Egyirányú utcából gépjárművel balra kanyarodni az út jobb oldaláról kell, ha bal oldalt kerékpáros felfestés van?
Van egy egyirányú utca, végén egy kereszteződés.
Bal oldalt felfestett parkolóhelyek vannak végig a kereszteződésig és ezek mindig tele is szoktak lenni. A parkolóhelyektől jobbra pedig sárga kerékpár felfestések vannak. Fontos, hogy nem sárga sáv van felfestve, nem vonal, hanem csak kerékpár piktogramok.
Az utca végén balra kanyarodok. Ha a KRESZ szerint lehúzódok az út bal szélére, a parkoló autók mellé, akkor elfoglalom a felfestett kerékpáros részt és a kerékpárosok itt nem férnek majd el tőlem. Ha meghagyom a felfestett részt számukra, akkor meg már az úttest jobb oldaláról kanyarodok balra, ami ismereteim szerint szabályellenes. Konkrétan engem ezért húztam meg az első KRESZ vizsgámon, mert nem húzódtam le teljesen balra egyirányú utcából, így ezt a szabályt nagyon megjegyeztem és mindig betartom.
Ilyen esetben mi a szabálykövető magatartás? A kerékpáros részt elfoglalva kell balra húzódva kanyarodjak balra, ami veszélyes lehet a kerékpárosokra, vagy pedig a az úttest jobb széléről kell kanyarodni ellentmondva az erre vonatkozó KRESZ szabálynak?
Te csinálod jól.
Itt van a KRESZ 18.§ szövege:
"(9) * Az úttesten, burkolati jellel kijelölt kerékpáros nyom (158/k. ábra) jelzi a kerékpárosok részére az úttesten történő haladásra ajánlott útfelületet. Az így megjelölt úttesten fokozottan számolni kell kerékpárosok közlekedésével."
Ennyi. Szó sincs benne arról, hogy alapvetően itt másképpen kellene közlekedni, mint ennek hiányában. Semmire nem kötelez, csak jelzésként funkcionál. Tehát balrakanyarodásnál az elsőbbségadás után nyugodtan besorolhatsz, mint ha ott sem lenne.
Kérdező a 10.-ben. Jól csinálod.
Az, hogy mások jobb szélről kanyarodnak balra, legyen az ő gondjuk.
Hogy mit látsz naponta, az egy dolog. Valamiért egy pöttöm kis autó vezetője is óceánjárónak képzeli a kocsiját. Balra húzódik, jobbra megy. Jobbra húzódik, balra megy.
Ne ezekkel foglalkozz.
Gyerekek, ez egy szabályozási hiányosság.
Természetesen senkinek sem érdeke, hogy ellenirányban haladók szabályosan közlekedve egyszer csak frontálisan összeütközzenek.
Épp ezért hiába írja elő a KRESZ a bal szélre húzódás, az nem tanácsos.
@15: ezzel az a baj, hogy a kresz ad egy határozott utasítást (bal szélre vagy köteles besorolni), amit ha betartok, akkor felesleges konfliktust / balesetveszélyt / bonyodalmat generálok. Tehát ha nem akarok bajt, akkor meg kell szegnem a törvény betűjét.
"a jogalkotó feltételezi, hogy a járművek vezetői el tudják dönteni, mit is csináljanak."
Nem hiszem.
Akkor ilyen triviális kivételeket (ellenirányban kijelölt kerékpársávot, buszsávot figyelmen kívül lehet hagyni) minek fogalmaznának meg?
Szerintem itt egyszerűen arról van szó, hogy a jogalkotó egy trehány, lusta szār volt: módosított egy szabályt és nem igazította hozzá a kapcsolódó szabályokat maradéktalanul.
@18: mi a konfliktus/balesetveszély/bonyodalom? Ha látod, hogy jön szemben a kerékpáros (márpedig miért ne látnád, ott van előtted), akkor megadod neki az elsőbbséget és ha elment, besorolsz...
Szerintem nem szabad, hogy ez bármi gondot okozhasson.
Mi van, ha már besoroltam a bal oldalra és akkor érkezik meg a kerékpáros, mondjuk takarásból pl. a balkéz felőli utcából jobbra kanyarodva?
A kerékpárosnak így állóra kell fékeznie, mert nem fér el tőlem, emiatt a mögöttes forgalmat is feltorlaszthatja, talán én sem férek el tőle rendesen stb.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!