Kétirányú főútvonal, balra kanyarodás. Mit csináltam rosszul? Többi lent.
Kétirányú főútvonalon haladtam, balra kanyarodáshoz készültem a balra kanyarodó sávból. Nem közlekedési lámpa irányítja a forgalmat, csak a közlekedési szabályok. Jelen esetben a kanyarodás szabálya a fontos. A betorkolló útról érkezőknek meg számunkra elsőbbséget kell adniuk. Láttam, hogy szemből jönnek autók és nem tudtam felmérni, mekkora sebességgel jönnek. Valamennyire az előttem lévő autók is takarták őket, mivel az út egy kicsit jobbra kanyarodik. Ezért mivel nem éreztem biztonságosnak a manővert, kanyarodás előtt megálltam a sávomban. Mikor láttam, hogy a szembejövők félreállnak az út mellett, akkor indultam el. És az oktató szólt, hogy ezért megbuktatnának a vizsgán vagy a mögöttem jövő belém ütközne hátulról. Merthogy szerinte egyértelműen lehetett látni, mit akarnak.
Most ha én nem vagyok biztos a dolgomban és úgy mérem fel, hogy a manővert nem tudom biztonságosan végrehajtani, akkor miért hajtanék bele a kereszteződésbe? Az lenne a rosszabb eset, mert akkor meg oldalról jöhetnének belém nagyobb sebességgel. Én meg szeretnék épségben hazaérni.
Mit gondoltok?
Ezt látni kellett volna, hogy biztosat mondjak, de neked adok igazat; ha nem érzed biztonságosnak a menővert, inkább állj meg, várj.
Azt magyarázni, hogy hátulról beléd jöhetnek ezért, baromság. Ilyen erővel soha ne lassíts...
Az oktatód egyrészt hülyeséget mondott mert kanyarodáshoz készülve, forgalmi okból álltál meg, ezt a mögötted lévőnek is látnia kell, miért menne beléd? A szemből érkezőknél sem világos a szitu:
Villoghat jobbra azért mert oda akar bekanyarodni(elsőbbség neki) vagy mert meg akar állni. Szemből nem látod hogy fékez, csak az irányjelzőt meg esetleg hogy az út széle felé kormányoz, minek indulnál meg, amíg nem vagy biztos a szándékában?
Erről így látatlanban nem lehet semmit mondani. Lehet hogy valóban indokolt volt a forgalmi okból történő megállás, de az is lehet hogy a szembejövők fényévekre voltak és ha nem állnak félre, akkor is hússzor be tudott volna kanyarodni a kérdező mire odaérnek. Az hogy hátulról neki mennek valóban orbitális baromság, de ettől függetlenül még lehet teljesen indokolatlan a megállás.
Persze, ha valaki bizonytalan inkább menjen biztosra és álljon meg - de a forgalmi vizsgán van egy határ, amikor már az indokolatlan "biztosra menésért" megbuktatják, teljesen jogosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!