Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ebben az esetben ki volt a hibás?

Ebben az esetben ki volt a hibás?

Figyelt kérdés
Egy kereszteződés után(5-10 méterre) állt egy autó szabálytalanul(egész sávomat elfoglalva), én már a kereszteződés előtt kicsivel elkezdtem irányjelezni balra, mert láttam, hogy jön egy autó szemből, és amikor elmegy, lendületből(nem kell megállnom) ki tudom kerülni a szabálytalanul parkoló autót. Erre bejön a sávomba a szembejövő, mert azt hiszi a kereszteződésben kanyarodok balra, ő is (neki) balra akart kanyarodni. Ebben az esetben ki volt a hibás, csak hogy tanulhassak belőle? Mit kellett volna máshogy?
2021. máj. 19. 02:26
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
37%

Függetlenül attól, hogy minek nézte a másik az indexelésed, végül pont jól jött ki, nem? Átjött a sávodba, így te szabadon kikerülted a parkolót.

Az "5-10" méter kereszteződéstől amúgy nem szabálytalan parkolás.

2021. máj. 19. 08:09
 12/32 anonim ***** válasza:
80%

Emberek, rengeteg olyan helyzet van, ahol az irányjelző használata kötelező, mégsem egyértelmű, hogy mi lesz pontosan a következő lépés.

Példák:

- kereszteződés után rögtön buszmegálló, az érkező busz bizony mehet jobbra is, vagy egyenesen tovàbb, hogy megálljon

- kereszteződésben vagy rögtön utána nyílik meg egy sáv, amibe átsorolnál. Indexelsz, mégsem kanyarodsz el.

- kereszteződésben balra indexelsz, de nem befordulsz, hanem megfordulsz

- kereszteződés vagy járműosztályozó előtt párhuzamos parkolást végeznél tolatva, megállás előtt bizony indexelsz, majd nem elkanyarodsz, hanem megállsz egy időre az út közepén.

Szóval nem, az irányjelzés csak az irányváltoztatás szándékát jelzi, annak pontos irányát, mikéntjét nem!

Innentől kezdve nyilván az elsőbbsègadás nélkül, ráadásul balra kis ívben kanyarodó az egyedüli hunyó.

2021. máj. 19. 08:42
 13/32 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Nem azért volt szabálytalan, mert 5-10 méterre állt, hanem mert a járdán lehetett(vagy ott sem) parkolni, ahol tele volt teljesen, és mivel nem volt hely, kibaszta az elakadásjelzőt és megállt az út közepén. Én sem gondoltam át eléggé az irányjelzésemet, de attól még nem kéne átjönni a szembesávba. Teljesen váratlanul ért a helyzet, ezért inkább megálltam, megvártam míg elmegy, aztán mentem tovább. Megjegyeztem akkor, hogy máskor ne irányjelezzek ilyen esetben, mert vagy kereszteződés előtt tudnék vagy értelmetlen lenne, mert már kerülném ki.
2021. máj. 19. 10:57
 14/32 anonim ***** válasza:
75%

Továbbra is alapszabály, hogy álló autó nem okoz balesetet. Szóval ezt a részét engedd el.

Valahol írtad, hogy ha balra kanyarodó szabályos lett volna...

Ő szabályos volt, már nincs az a szabály, hogy két balra kanyarodónak egymást elkerülve kell befordulni, tehát ő olyan szempontból helyesen járt el (Ha a kereszteződés geometriája engedte), hogy előtted kanyarodik balra, feltételezve, hogy te is így teszel.

2021. máj. 19. 11:16
 15/32 A kérdező kommentje:
Nem olyan volt a kereszteződés, így csak levágva tudta bevenni a kanyart, és arra nem gondolt, hogyha jönnek jobbról, akkor nem számítanak szembesávból balra kanyarodóra. Szerintem felelőtlen volt, amit csinált, persze én is hibáztam, de 50-nél pikk-pakk ott voltam a parkoló autónál, mondom kirakom az indexet, hogy azzal már ne kelljen foglalkoznom, visszaváltok és mehetek.
2021. máj. 19. 11:33
 16/32 anonim ***** válasza:
Ő átment a sávodba, mert megtévesztő irányjelzést adott le? Csak én nem értem ezt az egész szituációt? Linkelje be a helyszínt, vagy rajzolja le amin látszódik az egész!
2021. máj. 19. 18:47
 17/32 A kérdező kommentje:

Ennél jobbat nem tudtam összehozni bocsi:

[link]

P a parkoló autó, a jelöletlen a szemből jövő, a nyilak pedig mutatják, hogy ki milyen útvonalon ment. Ahol éppen az autók állnak az a megállásom(vészfékezés) pillanatát ábrázolja, az i betű pedig amikor elkezdtem irányjelezni és ott kezdtem el lassítani is, hogy megállás nélkül tudjak kikerülni. Ez egy főútvonal.

2021. máj. 19. 20:53
 18/32 A kérdező kommentje:
Oké, köszönjük a kioktatást, Mr. Tökéletes. Szerintem a szembejövőnek sem így kellet volna bekanyarodnia(és de, így volt, ahogy a rajzon), oké, hogy megtévesztő az irányjelzés, de nem ennyire, hogy bemenjen a szembejövőbe… sok helyen látom, hogy kanyarodás közben teszi ki az irányjelzőt, vagy akkor sem valaki, valószínűleg te is ilyen lehetsz és első eset, amikor a te magatartásod hasznos lehetett volna.
2021. máj. 20. 01:10
 19/32 anonim ***** válasza:
34%
De, ennyire megtévesztő. Csavarhatod ameddig akarod, te voltál az idióta.
2021. máj. 20. 02:53
 20/32 anonim ***** válasza:
77%
S. Nikolas Nicknek aki a kérdező, üzenem, hogy a káromkodásoktól hemzsegő privát üzeneted pontosan tükrözi a jellemedet. Le lettél tiltva.
2021. máj. 20. 02:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!