Az alábbi szituációban kinek van elsőbbsége?
Van egy T alakú kereszteződés, mindhárom út kétirányú.
A T alak bal oldali száránál van egy stop tábla, a többieknek semmi. A kérdésem az lenne, hogy aki a stop tábla felől jön, mindenkinek elsőbbséget kell, hogy adjon, bármelyik irányba is haladnak tovább?
Jó ez a link, de nem ad választ a kérdésre.
Az elsőbbségadás kötelező, állj, elsőbbségadás kötelező a keresztforgalomra vonatkozik. A szemből érkező vagy nem keresztezi az utamat, vagy kanyarodik. Akkor pedig nekem van elsőbbségem.
(Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a két tábla között is erőbeli eltérés van. Nincs.)
Nekem is gyanús, hogy hiányzik valami a leírásból, vagy az út kezelője hibázott.
De ha stop táblátok van, és a szemből érkező balra kanyarodónak nincs semmi, akkor ti nyugodtan indulnátok egyenesen? A rendőr kit büntetne ilyen csattanáskor?
Biztos vagyok benne, hogy a kanyarodót.
A tábla csak a jobbról érkező elsőbbségét biztosítja.
#7:De létezik, leírtam, a másik két ágon kint kell legyen a 89/b szerinti tábla
Természetesen a stop tábla alatt is kellene legyen kiegészítő tábla
15.! Mondom ÖNMAGÁBAN nem létezhet. A kérdező ilyen helyet ír le.
A Kresz professor idézem egy másik kérdéssel kapcsolatos, de itt is érvényes:
"Elsőbbségadás Kötelező" jelzés csak a keresztező útról érkezők számára biztosít elsőbbséget.
Igen, a keresztforgalomra, ami lehet szemből érkező is.
Lásd (2) b)
De a kérdező azt írja, nincs kieg tábla.
Ha tényleg csak stop tábla van, és nincs ilyen:
(kanyarodó védett utat jelölő) kiegészítő tábla, akkor a szembe jövővel szemben a kanyarodási szabály érvényes, a stop táblától függetlenül. A stop tábla kiegészítő tábla nélkül csak a keresztező utakról érkezők részére ad elsőbbséget, tehát a T bal szárán érkező autós a T alsó szárán érkező autós részére elsőbbséget ad, a bal és jobb száron érkezők között a kanyarodási szabály a mérvadó, de mivel a balról érkező autó csak egyenesen vagy jobbra tud haladni, így biztosan nincs elsőbbségadási kötelezettsége a szembejvövő részére.
#4: "Ilyen nem létezhet."
De létezhet. Miért ne létezhetne? Ez az egy tábla csak a T bal és alsó szára felől érkezők közötti elsőbbséget szabályozza, a jobb oldalról érkező autótól függetlenül. Ez egy teljesen egyértelmű, szabályos, értelmezhető forgalmi helyzet, bár tény hogy ebben a formában nem gyakran találkozhatunk vele. A stop tábla megléte az elsőbbségi viszonyokat nem változtaja meg (a kanyarodási szabály ugyanúgy érvényes, a stop tábla nélkül pedig jobbkéz szabállyal ugyanúgy elsőbbsége lenne az alulról érkezőnek), DE!!! plusz megállási kötelezettséget hoz be a balról érkező részére. Emiatt ez nem egyenértékű a tábla nélküli kereszteződéssel.
19.!
Ebben látod igazad van, de sokak szerint a kanyarodónak lenne elsőbbsége, hát nem.
Gyakorlatban eléggé elborult hely lehet, ahol a jobb kéz szabályt úgymond Stop! táblával kell megtámogatni.
Ha annyira beláthatatlan, akkor én inkább oda tennék táblát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!