A vasúton miért megengedett az amatőr fotózás, videózás?
Nemrég vagyok mozdonyvezető, de már most feltűnt, hogy milyen sokan ácsorognak tilosban kamerával a kezükben. Olyan is volt, hogy csávó reggeltől estig kint állt a sínek között és kamerázta a tolató mozdonyokat. Ez nem tilos? Miért nem távolítják el őket? Ha agyonlapítom, mert nem vesz észre egyszer, akkor még én leszek börtönbe csukva, meg vesztem el az állásomat ugye.
Egyébként nem lenne baj, ha nem tilosban mászkálnának, de számomra ez döbbenetes amit itt a vasúton leművelnek. Munkatársak szerint ez rendben van, nem kell velük törődni
A bennfentesebb vasútfotósok a szolgálati menetrendből tudják (amiben ugye a teher és tolatós is benne van, persze megfelelő lekérdezési jog mellett -és akkor itt megint arra jutottunk ki, hogy a vonatfotósok jelentős hányada maga is vasutas-), és továbbadják megfelelő, megbízható fotós ismerősöknek.
Pl. a hozzáférésem, vagy más belsős informátoraim révén én is továbbadom a "bennfentes" barátoknak, hogy -teszem fel- PDZ-836 13:57-től a 11-esen közlekedik, aki akarja, fotózza.
#18:
"hidd el, online tudja a menetrendet"
Nem tudja, mert a tehervonatok indulása szinte sosem pontos. Ezen kívül történhet tolatás, nagyobb állomásokon akár gurítás is. A gurításnál még mozdonyhang sincs. Egy fotós aki a gépével meg a témával van elfoglalva, elég nagy veszélynek van kitéve.
10000-ból 1 fotós sem fog guruló teherkocsit fotózni...!
szóval nem kell a hangulatkeltés a veszélyes gurításról! Nem fognak odamenni meglőni a "halkan" guruló üres pőrekocsit, mert nem éri el az ingerküszöböt fotós szempontból.
Én őszintén arra lennék kíváncsi, ezzel a stílussal miként lettél te mozdonyvezető, már ha egyáltalán igaz ez az egész.
Már kezdve azzal, hogy megy a dutyiba. Mint mozdonyvezető törekednem kell a személy és vagyonbiztonság megóvására, való igaz, viszont ha üzemi területen, olyasvalakivel történik valami, akinek semmi keresnivalója nem volt ott, akkor a felelősség is teljes egészében az övé, tekintve, hogy nekem nem kell arra számítanom, hogy illetéktelen személy, aki nincs tisztában a biztonsági szabályokkal, fog ott feltűnni.
Nyilván az ember igyekszik mindennemű balesetet elkerülni, de ha mégis bekövetkezik, akkor ilyen esetben nem terhel felelősség.
Innentől az összes többi vasútfotós is saját maga felelős, ha nyílt vonalon is túl közel volt az úrszelvényhez, és valami történik, a felelősség az övé.
Na, látom sok ember szólt hozzá akinek köze sincs a vasúthoz. Én 12 évig csináltam, nyilván semmit sem tudok a veszélyeiről, meg hogy mibe kerülhet csak úgy, magunkba feledkezve elbambulni...
Toljátok csak a legyünk jó fejek a betévedő hobbifotósokkal dumát. Laikus a saját kis szubjektív szemüvegénél úgysem fog továbblátni.
Nézegetem a válaszokat és rájöttem, hogy maga a kérdés valójában nem is lett megválaszolva.
"A vasúton miért megengedett az amatőr fotózás, videózás?"
Utasforgalom számára megnyitott területen megengedett.
Üzemi területen engedély birtokában lehetséges. Nem kell feltétlenül pecsétes papír a Parkwayból, elég a helyi nagyfőnök rábólintása is akár. Mondjuk rendelkező fszt, vagy vontatási telepen a diszpécseré.
Azért megengedett, mert vannak olyan emberek akinek a vasút az egyik érdeklődési körük és szeretnének közelebb kerülni a járművekhez és készíteni néhány fotót. Minden más területen vannak hasonló megoldások, még a repőterekre is be lehet menni körbenézni, fotózni. Jómagam például még a toronyba is feljutottam BUD-on igaz oda kell egy kis szerencse.
Gondolom kedves kollégaúr neked is van érdeklődési köröd, van amit szeretsz és jó érzés amikor közel tudsz hozzá kerülni, meg tudod fogni, szimatolni...
"Ha agyonlapítom, mert nem vesz észre egyszer, akkor még én leszek börtönbe csukva, meg vesztem el az állásomat ugye."
Elolvasva az írásaidat, nekem az jön le, hogy nem vagy mozdonyvezető. Egy jó mozdonyvezető sosem ilyen aggódós, esetleg azok, akik csak idejöttek úgy, mert állítólag jó a fizetés, nagyjából valahogy levizsgáztak, de rettegnek munka közben, mindentől, de főleg a börtöntől. Na így nem lehet dolgozni. Jó eséllyel max pár évet. Ha mégis mv vagy, tévedtek, de akkor lazíts, mert be vagy feszülve egy kicsit. Mondom ezt úgy, hogy sosem voltam vasútfotós, de elfogadom őket, és ha éppen fotózzák a vonatomat, igyekszem szépen ülni, szépen nézni, nem kürtölni, mert feleslegesen nem ijesztgetek senkit, és még inteni is szoktam. Miért kellene feleslegesen elrontanom mások napját, ha valaki ebben örömét leli?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!