Egyirányú utcából gépjárművel balra kanyarodni az út jobb oldaláról kell, ha bal oldalt kerékpáros felfestés van?
Van egy egyirányú utca, végén egy kereszteződés.
Bal oldalt felfestett parkolóhelyek vannak végig a kereszteződésig és ezek mindig tele is szoktak lenni. A parkolóhelyektől jobbra pedig sárga kerékpár felfestések vannak. Fontos, hogy nem sárga sáv van felfestve, nem vonal, hanem csak kerékpár piktogramok.
Az utca végén balra kanyarodok. Ha a KRESZ szerint lehúzódok az út bal szélére, a parkoló autók mellé, akkor elfoglalom a felfestett kerékpáros részt és a kerékpárosok itt nem férnek majd el tőlem. Ha meghagyom a felfestett részt számukra, akkor meg már az úttest jobb oldaláról kanyarodok balra, ami ismereteim szerint szabályellenes. Konkrétan engem ezért húztam meg az első KRESZ vizsgámon, mert nem húzódtam le teljesen balra egyirányú utcából, így ezt a szabályt nagyon megjegyeztem és mindig betartom.
Ilyen esetben mi a szabálykövető magatartás? A kerékpáros részt elfoglalva kell balra húzódva kanyarodjak balra, ami veszélyes lehet a kerékpárosokra, vagy pedig a az úttest jobb széléről kell kanyarodni ellentmondva az erre vonatkozó KRESZ szabálynak?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!