Akkor is meg kell állni a zebra előtt, ha a zebrát bőven elhagynám, mielőtt a gyalogos a járda széléhez ér és ténylegesen megkezdi az átkelést?
Ezt az oktatóddal kellene megbeszélni, esetleg gyakorolni, mert ez egy olyan kérdés, amire nehéz elméletben jól válaszolni.
A szabály az, hogy a gyalogos átkelőhelyen a gyalogost még zavarni sem szabad az átkelésben.
Tehát, ha a gyalogos miattad lassítani kényszerül, vagy megáll egy pillanatra, forgalmi vizsgán az már bukó, viszont a másik oldalon meg ott van az, hogy hibapont jár azért, ha a gyalogost lecsalogatod a járdáról, megállsz, amikor még mehetnél, de ez a kisebb hiba... ezeket a helyzeteket gyakorolva lehet megtapasztalni, de a lényege az, hogy a gyalogosnak ne kelljen miattad még lassítani sem a lépteit, és nem azért mert "bátor", hanem azért mert még olyan messze van, hogy nem zavarod az átkelését, ha csak halovány kétséged is van, állj meg.
Egyenrangú útkereszteződésben elengeded a jobbról jövőt, ha bőven át tudnál haladni?
Az életben nem, a vizsgán meg csak szélsőséges esetben nem.
Azért nem fognak megbuktatni, mert már éppen az út felett volt a lába a gyalogosnak egy 600 sávos út távoli oldalán, de a hátsó lökhárítód még beleért a zebrába.
Lássák rajtad, hogy figyelmesen közlekedsz és készen állsz arra, hogy megállj, ha kell.
A másodiknak igaza van abban, amit leírt, de a feltett kérdéshez nincs köze. Mivel a jobbról jövő járművet szabad akadályozni (pl. mérsékelt fékezésre kényszeríteni), lásd KRESZ 1. számú függelék III. b.), a gyalogost meg nem.
De amivel viszonylag kevesen vannak tisztában, a gyalogos akadályozásának tilalma csak a gyalogos-átkelőhelyen él (43. § (1)), a járdán álldogáló gyalogosra nem vonatkozik. (Ezt sok rendőr és vizsgabiztos se tudja, de legalább 3 rendőrségi szóvivőtől és több közlekedéssel foglalkozó jogásztól olvastam már ezt így leírva.) Persze, amint lelépett a gyalogos, máris elsőbbsége lesz, tehát úgy kell megközelíteni a zebrát, hogy erre fel legyél készülve, és gond nélkül meg fékcsikorgás nélkül meg tudj állni, ha szükséges. Ám ha a haladása alapján nem fog ez bekövetkezni, hogy előtted lelép, akkor nem kell megállnod.
A legjobb az, amit az első válaszoló írt, hogy az oktatód tanácsát fogadd meg ebben a kérdésben, mert ő tudja, hogy felétek mit várnak el a vizsgabiztosok.
Szerintem ez nagyon attól függ dolog. Mármint, oktató, vizsgabiztos függő, hogy ki hogy tanítja, ki min buktat. Nálam pl. órán sokszor az volt, hogy a gyalogos még messze volt, ezért továbbakartam menni, nem akartam átengedni a gyalogost a zebrán, de az oktató közbeszólt, hogy át kell. De aztán volt olyan, hogy a gyalogos tök közel volt, megakartam állni, erre az oktató azt mondta, hogy nem kell megállni. :D Imádtam. Féltem is ettől a forgalmi vizsgán. Sőt, forgalmi vizsgán két olyan eset is volt, amikor gyalogos ment a zebra felé, de nem engedtem át, mert úgy ítéltem meg, hogy még messze van. Nem buktattak meg, pedig féltem, hogy megfognak. :D
Szerintem az, ha átengeded a gyalogost a zebrán, az még mindig jobb az ilyen kérdéses helyzetekben, mintha nem engednéd át. Viszont amúgy jó kérdés, hogy min fognak megbuktatni. A legjobb megkérdezni az oktatót, és ha nem olyan oktatód van, mint amilyen az enyém volt, akkor lehet, hogy kapsz is rá egy normális választ. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!