Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha túloldalon totyognak a...

Ha túloldalon totyognak a gyalogosok és én jobbra kis ívben kanyarodom, akkor megbüntetne a rendőr?

Figyelt kérdés

Biztos mindenki találkozott már az alábbi helyzettel:

Kanyarodsz jobbra egy elég széles (olykor 2x2 sávos szigettel elválasztott) útszakaszra és a többi gyalogos még a túlvégen kezd el totyogni miközben te már 3-szor elhúzhattad volna a csíkot.

[link]

Elég hülye rajz, de értitek... A narancssárga autós a zebra közelében vesztegel miközben a többi gyalogos még vagy 10-15 méterre van.

Ilyenkor ha a seggedben szintén kanyarodik egy rendőr, akkor ha te átmennél a zebrán azonnal kapcsolná is a kékvillogót vagy elkönyvelné, hogy 98%-ban egy való életbeli gyakorlati dolog, amit 100-ból 99 ember így csinál és akár ő is átszalad mögötted?

2022. jan. 7. 15:55
A kérdező szavazást indított:
Úgy megbüntetne mint a huzat. Ha rendőrt látsz inkább vezess úgy mint egy beszari tanulóvezető
Ez eléggé rendőrfüggő. De attól is függhet, hogy éjfekete G Mercid van vagy rozsdás kocka Swifted
99%, hogy egy rendőr se büntetne meg ilyenkor, ha pedig mégis, akkor kifogtad életed legnagyobb gyökerét
17 szavazat
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Ja és ugyanez a kérdés csak járdaszigetre vonatkozóan. Ott a járdasziget miben befolyásolja az elsőbbségadást?
2022. jan. 7. 15:56
 2/11 anonim ***** válasza:
67%
Megbüntet. Toytyog vagy nem totyog a gyalogos, a zebra az zebra.
2022. jan. 7. 15:56
 3/11 anonim ***** válasza:
90%

Nem büntet meg, csak ha kifejezetten gyökér.

De amugy ha tisztában vagy az elsőbbség fogalmával, akkor tudod, hogy egy 15 méterrel odébb levő gyalogost se nem zavarsz, se nem akadályozol, se nem kényszeríted irányának hirtelen megváltoztatására azzal, ha te ott szépen bekanyarodsz.

2022. jan. 7. 15:59
 4/11 anonim ***** válasza:
98%

Ha már az úttestre lépet a gyalogos, akkor elsőbbsége van. Az áthaladásában zavarni sem szabad. A rendőr akkor fog büntetni, ha azt érzékeli, hogy a gyalogos visszalép, megáll, halad tovább de félve, bizonytalanul. Ha saját tempójában folyamatosan tud haladni, akkor nem fognak büntetni. Elmehetsz előtte, de nem az orra előtt. Mögötte is, de nem „a sarkát taposva”.

Ha középen járdasziget van, és még nem ért el oda, akkor aligha fogod zavarni. Ha 148 sávos úton ott álldogálsz, akkor feleslegesen akadályozod a többi járművezetőt.

Egyébként ha kanyarodsz, zebra nélkül is elsőbbsége van.

2022. jan. 7. 16:02
 5/11 anonim ***** válasza:
70%

#4:"Ha már az úttestre lépet a gyalogos, akkor elsőbbsége van. "

Ez igy nem teljesen igaz, mert ha a csatol képen "mellőled" jön a gyalogos, neki már akkor elsőbbsege van, amikor le sem lépett az úttestre, meg kell állnod és hagyni lelép i és átmenni előtted.

Amit utána irtál, azzal teljesem egyetertek (3-as voltam)

2022. jan. 7. 16:06
 6/11 Valentino BROssi ***** válasza:
30%
Ha úgy van kialakítva, hogy a középső járdasziget menetirány szerint bal és jobb oldalára külön lámpa vezérli a zebrán a gyalogos forgalmat (pl. középen villamosmegálló van), akkor jobbra kanyarodáskor nem kell törődnöd azzal, hogy mi újság a bal oldalon. Ellenben ha egybefüggő gyalogos kereszteződésről van szó akkor már úgy is el kell engedned, hogy még a túloldalon a járdán nézelődik. De ha ennyire frusztrál, hogy egész másodperceket kell feláldozni a közúti közlekedésbiztonság oltárán akkor javaslom a hajóskapitányi pályát: ott perceid, néha egész óráid vannak arra, hogy elengedd a keresztező forgalmat vagy elkerülj egy jéghegyet.
2022. jan. 7. 16:21
 7/11 anonim ***** válasza:
92%
A KRESZ-ben is csak annyi van gyalogos elsőbbségéről, hogy nem zavarhatod őt. Tehát ha lassítania kell akkor már szabályt szegsz, de ha zavarás nélkül el tudsz menni, akkor menjél, teljesen szabályos. Rendőr nem bűntet ilyenkor.
2022. jan. 7. 16:23
 8/11 anonim ***** válasza:
88%

Mint többen leírták, ha a gyalogos kényelmesen át tud menni, nem kell lassítania, kerülgetnie, stb., akkor nem vagy szabálytalan.

De hogy a rendőr büntet-e, az egy más kérdés. Sajnos hallottam már olyat, hogy hasonló esetben büntetett.

2022. jan. 7. 16:35
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem zavarod a gyalogosokat, akkor szabályos így elmenni. Én ilyen helyzetben akkor szoktam elmenni, ha azt látom, hogy még két sáv lesz köztem és a gyalogosok között. Ha annál kevesebb, akkor megvárom őket.
2022. jan. 8. 18:36
 10/11 eddiboy ***** válasza:
53%
Hivatalosan meg kell várnod a gyalogosokat ilyenkor is, viszont van olyan helyzet, ahol én is inkább átmegyek előttük. Szekszárdon van egy olyan kereszteződés, ahol ég, sáv van az előre és a jobbra menőknek, ha itt bevárnám a túloldalról induló gyalogosokat, az egyenesen menőket is feltartanám, és buknák a zöldet.
2022. jan. 22. 02:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!