Megbüntet a rendőr ha amerikai típusú lámpám van elöl? Úgy értem ha meg van csinálva hogy az irányjelző folyamatosan 5 w-on ég és indexelésnél villog.
Figyelt kérdés
2014. máj. 8. 22:11
1/19 anonim válasza:
meg ,mert itt nem az a szabály...
2/19 anonim válasza:
Nagy eséllyel megbírságolnak, idéznék a 6/1990 KöHÉM rendeletből:
54§
(3) A helyzetjelző lámpák fényének - anélkül, hogy a többi jármű vezetőjét zavarná - sötétben, tiszta időben 300 méter távolságról észlelhetőnek kell lennie. Az első helyzetjelző lámpa csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga, a hátsó helyzetjelző lámpa csak piros fényt bocsáthat ki.
3/19 anonim válasza:
Ha akar, megbüntethet. Az irányjelző ugyanis szabályosan borostyánsárga, a helyzetjelző pedig fehér színű. Talán a kadmiumsárgát is engedi a jogszabály, ebben nem vagyok biztos. De a lényeg: a két lámpatest előírt színe láthatóan eltér egymástól. Vagyis az 5 W-tal folyamatosan világító irányjelző nem lehet helyzetjelző. De irányjelzőnek sem jó, mert annak magasabb fényerővel kell működnie és villognia kell. Vagyis az ilyen lámpa nem felel meg a jogszabálynak (6./1990. KöHÉM-rendelet), ezért közúti forgalomban nem használható.
4/19 A kérdező kommentje:
Ha 5w on világít folyamtosan és villog is azt úgy értettem hopgy jelzésnél rendesen a normál 25w on villog
2014. máj. 8. 22:25
5/19 A kérdező kommentje:
De van egy autószerelő haverom és neki a bmw-je is ilyenre van megcsinálva...pedig biztos használja.
2014. máj. 8. 22:26
6/19 anonim válasza:
Az, hogy még nem kapták el és büntették meg, nem jelenti, hogy szabályos.
Vannak sosem elkapott gyilkosok, de attól még gyilkolni bűn...
7/19 A kérdező kommentje:
De ilyen egysét lehet rendelni netről is meg ők is árulják.....érted...azé..az akkor hogy van
2014. máj. 8. 22:35
8/19 Zsebvirág válasza:
Azért, mert jobban mutat, de nem szabályos. Sok mindenben nem vagyok biztos a KRESZ-szel kapcsolatban, de azt biztosan tudom, hogy elől fehér, hátul piros lámpa lehet, ködfényszóró csak lakott területen kívül indokolt esetben használható és az irányjelző színe csak sárga lehet.
9/19 anonim válasza:
Nem szabályos. S igen megbüntethet. Ennyi. Nem érdemes vitatkozni meg kérdezgetni hogy "de neten árulják". Sok dolgot árulnak neten még a magyar aukciós portálokon is amit elvileg nem szabadna. Pl. nyakkendőbe rejtett kamera s hasonlók. Ebből már nálunk is volt per. A KÖHÉM rendelet előírásai a mérvadóak az meg egyértelműen kimondja hogy mit lehet s mit nem.
10/19 anonim válasza:
# 7/9
xenont is vehetsz a neten, de attól még nem lesz szabályos a h4 helyére. (mosó, állító, stb... nélkül.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!