Hogyha fékeznek a mellettem levő sávban a zebra előtt, akkor köteles vagyok megállni?
28-as vagyok. És egyetértek azzal, aki privátban írt neked, nyugodtan összetépheted a jogsidat, mert nem ismered a KRESZ-t.
A KRESZ nem tesz különbséget a kis Suzuki meg a megpakolt Kamaz közt, nem is értem, honnan jött ez neked. Mindkettő számára meg kell adnod az elsőbbséget. Viszont ha netán megnézed a KRESZ-ben az elsőbbségadás fogalmát, akkor nagyon megdöbbensz az ott írtakon. Mert ott nem azt írják, hogy ha három kilométerrel odébb jön egy autó a főúton, akkor nem szabad kihajtani. Csak azt írják, hogy az elsőbbséggel rendelkezőt nem kényszerítheted az irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. De még akár egy mérsékelt fékezésre is kényszerítheted, ott van leírva a jogszabály szövegében. Ha pedig az elsőbbséggel rendelkező jármű áll a kereszteződésben, amikor te érkezel, akkor nyugodtan átmehetsz előtte, mivel a legkisebb mértékben sem kényszeríted mozgásának megváltoztatására. A gyalogos esetében is így van, az álló gyalogost nem kényszeríted irányának vagy sebességének megváltoztatására.
A gyalogos zavarásának tilalma pedig, a KRESZ-ben megfogalmazott módon, csakis a gyalogos-átkelőhelyen van életben. (Mint az elsőbbsége is.) Le van írva, el lehet olvasni.
A jogalkotó szándéka nem a gépjárműforgalom ellehetetlenítése volt a gyalogosok elsőbbségével, hanem annak elősegítése, hogy ha a gyalogos egyszer már lelépett az útra, akkor mielőbb eltakarodjon onnan, egyrészt a saját épsége védelmében, másrészt meg a járműforgalom újraindítása érdekében. Ez helyes és jó szabályozás. De ha megváltoztatnák a KRESZ-t, hogy a járdán álldogáló gyalogos is zebrán közlekedő gyalogosnak minősüljön, az már értelmetlen dolog lenne.
Korábban már linkeltem nektek több rendőrségi szóvivő nyilatkozatát és egy kúriai döntést, mi szerint a járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége. Nem tudom, miért nem lehet ezeket megnézni, ahelyett, hogy újra és újra leírjátok a saját kis véleményeteket, ami a jogszabályok nem ismerésén alapul.
@28: ha így lenne ahogy írod, akkor valóban széttéphetné mindenki...
Csak éppen -véletlenül avagy szándékosan- igencsak hézagosan elmegeted a rendeletben írtakat; és véletlenül mindig az marad ki, ami ebben az esetben lényeges lenne.
Szóval először is az elsőbbség megadására vonatkozó szabályt alapvetően helyesen írtad le, csak éppen azt nem tetted hozzá, hogy ez a járművekre vonatkozik. A gyalogosokkal szemben szigorúbbak a követelmények, azoknak még a zavarása is tilos. (KRESZ 3. Függelék b) pont)
Abban is igazad van, hogy a zebrán is fennáll a zavarás tilalma, de nem az átkelő nevesítése miatt, hanem mert ez a tilalom minden esetben fennáll, amikor a gyalogosnak elsőbbsége van (ld. a KRESZ említett bekezdését)
Az is igaz, hogy csak az úton haladó gyalogosnak van elsőbbsége, az állónak nincs - csak azt felejtetted el, hogy ha egy gyalogos a zebránál a járdán kénytelen várakozni az átkelésre, az azt jelenti, hogy nem kapta meg a neki járó elsőbbséget (hiszen akkor mehetne, nem kényszerülne várakozásra)
Ja és persze: "A KRESZ nem tesz különbséget a kis Suzuki meg a megpakolt Kamaz közt, nem is értem, honnan jött ez neked." Hát kérlek nem nekem "jött" ez, hanem akik odáig már nem jutnak el, hogy sem ezek, sem a többi jármű vagy akár gyalogos esetében sincs ilyen különbség. Érdekes módon azonban a Kamaz szinte minden esetben megkapja a neki járó elsőbbséget, a gyalogos pedig nem csak hogy nem, de egyesek még képesek megmagyarázni a taplóságukat...
És persze "A jogalkotó szándéka nem a gépjárműforgalom ellehetetlenítése volt a gyalogosok elsőbbségével", mint ahogyan nem lehetetleníti el a gépjárműforgalmat az alsóbbrendű utakon elhelyezett EAK vagy stoptábla sem, csak biztosítja a védett úton haladók elsőbbségét. Még akkor is, ha egyesek szerint a szabályok betartása csak fuckultatív...
Nem hagytam ki semmit, vagy ott van leírva, csak nem sikerült értelmezned, vagy nem létezik az a dolog, amit hiányolsz, csak a te fejedben.
Te hoztad fel a Kamazt, ezért írtam járművekről.
De nem, nem hagytam ki a gyalogos zavarásának tilalmát, ott van a hsz-omban, nézd csak meg.
Ja, úgy mellékesen, a KRESZ-nek nincs 3. függeléke...
A téma szempontjából mindegy, hogy a zebrán kívül hol van még elsőbbsége a gyalogosnak a járművekkel szemben, most itt arról társalgunk, hogy a járdán állva nincs, a zebrán állva van. És bizony, ez nevesítve is van:
"43. § Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni." Érted, GYALOGOS-ÁTKELŐHELYEN. Nem az átkelőhely melletti járdán. És itt, az átkelőhelyen haladtában tilos őt zavarni.
Kétféle elsőbbség pedig nincs a KRESZ-ben, csak egyféle, és ez az egy vonatkozik minden közlekedőre, gyalogosra és járműre egyaránt. És ez kizárólag azt tiltja, hogy az elsőbbséggel rendelkezőt mozgásának hirtelen megváltoztatására kényszerítsük. Ennyi. Minden egyértelműen le van írva a jogszabályban.
@33: ja, persze... Most már a KRESZ szövegét is letagadod...
Akkor tessék, at említett bekezdés:
"III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak
...
b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megváltoztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja és nem zavarhatja áthaladásában."
Ha még mindig letagadnád, itt bárki megralálhatja:
Na, ezt már kétszer leírtam neked én is. Már csak megértened kellene.
Van egyszer az elsőbbség, ami egyforma a járművek és a gyalogosok számára. Aztán ott az utolsó mondat, hogy milyen joga van még pluszban a gyalogosnak.
Meg van a KRESZ többi része, ami nevesíti, hogy hol van elsőbbsége a gyalogosnak, azaz, hol kell átengedni, és hol nem szabad zavarni az átkelésében. Ilyen pl. a zebra, meg ilyen a kereszteződésben való haladás bizonyos esetekben (kanyarodás). De a járdán való ácsorgás nem ilyen.
Lehet persze, hogy én is rosszul tudom, meg az a 4 rendőrségi szóvivő is, akik azt nyilatkozták, hogy a járdán álló gyalogosnak nincs elsőbbsége, meg a Kúria is (a legfelsőbb magyar bíróság). Mi mind rosszul tudjuk, csak te tudod jól. Ez is lehet. (Csak nem valószínű.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!