Ebben az esetben ki volt a hibás?
Függetlenül attól, hogy minek nézte a másik az indexelésed, végül pont jól jött ki, nem? Átjött a sávodba, így te szabadon kikerülted a parkolót.
Az "5-10" méter kereszteződéstől amúgy nem szabálytalan parkolás.
Emberek, rengeteg olyan helyzet van, ahol az irányjelző használata kötelező, mégsem egyértelmű, hogy mi lesz pontosan a következő lépés.
Példák:
- kereszteződés után rögtön buszmegálló, az érkező busz bizony mehet jobbra is, vagy egyenesen tovàbb, hogy megálljon
- kereszteződésben vagy rögtön utána nyílik meg egy sáv, amibe átsorolnál. Indexelsz, mégsem kanyarodsz el.
- kereszteződésben balra indexelsz, de nem befordulsz, hanem megfordulsz
- kereszteződés vagy járműosztályozó előtt párhuzamos parkolást végeznél tolatva, megállás előtt bizony indexelsz, majd nem elkanyarodsz, hanem megállsz egy időre az út közepén.
Szóval nem, az irányjelzés csak az irányváltoztatás szándékát jelzi, annak pontos irányát, mikéntjét nem!
Innentől kezdve nyilván az elsőbbsègadás nélkül, ráadásul balra kis ívben kanyarodó az egyedüli hunyó.
Továbbra is alapszabály, hogy álló autó nem okoz balesetet. Szóval ezt a részét engedd el.
Valahol írtad, hogy ha balra kanyarodó szabályos lett volna...
Ő szabályos volt, már nincs az a szabály, hogy két balra kanyarodónak egymást elkerülve kell befordulni, tehát ő olyan szempontból helyesen járt el (Ha a kereszteződés geometriája engedte), hogy előtted kanyarodik balra, feltételezve, hogy te is így teszel.
Ennél jobbat nem tudtam összehozni bocsi:
P a parkoló autó, a jelöletlen a szemből jövő, a nyilak pedig mutatják, hogy ki milyen útvonalon ment. Ahol éppen az autók állnak az a megállásom(vészfékezés) pillanatát ábrázolja, az i betű pedig amikor elkezdtem irányjelezni és ott kezdtem el lassítani is, hogy megállás nélkül tudjak kikerülni. Ez egy főútvonal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!