Egy sávból kanyarodok jobbra, több sávos útra és folyamatosan jobbra indexelek, így bármelyik sávba mehetek vagy csak a szélső sávba és onnan balra indexeléssel a belsőbe?
Tehát az egy sávos útról megyek rá egy több sávosra.
Jobbra kanyarodok rá a több sávosra.
Ezért folyamatosan jobbra indexelek.
Így behetek egyből a belső sávba?
Vagy csak a külsőbe és onnan balra index és úgy a belső?
Köszi!
Fellélegeztem, hogy ma is lett egy indexelős kérdés. Semmi nem tiltja, hogy egyből a belsőbe érkezz, csak semmi értelme nincs hacsak a külső sáv valamiért nem foglalt.
Érkezz a külsőbe és maradj is ott ha nincs különösebb dolgod a belsőben (mondjuk balra kanyarodó sávra akarsz ráhajtani).
Én mondjuk ezt az indexelést ennyire nem szoktam erőltetni.
Vizsgán külsőbe kanyarodj, mert ebből bukás lehet. Ott egy utasítást kapsz kanyar előtt: forduljon jobbra. Ezután nincs keresnivalód a belsőben.
Ha meg balra kanyarodnál többsávosra, akkor figyelni kell szemből kanyarodik-e valaki jobbra. Ha nem jön senki, akkor külsőbe, ha jön, akkor belsőbe.
Jobbra kis íven kell kanyarodni.
Ha veled szemben jön valaki aki balra akar kanyarodni, ilyen esetben megteheti, hiszen nem keresztezitek egymás útját.
Viszont, ha te a belsőbe érkezel, akkor már lehet belőle baleset.
Vizsgán is bukás, ha nem a szélsőbe kanyarodsz!
Bármelyikbe érkezhetsz, akár jobbra, akár balra kanyarodásról van szó, de fokozott óvatosságot kíván.
Maradjunk a jobbra kanyarodásnál: Ha szemből is jön valaki, ő balra kanyarodna, és a belsőbe, te jobbra és szintén a belsőbe, akkor kinek kell elengednie kit? Hivatkozhatsz arra, hogy a jobbra kis ívben kanyarodónak van elsőbbsége? Igen, de ő meg azt fogja mondani, hogy mivel elvileg nem kereszteznétek egymás útját, nem kell arra számítani, hogy te a belsőbe akarsz menni.
Nem jogszabályt írok, hanem praktikus dolgokat.
A hatályos rendeletet mindenki meg tudja találni.
Ami (úgy tudom) nem túl szabályos, ha jobb a szélsőbe érkezel, és pár méter után átmész a belsőbe. Fordítva ugyanez. Ha külsőben van dolgod, akkor ne úgy kanyarodj balra, hogy a belsőbe, majd pár méter után váltasz sávot.
Nem törlöm ki, amit írtam, de a linken nálam okosabban el van magyarázva. Ábra is van.
Ha szemből is kanyarodik valaki balra, akkor mindkét autó a hozzá közelebb eső sávba kell érkezzen. De azt írja, hogy a KRESZ nem ad erre igazi támpontot. Ha meg szemből nincs olyan, aki ugyan oda érkezne, akkor mehetsz a belső sávba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!