Ha nem működik az egyik tompított fényszóró akkor
lehet közlekedni?
Figyelt kérdés
Történt valamelyik nap, hogy este mentem hazafelé, lehúzodtam elengedni egy idiótát, mert nagyon elvakított a fényszórója és a hátsó fertályam akarta szaglászni. Na nem is ez a lényeg, hanem amikor tértem jöttem volna vissza az útra belenéztem a tükörbe nem láttam semmit,mert következők autónak nem világított a bal első fényszórója. Pont szerencsétlenül jött ki, mert gondolom ha hamarabb vagy később nézek a tükörbe akkor meglátom a másikat, de így nem. Szerencsére nem történt semmi, de ki lett volna a hibás? Gondolom én, mert motorosnak is egy lámpája van, de basszus autóval bal első lámpa nélkül közlekedhet egyáltalán éjszaka?
Nem lehet. Régen pont ezért volt kötelező izzókészlet az autóba, ha menet közben kiég megállsz és cseréled. Most nem tudom mi a helyzet, de szabályosnak semmiképp sem szabályos.
2021. nov. 2. 12:11
2/18 anonim válasza:
Hosszú távon nem, de ugye nem tudhatod mikor égett ki, így a rendőr nem tud vele mit kezdeni. Kiállítani nem fogják emiatt a forgalomból, tekintve, hogy sok új autón már konkrétan nem is tudod magad cserélni.
2021. nov. 2. 12:12
3/18 anonim válasza:
Nem lehet, elvileg büntethet is érte a rendőr csak ugye bizonyítani kb lehetetlen hogy szándékosan nem cserélte ki a sofőr. Tehát ha megállít a rendőr és azt mondod hogy "bocs főnök az előbb égett ki" akkor nem büntethet, tovább enged.
2021. nov. 2. 12:23
4/18 anonim válasza:
2-es, maradjunk annyiban, hogy sokan basznak megcsinalni vagy megcsináltatni. Ez nagy baj, mert ha sok a fényforrás, csúnyán be lehet nézni egy autót így - vagy motorosnak látod vagy épp semminek sem, mint a fenti példa mutatja.
2021. nov. 2. 12:25
5/18 anonim válasza:
És ki írta, hogy nem kell megcsináltatni? De ettől függetlenül senki nem fogja kivenni a forgalomból, mert ha azt mondja, hogy 1 órával ezelőtt égett ki és lehetetlen házilag cserélni, akkor mi alapján veszed ki a forgalomból? Az, hogy paraszt dolog az tény, de előfordul, hogy akkor ég ki.
2021. nov. 2. 12:28
6/18 anonim válasza:
Nem lehet. Szabály szerint a hiba észlelése után nem közlekedhetsz tovább.
2021. nov. 2. 12:31
7/18 anonim válasza:
És melyik KRESZ szabály ez?
2021. nov. 2. 12:34
8/18 anonim válasza:
A rendeletben ez áll:
56. § (1) A vezető köteles a járművet - lehetőleg olyan helyen, ahol a forgalmat nem akadályozza - haladéktalanul megállítani, ha a jármű olyan hibáját észleli, amely balesethez vezethet, különösen ha elromlott a jármű
e) bal oldali első vagy hátsó helyzetjelző lámpája, kivéve, ha a jármű kivilágítása nem szükséges vagy az elromlott lámpa a távolsági fényszórót és a hátsó helyzetjelző ködlámpát kivéve más lámpával helyettesíthető.
2021. nov. 2. 12:47
9/18 anonim válasza:
A helyzetjelző lámpa nem egyenlő a tompított fényszóróval.
2021. nov. 2. 12:51
10/18 anonim válasza:
Tudom! De értelmezni nem tudjátok a dolgokat.
Azért másoltam be a jogszabályt, hogy ne ötleteljen a díszes társaság, hogy mi tilos, mi nem.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!