Hivatalosan kell jogosítvány az elektromos rollerhez?
Így veszik el a jogsit ... feltéve ha van.
Hidd el,hogy nem "unalmukban"figyelmeztetnek...
Nézz be egyszer a balesetire...jobb kézzel,bal váll felett elhajítanád a rollered
Kiskapuk azért vannak.
Időpont, hónapokkal ezelőtt, egy szép napos délután.
Helyszín, Miskolc, Avas városrész.
Résztvevők: én, 250 ccm motor, rendőr
Előzmény: sisak nélkül suhanok lefelé a domborzat adottságait kihasználva.
Történések: rendőr kiáll az út közepáre, karjelzésekkel utasít a megállásra az út szélén, a rendőrautó mögött.
Megállok, igazoltatás. Átadom az okmányokat, ellenőriz, rádiózik, meg amit ilyenkor kell.
Közlés: Tudom-e hogy miért fog megbüntetni?
Már itt magamban nevettem, kívülről csak mosolygást lehetett látni, miközben mindtam hogy fogalmam sincs.
Azt mondta, azért, mert motokerékpáron kötelező a bukósisak, azért.
Itt már kezdtem hallhatósn is nevetni. Rá is kérdezett hogy mit nevetek?
Én meg visszakérdeztem, hogy ugye a sisak csak a járművezetők részére kötelező? Egyből rávágta hogy igen, meg az utasnak is ha van.
Kérdem, hogy honnantól számítják hogy valaki járművezető?
Nem értette.
Mondom szerintem onnan, hogy a jármű menetkész. Ha engem vontatnak vagy gurulok, ahhoz nem kell jogosítvány, se sisak.
Erre rögzön rávágta, hogy a motorkerékpáromon ülve járművezető vagyok, ha a forgalomban részt veszek.
Persze, ahogy a nevében is benne van, ha a motor hajtja a járműven, de ez jelen esetben nem érvényes. Le volt állítva, nem volt menetkész állapotban, ebben a formájában kerékpárnak lehesz számítani maximum, mondtam neki.
Erre elment a kollégájával beszélni, rádiózgatott, aztán megszondázott, visszaadta az irataim és elengedett.
Azóta semmit nem hallottem az esetről, semmi hivatalos értesítés, büntetés vagy valami.
A kollégám mikor ezt elmeséltem neki, mondta hogy milyen jó, az elektromos rolleren majd lefelé ő se visel sisakot, mert azt mondja majd hogy gurult.
Egy hete őt is megállították, csak ő ráfaragott, mert a szonda pozitív lett. :)
Akkor is vezetsz, ha vontatnak. Egy elromlott járművet vontatva a vontatott jármű vezetőjének is kell lennie jogosítványának.
Az érvelésed nevetséges és hamis.
Csak akkor nem kell jogosítvány, ha a segémotoros kerékpárt tolod, mellette gyalogolva. Motorkerékpárra már ez a kivétel sem igaz.
Amúgy a történeted szép kitaláció, az ilyen kis okoskodó nyálas senkiházik szoktak azonnal becsicskulkni a valóságban a "csókolom rendőr bácsi, kérem ne büntessen meg" szintjére. Ha a kitalációdat a valóságban is előadtad volna, nem úsztad volna meg.
IV. fejezet
Egyes járműfajták közlekedésére vonatkozó külön szabályok
A közlekedésben való részvétel külön feltételei
48. § (9) A zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező motorkerékpáron és segédmotoros kerékpáron utazó személynek becsatolt motorkerékpár-bukósisakot kell viselni. Ilyen járművel csak abban az esetben szabad közlekedni, ha a járművezető és az utas becsatolt motorkerékpár-bukósisakot visel.
III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
a) Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet, vagy állatot hajt (vezet). A segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy nem minősül vezetőnek.
Nincs szó a meghajtás módjáról, jár-e a motor, vagy csak a lendület viszi. Rajta ül az ember, és mozog a jármű = közlekedik vele, utazik rajta. Ha a fasságod igaz lenne, akkor bárki beülhetne egy autóba Széchenyi hegy tetején, majd leállított motorral legurulhatna vele a Déli pályaudvarig, be nem kötött övvel, mondván, nem vezette, nem közlekedett, csak gurult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!