhatok 8-at, majd Rostockból kellene egyhuzamban hazavezetni (úgy értem, külön hotelezés, alvás nélkül), ami olyan 11-12 óra.... Van köztetek, aki rendszeresen vezet ilyen hosszú utakon? Bele merjek vágni? Vagy próbáljak meg váltósofőrt keresni magam mellé? Mennyit lehet vajon emberileg vezetni alvás nélkül, max 1 óra pihenőkkel egy kezdőnek?
2022. jan. 10. 07:23
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Addig vezess sokat.

Meg lehet csinálni, meg ugye szinte végig autópálya, nem egy stresszes környezet, 2-3 óránkent állj meg nyujtózni, pihenni, enni. Folyamatosan igyál vizet, hallgass zenét, vagy akármit, hogy ne lankadjon a figyelem.

A kompot mindenképp éjszakáta időzítsd.

2022. jan. 10. 09:31
 12/16 A kérdező kommentje:
9-es: 2010 Mazda 3 1.6 benzines
2022. jan. 10. 09:31
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

Nézd , ez nagyon egyénfüggő, hogy ki mennyire bírja. Én 2-3 óráig élvezem a vezetést és 4-5 óra után mondom azt, hogy na most már kell egy nagyobb pihenő. De még 2-3 óránként váltott kezekkel is 8-10 óra után tele van a tököm, egyszerűen nem erre vagyok én kitalálva: nekem kell a tér. Más pedig ugye elmegy kamionozni es az élete nem szól másról , mint hogy úton van - persze, pihennek ők is, de azért csak megvannak azok a napi tizenórák…

A fontos dolog itt a fokozatosság. Igenis tervez be néhány lehetséges kiszálló pontot és támassz magaddal szemben reális elvárásokat. Lehet, hogy szar érzés Mosonmagyaróvárnál kiszállni a buliból, de még rosszabb Biatorbágynál leszállni a pályáról.

2022. jan. 10. 09:54
 14/16 anonim ***** válasza:
91%
Ha annyira nem vagy hozzászokva a hosszabb vezetésekhez, akkor kimerítő tud lenni, mindenképpen több pihenőt kell beiktatnod, meg lehet jobb lenne kis forgalmú időszakban, pl este indulnod. Több éves rutinnal, de csak rövidebb távok levezetése után egyhuzamban levezettem 200km-t, nyáron klíma nélküli kocsiban, utána mentem is aludni.
2022. jan. 10. 10:30
 15/16 anonim ***** válasza:
77%

#14: kimerítő, ezért induljon éjszaka, amikor már alapból fáradt? Ez elég hülye tanács.

Inkább pont reggel induljon, hogy ne folyjon ki a szeme 4 óra után a sötétben.

2022. jan. 10. 10:42
 16/16 anonim ***** válasza:
100%

Az én eddigi rekordjaim: egyedül 1200 km/nap, váltósöfőrrel 1600 km/nap. (Lehet, hogy más többet szokott, de gondoltam, talán érdekesek lehetnek az alábbiak.)

Ami nekem bevált:

- már előző este bepakolok a csomagtartóba,

- előtte igyekszem rápihenni, korán lefekszem aludni;

- ruházat: szűk szabású farmert érdemes elkerülni, cipő ne szorítson;

- hajnalban indulok (4-5 óra felé), mivel hajnalban, még kipihenten sokkal kevésbé megterhelő sötétben vezetni, mint este, amikor már ki vagyok merülve

- az ülés mellé mindig be van készítve édes innivaló (ide tea), valamint édesség és chips

- 2-4 óránként megállok és tornázom egy rövidet, hogy kicsit helyre álljon a keringésem

- délben és este 8 körül hosszabb étkezési szünetet tartok,

- nem megyek túl gyorsan, mert nagy sebességnél jobban kell koncentrálni és fárasztóbb (számomra)

2022. jan. 10. 12:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!