Miért van megsértődve a mögöttem lévő, mikor én jelzek, hogy bal sávot szeretném igénybe venni autópályán?
#9: Akkor viszont 80-nal vágódsz ki a lendületből érkező elé. Ha ez rendszeres, akkor nincs min csodálkozni, feltartod őket. Ha csak valami egyszeri barom volt, akkor engedd el, van akinek minden más közlekedő jelenléte fáj.
#
Valami nem igaz a történetben:
*vagy megtévesztően indexelsz és azt hiszik, hogy bemész eléjük.
*vagy túl lassan esel be eléjük és nekik fékezni kell (mondjuk ki hogy ez balesetveszélyes) függetlenül a 140-160-as tempótól.
*azok akik 140-160 körül mennek nem szokásuk üvölteni a másikra viszont ez egy átlag tempó a magyar autópályán és ha neked ez soknak tűnik akkor mennyivel mész? 100-zal? Csak kérdezem.
*attól hogy valaki villant még nem bunkó... kérdés hogyan teszi azt, viszont előzési szándékot szabad vele jelezni csak siettetni nem a másikat.
Én azt javaslom, hogy várd meg, amíg elmennek ha lassan mész, vagy ha nincs kellő rutinod autópályán, akkor ne erőltesd be magad közéjük. Attól, hogy indexelsz senki sem köteles beengedni, mert elsőbbségadási kötelezettséggel tartozol. Ha indexelsz használd jól és ne téveszd meg vele a többit, vagy (ha magabiztos vagy) vezess kényelmesen és ne használd, de a tükörbe nézz bele mindenképpen.
Ha valaki pedig egyszerűen csak barom, azzal nem kell foglalkozni, azonban manapság mindenre fel kell készülni lásd büntetőfékezések sorozata...
Tehát ha jól értem:
A külső sávban beszorultatok mondjuk egy kamion mögé, majd amikor a belső sáv szabaddá vált, sávot akartál váltani. Ekkor aki mögötted jött, az előbb elkezdett előzni?
Így látatlanban szerintem:
- lassan reagáltál, ezért azt hitte a mögötted jövő, hogy nem akarsz előzni, ő viszont nem akart lemaradni a lehetőségről, ezért elkezdett előzni.
- a mögötted jövő egy önző majom volt, aki egyből előzni kezdett, esélyt sem hagyva neked az előzésre. Ezt persze szabályosan megteheti, de nagyjából ugyanolyan bunkóság, mint amikor egy pályára felhajtó autósnak nem segítesz a belsőbe sorolással.
Hát itt aztán van kavarás... Azt hittem bőven kifejtettem mindent, tán túl bőven is.
Azt nem értik meg páran, hogy indexelek, húzom a kormányt balra és a jobb sávban (tehát ugyanabban a sávban, ahol én is vagyok az előzést megelőzően) az én jelzésemet, a kocsim helyezkedését figyelmen kívül hagyva már ugrat ki a mögöttem lévő. Tehát ő nem beenged engem, hanem szabálytalankodik.
Az alap volt annó a kresztanfolyamokon, hogy ha valaki előttem előzési (vagy épp kanyarodási) szándékot jelez, azt arról az oldalról én már nem előzhetem meg.
Mivel előzök, egy bizonyos sebességről (90-110 km/h) gyorsulok éppen fel a 140-160 km/h-ra, amivel lehetőség szerint haladni szeretek. Már a sávban elkezdem növelni a sebességet biztonságos határok között, hogy balra már nagyobb tempóval érkezzek. Ezt hátulról azért szerintem lehet látni, hogy az a hülye ott előttem készül valamire és nem a kamiont, kisfurgont akarja hátulról megtolni. Nyilván mindig van olyan autó, amelyik nagyobbat lép az enyémnél, ezért tudnak hátulról bevágni az enyémet is legyorsulva.
A reakciómat (úgy hiszem legalábbis) nem lehet lassúnak nevezni, ha elhaladt mellettem a bal sávban már eleve nagyobb sebességgel érkező és látom a lehetőséget, fél pillanat benézni a holttérbe, jelezni balra és húzódni a másik sávba. Tovább tart leírni, olvasni, mint maga a művelet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!